Οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας που ταξίδεψαν σήμερα στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες και να αρχίσει ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες ύστερα από τρία χρόνια πολέμου, είχαν τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η συνδιάσκεψη της «συμμαχίας των προθύμων» ξεκίνησε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι.
Σε μία ανάρτησή του στο Χ Ουκρανός υπουργός των Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα ανέφερε ότι η Ουκρανία και όλοι οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι για μία πλήρη και χωρίς όρους εκεχειρία στο έδαφος, τη θάλασσα και τον αέρα για τουλάχιστον 30 ημέρες, αρχής γινομένης από τη Δευτέρα.
Ο ίδιος, χαρακτήρισε «παραγωγική» την τηλεφωνική συνομιλία.
Following the Coalition of the Willing meeting in Kyiv, all five leaders @ZelenskyyUa @EmmanuelMacron @bundeskanzler @donaldtusk @Keir_Starmer had a fruitful call with @POTUS focused on peace efforts.
Ukraine and all allies are ready for a full unconditional ceasefire on land,… pic.twitter.com/MEfbtjtE4m
— Andrii Sybiha (@andrii_sybiha) May 10, 2025
Σύμφωνα με το Politico, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, και ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, βρίσκονται στην πρωτεύουσα, στην Ουκρανία, για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον Πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η οπτική της επίδειξης της ευρωπαϊκής ενότητας είναι κρίσιμη, καθώς η επίσκεψη αυτών των ηγετών στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε μόλις μία ημέρα αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν φιλοξένησε τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, και δεκάδες άλλους φιλικούς ηγέτες στη Μόσχα για την παρέλαση της «Ημέρας της Νίκης», δηλαδή για τον εορτασμό των 80 χρόνων από τον θρίαμβό της επί των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πάντως, λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης με ειρωνικό ύφος ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε στις απειλές Μακρόν-Μέρτς από το Κίεβο για «σκληρές κυρώσεις».
«Έχουμε συνηθίσει τις κυρώσεις, μπορούμε ήδη να φανταστούμε τι θα κάνουμε μετά την ανακοίνωσή τους, το πώς θα ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες» είπε σε συνέντευξη στο κανάλι Rossiya 1.
Πρόσθεσε πως «είναι χάσιμο χρόνου αν πιστεύουν ότι η Ρωσία θα φοβηθεί με τις νέες κυρώσεις».
Κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών
Πριν από το ταξίδι τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέδωσαν κοινή δήλωση, η οποία ακολούθησε την εκ νέου έκκληση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προς τη Ρωσία να συμφωνήσει σε εκεχειρία 30 ημερών, επιτρέποντας χρόνο για διαπραγματεύσεις, αλλιώς θα αντιμετωπίσει «περαιτέρω κυρώσεις από “τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους». Δεν είναι σαφές αν ζητήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει την κοινή δήλωση, αν και η κριτική προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν που περιέχεται σε αυτήν υπερβαίνει σημαντικά οτιδήποτε έχει πει ο Αμερικανός ηγέτης.
«Εμείς, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα σταθούμε στο Κίεβο σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία κατά της βάρβαρης και παράνομης πλήρους εισβολής της Ρωσίας», ανέφεραν οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες στη δήλωσή τους. «Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στις εκκλήσεις του Προέδρου Τραμπ για μια ειρηνευτική συμφωνία και καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει να παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης», πρόσθεσαν και τόνισαν: «Μαζί με τις ΗΠΑ, καλούμε τη Ρωσία να συμφωνήσει σε μια πλήρη και άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος για συνομιλίες σχετικά με μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τις διαπραγματεύσεις «το συντομότερο δυνατό», μεταξύ άλλων για να συζητήσουν την «τεχνική εφαρμογή» της κατάπαυσης του πυρός.
«Είμαστε ξεκάθαροι ότι η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την παράνομη εισβολή της και η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να ευημερήσει ως ένα ασφαλές, ασφαλές και κυρίαρχο έθνος εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της για τις επόμενες γενιές», δήλωσαν και σημείωσαν το εξής: «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία. Μέχρι η Ρωσία να συμφωνήσει σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, θα εντείνουμε την πίεση στη ρωσική πολεμική μηχανή».
Η επίσκεψη του Σαββάτου ήταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών ταξιδεύουν μαζί στην Ουκρανία – και το πρώτο ταξίδι του Φρίντριχ Μερτς στο Κίεβο από την ανάληψη των καθηκόντων του ως καγκελάριου της Γερμανίας.
Αφού επισκέφθηκαν τα μνημεία των θυμάτων του πολέμου και συνομίλησαν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω Ευρωπαίοι ηγέτες συμμετέχουν στη «Συμμαχία των προθύμων» – τα έθνη που έχουν προσφερθεί να συμβάλουν σε κάποια μορφή μελλοντικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας.
Μια δήλωση από το γραφείο του Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως «έναν μελλοντικό συνασπισμό μιας αεροπορικής, χερσαίας, θαλάσσιας και αναγεννητικής δύναμης που θα βοηθήσει στην αναγέννηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ύστερα από οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη σε οποιαδήποτε μελλοντική ειρήνη».
Μερτς: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Πούτιν»
Αυστηροποίηση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας θα αποφασίσουν η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε περίπτωση που το Κρεμλίνο δεν δεχθεί την πρόταση για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, όπως προειδοποίησε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, από το Κίεβο και δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο απευθείας συνάντησής του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «εάν προκύψει ανάγκη, εάν αυτό θα βοηθούσε στον τερματισμό του πολέμου».
Συγκεκριμένα, σε σχετική δήλωσή του στην Bild, ο Φρίντριχ Μερτς τόνισε: «Το μήνυμά μας είναι: Είμαστε εδώ μαζί. Ταυτόχρονα, με το ίδιο μήνυμα, υποστηρίζουμε την Ουκρανία, σε συντονισμό με την αμερικανική κυβέρνηση, με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ζητάμε κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο του Πούτιν. Εκείνος πρέπει να απαντήσει σε αυτή την προσφορά».
«Εάν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες μετά το Σαββατοκύριακο, επειδή ο Πούτιν συνεχίζει να απορρίπτει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, η Ε.Ε., η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία, θα υπάρξει μαζική αυστηροποίηση των κυρώσεων και θα συνεχιστεί η μαζική βοήθεια προς την Ουκρανία – η πολιτική, η οικονομική, αλλά και η στρατιωτική βοήθεια», πρόσθεσε ο Φρίντριχ Μερτς και επεσήμανε ότι η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει αυτή την αυστηροποίηση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ «προφανώς χάνει την υπομονή του με τον Πούτιν», δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς και σημείωσε ότι υπάρχει πολύ συγκεκριμένη συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι δεν το αποκλείει κατηγορηματικά. «Εάν προκύψει η ανάγκη, εάν αυτό θα βοηθούσε στον τερματισμό αυτού του πολέμου, είμαι πρόθυμος να κάνω πολλά», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Αλλά πρώτα, πρέπει να δούμε αν μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο της εκεχειρίας έπειτα από αυτό το Σαββατοκύριακο».
Η προειδοποίηση του Μακρόν για την Ουκρανία
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε τη διεξαγωγή «άμεσων διαπραγματεύσεων» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στο πλαίσιο της εκεχειρίας 30 ημερών που προτείνουν στη Μόσχα οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και LCI.
Σε περίπτωση εκεχειρίας 30 ημερών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ξεκινάμε άμεσες συνομιλίες Ουκρανίας- Ρωσίας», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε. Αν η Μόσχα δεν δεχθεί την εκεχειρία, θα υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις, πολύ πιο σκληρές».