«Όσο νωρίτερα και όσο περισσότερα και καλά τηρούνται τα μέτρα που πρέπει να ακολουθούμε, τόσο πιο καλά θα πάει η κατάσταση» δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.
«Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι θα πάμε σε μια καλή ύφεση τέλος του μήνα και στις αρχές του επόμενου μήνα, με δεδομένο ότι αρχίζει και εμβολιάζεται μαζικά ο πληθυσμός, υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στην εμβολιαστική κάλυψη, οι οποίες θα έρθουνε σιγά σιγά και θα αυξηθούν οι πλατφόρμες» συνέχισε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και τον δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα.
«Ο στόχος μας είναι να πάμε να πάμε στην απόκτηση σημαντικού βαθμού ανοσίας στις δύσκολες ομάδες που έχουμε, ούτως ώστε να ελαττώσουμε την πίεση στο σύστημα υγείας» σημείωσε.
«Είναι δύσκολη η εποχή, είναι δύσκολος ο χειμώνας, οι συνθήκες ευνοούν τον ιό και την διασπορά του, θα μπούμε σε κλειστούς χώρους λόγω του κρύου, εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα μέτρα και να αποφύγουμε τον συνωστισμό. Είναι κίνδυνος θάνατος ο συνωστισμός» προσέθεσε.
Μιλώντας για τη διπλή μάσκα, που φαίνεται πώς θα είναι το επόμενο βήμα άμυνας απέναντι στην πανδημία, ο κ. Γώγος είπε ότι έχει αρχίσει να γίνεται συζήτηση εδώ και δύο βδομάδες, με δεδομένο το θέμα της μεταδοτικότητας.
«Έχει αρχίσει και συζητιέται το θέμα της διπλής μάσκας και όχι μόνο στους κλειστούς χώρους, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και λοιπά. Σε αυτούς τους χώρους μια πιο έξυπνη τακτική στη χρήση μάσκας συζητιέται και παγκοσμίως. Θα μπορούσε λοιπόν να συστήσει κανείς τη χρήση αυτής της λεγόμενης διπλής μάσκας, μια χειρουργική μάσκα από μέσα και απ’ έξω μια υφασμάτινη, ούτως ώστε να καλύπτει πλήρως και να εμποδίσει την είσοδο των σταγονιδίων. Σε αυτούς τους κλειστούς χώρους η χρήση τέτοιου είδους μάσκας είναι χρήσιμη και προφυλάσσει σε ένα ποσοστό. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να ελαττώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης» εξήγησε.
«Αυτό το φάρμακο έχει το πλεονέκτημα ότι δρα εναντίον του ιού στην περιοχή που πάει, στον πνεύμονα. Επομένως, οι παρενέργειες είναι πολύ μικρότερες και η αποτελεσματικότητα είναι άμεση, γιατί δρα άμεσα. Είναι ένα πολύ ικανοποιητικό φάρμακο, μακάρι να το έχουμε σύντομα, θα είναι ένα επιπλέον εργαλείο πολύ σημαντικό για τη νόσο» είπε ακόμη, αναφερόμενος στο σκεύασμα που δοκιμάζεται στο Ισραήλ.
Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται η διπλή μάσκα
Αναφορικά με την διπλή μάσκα, η η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών- Πειραιως, Ματίνα Παγώνη σε συνέντευξή της στον Αnt1, σημείωσε ότι εκείνη φοράει διπλή μάσκα εδώ και τρεις μήνες, καθώς κινείται, όπως διευκρίνισε σε ένα περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο και με ανθρώπους που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό. Σχετικά με το πότε οι πολίτες θα πρέπει να φορούν διπλή μάσκα, είπε πως «όταν είναι σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο, δηλαδή μέσα στα μέσα μεταφοράς, σε έναν κλειστό χώρο με πολλούς ανθρώπους, ή όταν πάνε σε ένα νοσοκομείο.
«Γνωρίζει πιά ο καθένας νομίζω, μετά από έναν χρόνο, που πρέπει να φορέσει διπλή μάσκα, η οποία προσφέρει προστασία πάνω από 92%», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Παγώνη.
Η εκτίμηση για το Πάσχα
«Η εκτίμηση είναι έως τον Ιούνιο να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού και θα υπάρχει σχετική ανοσία του πληθυσμού, με την προϋπόθεση να γίνουν οι εμβολιασμοί βάσει προγράμματος και εφόσον έρθουν όλα τα εμβόλια που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της ΕΕ και των εταιρειών».
Η κα Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε επίσης ότι σε 15 μέρες θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown και εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειαστούν νέα μέτρα. « Ξέρουμε ότι είμαστε όλοι κουρασμένοι, διότι δεν είναι ένας μήνας, αλλά ένας χρόνος που βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση», επεσήμανε.
Η κα Παγώνη υπογράμμισε επίσης ότι εάν όλα πάνε κατά, το καλοκαίρι θα μπορούμε να δεχτούμε και τουρίστες κανονικά, ωστόσο, όσον αφορά το ερχόμενο Πάσχα, είπε πως θα το περάσουμε με μέτρα. «Δεν νομίζω να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, δεν θα μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση», υπογράμμισε.