Search
Close this search box.
Search

Έρευνα: Τι γνώμη έχουν οι Γερμανοί για τους Έλληνες 10 χρόνια μετά την Ευρωκρίση

Πριν 5 ώρες

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα σχετικά με την εικόνα της Ελλάδας στη Γερμανία, την οποία υπογράφει η Kapa Research. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά σε ολόκληρη τη Γερμανία σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων και διερεύνησε το πώς βλέπουν οι Γερμανοί την Ελλάδα και τους Έλληνες, προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον σε όλους όσοι ασχολούνται με τις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στη DW, μια σαφής πλειοψηφία των Γερμανών – συγκεκριμένα το 66% – έχει καλή ή πολύ καλή γνώμη για την Ελλάδα. Όταν ο μέσος Γερμανός σκέφτεται την Ελλάδα, αφήνεται να ονειρευτεί: διακοπές, ήλιος, καλός καιρός. Στη λίστα των αυθόρμητων συνειρμών ακολουθούν οι ελληνικές σπεσιαλιτέ: σχεδόν κάθε παιδί στη Γερμανία γνωρίζει το σουβλάκι, τη φέτα και το τζατζίκι. Σήμα κατατεθέν θεωρείται επίσης η φιλοξενία των ανθρώπων, όπως και τα αρχαία μνημεία και τα γραφικά νησιά.

Μόλις ένας στους δέκα Γερμανούς συνδέει σήμερα την Ελλάδα με έννοιες όπως κρίση, φτώχεια ή χρεοκοπία. Στη συνείδηση των περισσοτέρων, το Metaxa, το ούζο και η ρετσίνα ζυγίζουν περισσότερο από τις αναταράξεις της ευρωκρίσης πριν από δέκα χρόνια.

Μία δεύτερη διαπίστωση της έρευνας είναι η εξής: οι Γερμανοί τρέφουν θερμότερα αισθήματα απέναντι στην Ελλάδα απ’ ό,τι οι Έλληνες απέναντι στη Γερμανία. Μία εξήγηση για αυτό βρίσκεται στην ιστορία: σημαντικά γεγονότα του κοινού παρελθόντος αξιολογούνται και ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο. Ιδίως η περίοδος της ναζιστικής κατοχής και οι σχετικές αξιώσεις για αποζημιώσεις, αργότερα η κρίση του ευρώ, που έφερε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, καθώς και οι τότε αντιδράσεις της Γερμανίας, έχουν αφήσει βαθιές πληγές στη συλλογική μνήμη πολλών Ελλήνων.

Ελληνοτουρκικά: Το 33% των Γερμανών στηρίζει την Ελλάδα

Αναμφίβολα, στη Γερμανία υπάρχει σε κάποιο βαθμό κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις. Ωστόσο, η μεγάλη πλειονότητα των Γερμανών δεν φαίνεται διατεθειμένη να επισκιάσει την θετική εικόνα που έχουν για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό με δυσάρεστα πολιτικά ζητήματα. Ως προς το θέμα των επανορθώσεων, την καταβολή τους στηρίζει μόνο μια μικρή μειοψηφία, όπως επίσης ως προς τις ελληνοτουρκικές εντάσεις, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες προτιμούν μια ουδέτερη στάση εκ μέρους του Βερολίνου. Τουλάχιστον το ένα τρίτο των Γερμανών τάσσεται υπέρ της στήριξης της Ελλάδας, ενώ μόλις το 14% εκφράζει προτίμηση προς την Τουρκία.

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της μελέτης είναι αφιερωμένο στους περίπου 500.000 Έλληνες που ζουν στη Γερμανία βρίσκοντας μια δεύτερη πατρίδα. Η μεγάλη πλειονότητα των Γερμανών έχει θετική εικόνα για αυτούς. Οι Έλληνες της Γερμανίας θεωρούνται τόσο καλά ενσωματωμένοι, ώστε συχνά περιγράφονται ως «αόρατη μειονότητα». Αυτό αποτελεί μόνο εν μέρει θετικό νέο, καθώς πολιτικά η ελληνική κοινότητα στη Γερμανία παραμένει σχεδόν αόρατη. Η διασπορά δεν αποτελεί ουσιαστική πολιτική δύναμη που να βρίσκει απήχηση στο Βερολίνο. Κι όμως, η πλειονότητα των Γερμανών δηλώνει ότι θα επιθυμούσε μεγαλύτερη ενεργοποίηση των Ελλήνων στη Γερμανία. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στα αγγλικά με τίτλο «Greece through German Eyes: Beyond Stereotypes in German-Greek Relations» και βασίζεται σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Kapa Research στη Γερμανία, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Η μελέτη εκδόθηκε από το Ίδρυμα Friedrich Ebert (FES) στην Αθήνα.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.