Search
Close this search box.
Search

Επιμένει η Σιλιάνοφκσα προσπαθώντας να κάνει «τρίμπλα»: Θα τηρώ τη συνταγματική ονομασία, αλλά δικαιούμαι να αυτοπροσδιορίζομαι ως «Μακεδόνας»

Πριν 6 μήνες

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας μετά τον σάλο, έκανε μισό βήμα υποχώρησης δηλώνοντας ότι θα χρησιμοποιεί την συνταγματική ονομασία, αλλά επέμεινε στο «δικαίωμά» της να αναφέρεται στη χώρα της με τον όρο «Μακεδονία».

Υπενθυμίζεται η έντονη αντίδραση τόσο της Αθήνας όσο και των Βρυξελλών για την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την αναφορά της νέας προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στον όρο «Μακεδονία», κατά την ορκωμοσία της σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή της γειτονικής χώρας χθες.

«Xρησιμοποιεί το όνομα ”Μακεδονία” ως πράξη ατομικού δικαιώματος»

«Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η “Μακεδόνας” πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα “Μακεδονία”, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της Σιλιάνοφσκα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Στην ανακοίνωση από το γραφείο της αναφέρεται, επίσης, ότι η νέα πρόεδρος της Β. Μακεδονίας θα τηρήσει παρ’ όλα αυτά τη χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας.

«Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πολιτική ταραχή στη Β. Μακεδονία με την προκλητική δήλωση της προέδρου

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, με ανακοίνωσή του νωρίτερα, εξαπέλυσε «πυρά» κατά της νέας προέδρου της χώρας μετά τις δηλώσεις της, και την καλεί να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μάλιστα, τονίζει πως η «διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και είναι εγγυητής της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».

Η προκλητική δήλωση της Σιλιάνοφσκα προκάλεσε χθες την αντίδραση και του υπουργού Δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας, ο οποίος έθεσε ζήτημα εγκυρότητας της ορκωμοσίας της, λόγω της αναφοράς της στον όρο «Μακεδονία» και όχι στο συνταγματικά κατοχυρωμένο όνομα της χώρας, όπως αυτό προέκυψε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.