Εντός του Δεκεμβρίου θα αρχίσει να υψώνεται σταδιακά ο νέος φράχτης, μήκους 35 χλμ. στον Εβρο. Την ίδια ώρα που οι περιπολίες στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές σε σχέση με το καλοκαίρι καθώς οι τουρκικές αρχές αποτρέπουν πρόσφυγες και μετανάστες να προσεγγίσουν την οριογραμμή, είναι σε εξέλιξη και οι εργασίες για την επέκταση του φράχτη.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, από τον Σεπτέμβριο είχε επισημάνει ότι «όλος ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για τον φράχτη στον Εβρο εξελίσσεται εντός χρονοδιαγράμματος. Πιστεύω ότι μέσα στον Οκτώβριο ή αρχές Νοεμβρίου θα αρχίσουν να τοποθετούνται τα πρώτα κομμάτια του φράχτη κατά μήκος του ποταμού, εκεί που έχει οριοθετηθεί και αποφασιστεί ότι θα επεκταθεί. Συνεχίζουμε προς την κατεύθυνση θωράκισης των συνόρων, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και κάθε δυνατότητα που υπάρχει, τόσο για τον φράχτη όσο και για τα εποπτικά μέσα.
Παράλληλα, φυσικά, με τις πολύ εντατικές περιπολίες και επιτηρήσεις από τους συνοριοφύλακές μας, από τους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο και ολόκληρη τη Θράκη, όπως κάνουν παντού στα σύνορά μας».
Οπως αναφέρουν πληροφορίες, στις αρχές Οκτωβρίου στην περιοχή έφτασαν ειδικά μηχανήματα και ξεκίνησαν εργασίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι σε εξέλιξη προπαρασκευαστικά έργα όπως χωματουργικά, με το έργο ως προς τον τομέα αυτόν να έχει ολοκληρωθεί στο 30%, ενώ έχουν ξεκινήσει και εργασίες θεμελίωσης. Οι προσδοκίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη λένε πως εντός του Δεκεμβρίου θα αρχίσει να υψώνεται σταδιακά ο φράχτης. Υπενθυμίζεται πως η επέκταση του φράχτη γίνεται σε μήκος περίπου 35 χιλιομέτρων από το ύψος του οικισμού Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως την περιοχή Κορνοφωλιάς Σουφλίου. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ανέγερση μεταλλικού κιγκλιδώματος ύψους πέντε μέτρων στο οποίο θα τοποθετηθεί λαμαρίνα ειδική για αποτροπή αναρρίχησης και κονσερτίνα. Παράλληλα θα δημιουργηθούν νέα παρατηρητήρια και πιο συγκεκριμένα επτά υπερυψωμένα που θα έχουν αντιβαλλιστική προστασία, θα βελτιωθούν και θα συντηρηθούν τέσσερα φυλάκια και τέσσερα παρατηρητήρια.
Παράλληλα γίνονται και εργασίες για διάνοιξη νέων οδών επιτήρησης. Σε σημεία όπου θα κριθεί αδύνατο να κατασκευαστούν μόνιμα εμπόδια προβλέπεται δυνατότητα τοποθέτησης φορητών εμποδίων που δεν θα έχουν βαθιά θεμελίωση αλλά θα βασίζονται σε αντίβαρα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 99,2 εκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο «θωράκισης» του Εβρου όμως περιλαμβάνει και το στελεχιακό δυναμικό που περιπολεί στην περιοχή. Στα μέσα Οκτωβρίου είχε γίνει γνωστό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία πρόσληψης 14 επιλαχόντων, από τον προηγούμενο διαγωνισμό, συνοριοφυλάκων ορισμένου χρόνου στην Περιφερειακή Ενότητα Εβρου με την εκπαίδευσή τους να έχει προγραμματιστεί για αυτή την περίοδο.
Οι συνοριοφύλακες εκτός από την αποτρεπτική ισχύ του φράχτη θεωρούν ως βασικό «εργαλείο» τους τις κάμερες που υπάρχουν στους πυλώνες του φράχτη καθώς διαρκώς στέλνουν εικόνα κέντρα επιχειρήσεων στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα, ενώ τη λαμβάνει και το Κέντρο Επιχειρήσεων στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον τα εγκατεστημένα ραντάρ ανιχνεύουν κάθε κίνηση και έτσι μπορούν οι χειριστές να ελέγξουν με τις κάμερες (ημέρας και θερμικές) τα σημεία που ελέγχουν. Επιπλέον διαθέτουν και κάμερες χειρός, ενώ με τους νέους ασυρμάτους που βρίσκονται στη διάθεσή τους έχουν αποτρέψει τις «παρεμβολές» που δυσχέραιναν το έργο τους. Στο «οπλοστάσιό» τους, πέρα από τα ειδικά περιπολικά οχήματα, περιλαμβάνονται και τεθωρακισμένα οχήματα MRAP Typhoon GSS-300 τα οποία διαθέτουν αντιβαλλιστική θωράκιση που προστατεύει τους επιβάτες από καταιγισμό πυρών, ενώ αντέχει και χτύπημα από νάρκη.