Οι τιμές για τις κιλοβατώρες αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια υψηλά επίπεδα με εκείνες του Αυγούστου – Αστάθεια στην αγορά – Σε τεντωμένο σκοινί οι προμηθευτές.
Μέρα με τη μέρα η ενεργειακή κρίση βαθαίνει, βάζοντας σε δοκιμασία στρατηγικές και τακτικές. Υπό την πίεση της άμεσης ανάγκης να βρεθεί μια διέξοδος, ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης διαρκώς εντείνεται.
«Σπαζοκεφαλιά» αποτελεί η διαμόρφωση του κατάλληλου σχεδίου, το οποίο αφενός θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες που καλλιέργησε στους καταναλωτές για τον περιορισμό της τιμής της κιλοβατώρας στα 0,15 με 0,17 λεπτά και αφετέρου θα αποτρέψει την κατάρρευση της ενεργειακής αγοράς, διατηρώντας έναν υγιή ανταγωνισμό στην προμήθεια ρεύματος.
Παράλληλα, ζητούμενο για τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας παραμένει να μη χάσουν τον… λογαριασμό με τις επιδοτήσεις των τιμολογίων, δοκιμάζοντας επικίνδυνα τις αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού. Δύσκολα, πάντως, το συνολικό κονδύλι επιδοτήσεων Σεπτεμβρίου θα πέσει κάτω από τα 1,136 δισ. ευρώ, ποσό που έχει προβλεφθεί για τον Αύγουστο ώστε να συγκρατηθεί το ενεργειακό κόστος. Και αυτό διότι, όπως λένε οι ειδικοί, το σκηνικό της ακρίβειας στην ενέργεια δεν έχει αλλάξει.
Από 0,486 έως και 1 ευρώ
Κοντός ψαλμός… Το ερχόμενο Σάββατο 20 Αυγούστου οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα τις τιμές που θα χρεώνουν την κιλοβατώρα για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα φανούν στα τιμολόγια Οκτωβρίου. Μεγάλη μερίδα προμηθευτών, με τους οποίους συνομίλησε «Το Βήμα», θεωρεί ότι οι προβλέψεις, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα διαφέρουν σημαντικά από τις προηγούμενες, οι οποίες για τον Αύγουστο κυμαίνονται από 0,486 έως και 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα, που με την κρατική επιδότηση (0,337 ευρώ) διαμορφώνονται από 0,149 έως και 0,665 ευρώ.
«Οι συνθήκες στην αγορά είναι παρόμοιες με εκείνες στα τέλη Ιουλίου, οπότε είχαμε κάνει τις προβλέψεις για τις τιμές Αυγούστου. Οι τιμές φυσικού αερίου, από τις οποίες εξαρτάται το 40% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, είχαν μια μικρή πτώση τις τελευταίες ημέρες, κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ωστόσο την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη ανέκαμψαν – έφτασαν έως και τα 202,6 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα), με τα προθεσμιακά συμβόλαια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου να ξεπερνούν και τα 205 ευρώ/MWh» επισημαίνει στέλεχος καθετοποιημένης εταιρείας ενέργειας.