-->
04.12.2023

«Επανεμφανίστηκε» ο «στρατηγός Αρμαγεδδών» του Πούτιν που είχε εξαφανιστεί μετά την ανταρσία Πριγκόζιν

Μια φωτογραφία που φέρεται να απεικονίζει τον Σεργκέι Σουροβίκιν, που θεωρείται ευρέως ότι υπήρξε σύμμαχος του νεκρού πια επικεφαλής της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν, δημοσίευσε στο Telegram μια Ρωσίδα δημοσιογράφος.

Ο Σουροβίκιν, γνωστός και ως «Στρατηγός Αρμαγεδδών», δεν είχε εμφανιστεί δημόσια μετά την αποτυχημένη ανταρσία του στρατού μισθοφόρων της Βάγκνερ τον περασμένο Ιούνιο, γεγονός που είχε πυροδοτήσει πολλά σενάρια για την τύχη του.

«Ο Στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν σε έξοδό του. Είναι ζωντανός, υγιής, με την οικογένειά του στη Μόσχα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε σήμερα», γράφει στη λεζάντα της ανάρτησής της η Ξένια Σαμπτσάκ.

Η φωτογραφία, η γνησιότητα της οποίας δεν έχει επαληθευτεί, δείχνει έναν άνδρα με γυαλιά ηλίου και καπέλο να περπατά συνοδευόμενος από μια γυναίκα που μοιάζει με τη σύζυγο του Ρώσου αξιωματούχου.

Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται αμερικανούς αξιωματούχους, ο Σουροβίκιν φέρεται να αφέθηκε ελεύθερος από τις ρωσικές Αρχές, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν του έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις τους.

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο Σουροβίκιν είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά από ανάκρισή του από τις ρωσικές Αρχές, ενώ άλλες πηγές ανέφεραν ότι κρατούνταν στη διαβόητη φυλακή Λεφόρταβα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες η Ρωσία διόρισε νέο προσωρινό αρχηγό των αεροδιαστημικών δυνάμεών της σε αντικατάσταση του πτεράρχου Σουροβίκιν, είχε εξαφανισθεί μετά τη σύντομη ανταρσία των μισθοφόρων της Βάγκνερ εναντίον της ηγεσίας του στρατεύματος τον Ιούνιο.

surovikin

Στη διάρκεια της ανταρσίας αυτής ο Σουροβίκιν, ο οποίος ηγούνταν άλλοτε της συνολικής πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας στην Ουκρανία -την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»- είχε εμφανισθεί σ’ ένα βίντεο, εμφανώς σε αμηχανία και χωρίς να φέρει τα διακριτικά του αξιώματός του, και είχε καλέσει τον επικεφαλής των μισθοφόρων της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν να κάνει πίσω.

Μετά την ανταρσία, η οποία πήρε τέλος έπειτα από διαπραγματεύσεις και μια συμφωνία, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ρωσικών και ξένων ειδησεογραφικών οργανισμών ανέφεραν πως διεξάγεται έρευνα σε βάρος του Σουροβίκιν για ενδεχόμενη συνέργεια στην εξέγερση και ο πτέραρχος βρίσκεται υπό κράτηση κατ’ οίκον. «Ο πρώην αρχηγός των ρωσικών Αεροπορικών και Διαστημικών Δυνάμεων Σεργκέι Σουροβίκιν απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ενώ ο πτέραρχος Βίκτορ Αφζάλοφ, αρχηγός της Κεντρικής Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας, αναλαμβάνει προσωρινά αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας», δήλωσε στο RIA πηγή που δεν κατονομάζεται.

Ο Σουροβίκιν είχε αποκτήσει το παρατσούκλι «Στρατηγός Αρμαγεδδών» στη διάρκεια της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Τέθηκε επικεφαλής των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία τον περασμένο Οκτώβριο, όμως τον Ιανουάριο ο ρόλος αυτός ανατέθηκε στον στρατηγό Βαλέρι Γκεράσιμοφ, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, και ο Σουροβίκιν έγινε υπαρχηγός του Γκεράσιμοφ.Διαβάστε επίσης