Με μήνυμα υπέρ της άμεσης εκεχειρίας στη Γάζα και της λύσης των δύο κρατών καθώς και σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Συρίας, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία κατά την οποία επισφραγίστηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, του εμπορίου, της ενέργειας, του τουρισμού και του πολιτισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη Σαουδική Αραβία στρατηγικό εταίρο για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και παίκτη-κλειδί για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Η Αθήνα δίνει στρατηγική διάσταση στις σχέσεις της με χώρες-κλειδιά της ευρύτερης περιοχής. Κυρίαρχος στόχος της ελληνικής διπλωματίας και των επαφών του κ. Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση των συμμαχιών, που προάγουν τη γεωπολιτική σταθερότητα και τη διεθνή νομιμότητα.
Η ασφάλεια της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής είναι αλληλοεξαρτώμενες
«Υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα έχει προστεθεί σε μια σειρά από κρίσεις, τις συνέπειες των οποίων καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ακόμα πιο σημαντικό που Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή. Η ασφάλεια της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής είναι αλληλοεξαρτώμενες. Σε αυτό το τοπίο η στρατηγική μας συνεργασία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα, τόσο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και σε αυτόν της ενεργειακής και ψηφιακής συνδεσιμότητας, προκειμένου να μετατραπεί σε κόμβο.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη και τόνισε ότι ο ρόλος-κλειδί της Σαουδικής Αραβίας στον οικονομικό διάδρομο IMEC και η θέση της χώρας μας παρουσιάζουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας.
Στην αρχαία πόλη-όαση, Αλ Ούλα, ο πρωθυπουργός και ο Πρίγκιπας Διάδοχος, συμπροέδρευσαν στην πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας. Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας και υπέγραψαν τα πρακτικά, τα οποία περιλαμβάνουν τις 46 πρωτοβουλίες που έχουν συμφωνηθεί.
Το ΑΣΣΣ απαρτίζεται από 7 Επιτροπές (Πολιτική, Στρατιωτική, Επενδύσεων, Ενεργείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού), των οποίων επικεφαλής είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί των δύο χωρών.
Aνταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και τη Συρία
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα εκεχειρία στη Γάζα, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να επανεκκινήσει η πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών.
Ως προς τη Συρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και επανέλαβε ότι η επόμενη μέρα πρέπει να έρθει μέσα από μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων.
Συζήτησαν ακόμα για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας για τη χώρα μας.
Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Λιβάνου
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Λιβάνου, Στρατηγό Joseph Aoun, τον οποίο συνεχάρη για την ανάληψη καθηκόντων του και επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας στην πολύπλευρη στήριξη του Λιβάνου.
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Aoun να επισκεφθεί την Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα.