Το κλίμα συναίνεσης που διαμορφώθηκε στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο σε ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα επικαλείται η κυβέρνηση, για την κατάθεση της τροπολογίας, με την οποία επεκτείνεται η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που είχαν δηλώσει «ναι» επί της αρχής, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «τορπίλισε» το κλίμα συναίνεσης, με τον Σωκράτη Φάμελλο να διαμηνύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά θα καταψηφίσει. Επίσης, κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Η Νίκη Κεραμέως είπε στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ που βρίσκεται στη Βουλή, Λάμπρο Παναγιώτου ότι όλες αυτές οι ενστάσεις, τα «όχι»των άλλων κομμάτων είναι προσχηματικά.
Γιατί αποφάσισε η κυβέρνηση να επεκταθεί η επιλογή της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές
Η κα Κεραμέως, κατέθεσε την τροπολογία με την οποία επεκτείνεται η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού, με κυβερνητικά στελέχη, με τα οποία συνομίλησε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δημήτρης Γκάτσιος, να θέτουν το εξής ερώτημα: Γιατί ένας Έλληνας του εξωτερικού να μπορεί να ψηφίσει με επιστολική στις Ευρωεκλογές αλλά να πρέπει να πάρει το αεροπλάνο για κάποιες ώρες, προκειμένου να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές;
Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, δηλαδή η επιστολική ψήφος για τις Ευρωεκλογές, απαιτείται απλή πλειοψηφία, ήτοι η ψήφος 151 Βουλευτών, ενώ αντίθετα η τροπολογία, δηλαδή η επιστολική για Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή την ψήφο 200 Βουλευτών.
Όσον αφορά, στο ερώτημα που τίθεται στον δημόσιο διάλογο, γιατί δηλαδή η τροπολογία αφορά μόνο τους Έλληνες του εξωτερικού και όχι και τους εντός επικρατείας εκλογείς, η απάντηση εντοπίζεται στο άρθρο 51, παράγραφος 4 του Συντάγματος.
Τι αναφέρει το Σύνταγμα
Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.
Αλλαγή στάσης ΣΥΡΙΖΑ, «ναι» υπό προϋποθέσεις από ΠΑΣΟΚ, βέλη κατά αυτών από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης
Την προαναγγελθείσα αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, μετά την κατάθεση της τροπολογίας Κεραμέως επιβεβαίωσε ο Σωκράτη Φάμελλος. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέσυρε την αρχική του συναίνεση στο νομοσχέδιο και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ήταν εκείνη που υπονόμευσε τη συναίνεση και βρέθηκε ασυνεπής και ανεπαρκής.
Από την πλευρά, του ο Νίκος Ανδρουλάκης αφού κι αυτός καταλόγισε αλαζονεία στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε ότι τίναξε τη συναίνεση στον αέρα, άφησε ένα μικρό περιθώριο να πει την Τετάρτη «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο, αρκεί η κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία, που όπως φαίνεται δε συγκεντρώνει τα 2/3 για να υπερψηφιστεί και δεύτερον να υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο σε ό, τι αφορά τους εκλογείς εντός της επικράτειας, να είναι σαφή τα κωλύματά τους προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική.
Αναμένεται η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτό το «ναι» υπό προϋποθέσεις που προσφέρει το ΠΑΣΟΚ.
Νωρίτερα, η υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στην κριτική περί πολιτικού τυχοδιωκτισμού που δέχτηκε και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η διαδικασία πήγε βήμα βήμα και «όταν διεφάνη η στήριξη στην Επιτροπή θεωρήσαμε χρέος μας να επεκτείνουμε τη ρύθμιση και για τις εθνικές εκλογές», ρύθμιση που χρειάζεται τα 2/3 της Βουλής για να εγκριθεί.
Την Τετάρτη ψηφίζεται το νομοσχέδιο και ολοκληρώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια, οπότε και θα ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με την τροπολογία.
Πολιτικοί διαξιφισμοί για την επιστολική ψήφο
Ανεβαίνουν κατακόρυφα οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης μετά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή τροπολογία για την επέκτασή της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού. H Υπουργός Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η διευρυμένη συναίνεση στην Επιτροπή άνοιξε το δρόμο για την ρύθμιση που αποτελεί πάγιο αίτημα των ομογενών και συζητείται για δεκαετίες.
«Όταν πιστεύεις στην επιστολική ψήφο την πιστεύεις συνολικά. Ήρθε στην αρχή της της ολομέλειας για να υπάρξει μια εκτενής συζήτηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα για την μυστικότητα και την καθολικότητα της ψήφου που δεν έχουν λυθεί, τονίζοντας τελικά πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. «Να ξεκαθαρίσουμε: καμία ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια εξέλιξη, δεν θα συναινέσουμε σε ένα νομοθέτημα ατελές», είπε μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Είναι ένα φθηνό τέχνασμα που αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, το πώς αντιλαμβάνεται η ΝΔ τη συναίνεση στο πολιτικό σύστημα. Οποιαδήποτε αλλαγή αυτού του πλαισίου, απαιτεί μία διαφορετική επεξεργασία, με ευρύτατη συναίνεση (αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων), αφού αναφέρεται σε άλλη εκλογική διαδικασία, με πολλές εκλογικές περιφέρειες και πολλούς υποψηφίους» δήλωσε η Γιώτα Πούλου.
«Πώς γίνεται να λέτε “ναι” επί της αρχής και μια ώρα μετά να καταθέτετε ένσταση αντισυνταγματικότητας, τη μία να λέτε “ναι” στην επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και όχι στις εθνικές εκλογές» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών.
Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για τακτικισμούς και μικροπολιτική, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν την επίμαχη τροπολογία αλλά και συνολικά το νομοσχέδιο.
«Ο τυχοδιωκτισμός δεν είναι αρετή στην πολιτική, είναι ενίοτε και αρνητικό σύμπτωμα» δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης.
Δεύτερο μέτωπο αντιπαράθεσης άνοιξε ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα κόμματα που εξ’ αρχής είχαν τοποθετηθεί αρνητικά στο νομοσχέδιο εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους, όπως το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά, στρέφονται κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντάς τους πολιτική αφέλεια και καλώντας τους να καταψηφίσουν και το νομοσχέδιο και την τροπολογία.
«Σας λέμε ευθέως ότι έχετε φέρει ένα αντιδραστικό και επικίνδυνο νομοσχέδιο» τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Κατά τη συνεδρίαση, ένταση σημειώθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης και την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο να κατηγορεί τον Κυριακή Βελόπουλο για «κωλοτούμπα» υπενθυμίζοντας ότι η Ελληνική Λύση ήταν υπέρ της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού με επιστολική ψήφο, άλλαξε όμως στάση μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές και το ισχνό ποσοστό που έλαβε από τους εκτός επικράτειας εκλογείς.
Έντονες αντιδράσεις και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
«Εκφράζουμε επιφυλάξεις γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν εξασφαλίζεται η διαφάνεια των εκλογών» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας.
«Μόνο και μόνο για να κερδίσετε τις εντυπώσεις καταθέτετε αυτή την τροπολογία που είναι πιο αντισυνταγματική από τον νόμο που φέρνετε» τόνισε με τη σειρά του ο Τάσος Οικονομόπουλος του κόμματος Νίκη.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε: «Εκπρόθεσμη η τροπολογία, δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. (…) Αρχή μας είναι να μην υπάρξει ούτε ένας συμπολίτης, ούτε μια που να θέλει να ψηφίσει και να μην μπορεί».