-->
25.02.2021

Έρευνα: Πτώση τζίρου για 4 στις 5 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη

Ενας στους δύο επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι το… 2022 θα είναι η χρονιά που η κανονικότητα θα επιστρέψει στην αγορά, ενώ τέσσερις στους πέντε δηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν επηρεαστεί από την πανδημία.

Πρόκειται για στοιχεία έρευνας της Palmos Analysis, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή 255 επιχειρήσεων-μελών του.

Σύμφωνα με στοιχεία της, σχεδόν τέσσερις στους πέντε επιχειρηματίες (81%) υποστηρίζουν πως κατέγραψαν πτώση τζίρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τη μέση πτώση του κύκλου εργασιών να ανέρχεται στο 44%.

Κανονικότητα
Σε ό,τι αφορά το πότε θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, μόλις ένας στους δέκα εκτιμά πως θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Το 20% θεωρεί ότι η κανονικότητα θα είναι γεγονός στο τέλος του χρόνου, το 56% ότι θα υπάρξει μετά το 2022 και το 2%… «ποτέ». Στο μεταξύ, παρότι το 39% των λιανεμπορικών επιχειρήσεων του δείγματος δηλώνουν πως διαθέτουν e-shop, το 72% έχει site, το 80% παρουσία στο facebook και το 56% στο Instagram, μόλις το 39% από αυτές πραγματοποίησε πωλήσεις με τη μέθοδο του click away κατά την περίοδο των εορτών.

Στη γενικότερη αποτίμηση του 2020, θετικό είναι το ότι το 74% των επιχειρήσεων διατήρησε τις θέσεις εργασίας. Για το 2021 και τις προοπτικές του οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων είναι μοιρασμένες.


Διαβάστε επίσης