-->
02.10.2022

Εμβόλιο Pfizer: Πιο αποτελεσματικό, με ισχυρή ασπίδα, μετά από 12 εβδομάδες, όχι τρεις μεταξύ των δόσεων

Ενθουσιασμό προκάλεσε στις ΗΠΑ η νέα σύσταση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους μπορούν να πετάξουν τις μάσκες.

Πρώτος που υιοθέτησε τη σύσταση ήταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εμφανίστηκε χωρίς μάσκα στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου και χαρακτήρισε την απόφαση «ορόσημο της προσπάθειας κατά της COVID-19».

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον και εμβολιάστηκαν, καταλήγοντας ότι «έτσι φτάσαμε σε αυτήν τη σπουδαία ημέρα».

Καλύτερη προστασία έναντι του κορωνοϊού παρέχει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech όταν το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων δεν είναι τρεις εβδομάδες, όπως σήμερα, αλλά δώδεκα.

Το εντυπωσιακό συμπέρασμα εξήχθη από μελέτη του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, σε συνεργασία με τον φορέα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, που διαπίστωσε ότι τα αντισώματα που παρήχθησαν, όταν η δεύτερη δόση έγινε 12 εβδομάδες μετά την πρώτη ήταν κατά 2,5 φορές περισσότερα από αυτά που ανιχνεύθηκαν όταν το ενδιάμεσο διάστημα ήταν τρεις εβδομάδες.

Οι ερευνητές, πάντως, επισημαίνουν ότι η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο, ασχέτως του μεσοδιαστήματος των δόσεων, είναι ισχυρή. Η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης, όμως, συμβάλλει στην επιμήκυνση της περιόδου ανοσίας.Διαβάστε επίσης