Την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα προκάλεσε η υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας με τους θανάτους 68 ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρία στα Χανιά.
Οκ. Πλίωτας διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή σχετικά δημοσιεύματα ζητώντας να προχωρήσει στην κατά την κρίση του νόμιμες ενέργειες, λόγω της σοβαρότητας των όσων αναφέρονται σε αυτά.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητά επίσης από τον κ. Σαμπαντσή να εποπτεύσει ο ίδιος της ανακριτικής έρευνας, όπως προβλέπει το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.).
Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο του Κ.Π.Δ. η εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί, προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν, προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών.
Καταγγελίες και εκταφή
Να σημειωθεί οτι το θέμα πήρε διαστάσεις μετά την καταγγελία συγγενών, ενώ σε χωριό της Κισσάμου έγινε και εκταφή της ηλικιωμένης γυναίκας που φιλοξενούνταν στην συγκεκριμένη δομή, καθώς η οικογένειά της ζήτησε έρυνα για τα πραγματικά αίτια του θανάτου της.
Η εκταφή πραγματοποιήθηκε παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας, τεσσάρων ιατροδικαστών και πραγματογνωμόνων, τόσο από την πλευρά της οικογένειας που έχει προχωρήσει στη σχετική καταγγελία όσο και της δομής.
Για την υπόθεση έχει δοθεί ήδη εντολή να δοθούν από όλα τα ληξιαρχεία της Κρήτης οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου τροφίμων του συγκεκριμένου οίκου ευγηρίας, από 1/1/2020 ως 23/3/2021, καθώς και οι ιατρικές γνωματεύσεις και πιστοποιητικά που τις συνοδεύουν. Κατά πληροφορίες τοπικών μέσων, στα εν λόγω έγγραφα αναγράφεται η ίδια αιτία θανάτου (ανακοπή) και για τους 68 θανόντες, ενώ όλα φέρουν την υπογραφή του ίδιου γιατρού.