Επιταχύνεται η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για βασικές κατηγορίες τροφίμων καθώς διερευνώνται ενδεχόμενες οριζόντιες συμπράξεις μεταξύ προμηθευτών αλλά και κάθετες συμπράξεις μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπόρων.
Η Επιτροπή έχει αναθέσει την υπόθεση κατά προτεραιότητα σε αρμόδιο εισηγητή, ενώ το προηγούμενο διάστημα διεξήγαγε επιτόπιο έλεγχο σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω αγορές (εισαγωγείς / διανομείς), καθώς και σε εταιρείες – λιανοπωλητές / σούπερ μάρκετ πανελλαδικής εμβέλειας.
Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής βρίσκεται το μέγεθος των ανατιμήσεων που ξεπερνάει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οι πρακτικές που χρησιμοποιούν κυρίως οι πολυεθνικές.
Η ανακοίνωση της Επιτροπής
Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό , την παρασμένη Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 15 ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, όπως ισχύει, στην κατά προτεραιότητα εξέταση και ανάθεση σε αρμόδιο Εισηγητή της αυτεπάγγελτης έρευνας στις αγορές προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης ή / και κάθετων συμπράξεων για τη διαπίστωση των προϋποθέσεων εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 1 του Ν. 3949/2011, όπως ισχύει, και του άρθρου 101 ΣΛΕΕ κατά το τμήμα της που αφορά σε κάθετες συμπράξεις στην αγορά προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών.
Για το σκοπό της αυτεπάγγελτης έρευνας, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (ΓΔΑ) διεξήγαγε την 9.9.2021 επιτόπιο έλεγχο σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω αγορές (εισαγωγείς / διανομείς), καθώς και σε εταιρίες – λιανοπωλητές / σούπερ μάρκετ πανελλαδικής εμβέλειας.
Η ανάθεση σε Εισηγητή συνεπάγεται την εκκίνηση των προθεσμιών των παρ. 4 και 5 του άρθρου 15 ν. 3959/2011 για τη λήψη απόφασης, ωστόσο δεν προδικάζει το περιεχόμενο της εισήγησης ή/και της απόφασης της ΕΑ. Η νόμιμη προθεσμία είναι ενδεικτική και ο χρόνος εξέτασης κάθε υπόθεσης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την πολυπλοκότητά της, τον όγκο του διοικητικού φακέλου, καθώς και τον αριθμό και το βαθμό συνεργασίας των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.
Η έρευνα της ΤτΕ: Φωτιά οι τιμές στην Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα των υψηλών τιμών και της ευθύνης των πολυεθνικών αποτύπωσε η Τράπεζα της Ελλάδος σε πρόσφατη έρευνά της σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα είναι μια από τις ακριβές χώρες της Ευρωζώνης, στα επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης που εστιάζει σε 41 κατηγορίες τυποποιημένων επώνυμων προϊόντων σούπερ μάρκετ και συγκρίνει τις τιμές με άλλες εννέα χώρες της ευρωζώνης, οι τιμές στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο περίπου 10% υψηλότερες σε σύγκριση με την ευρωζώνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαφορές τιμών στην Ελλάδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρε, φτάνουν έως και στο 129% στο ανθρακούχο νερό ή στο 56% στο γάλα μακράς διαρκείας UHT.
Οι υψηλές τιμές, όπως αναφέρει η ΤτΕ, αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό αυξημένη συγκέντρωση στην αγορά των προμηθευτών, όπου δραστηριοποιούνται μεγάλες πολυεθνικές οι οποίες προμηθεύουν την αγορά με εισαγόμενα προϊόντα, στρεβλώσεις στην αγορά της λιανικής, καθώς και διαφορές στις καταναλωτικές συνήθειες, όπως για παράδειγμα αγορά μικρών συσκευασιών.