Η Έφη Αγαθονίκου, διευθύντρια συλλόγων καλλιτεχνικού και μουσειολογικού προγράμματος στην Εθνική Πινακοθήκη, μίλησε στο Μega αναφορικά με τα παραλειπόμενα από τη χθεσινή επίσημη επίσκεψη στο μουσείο.
«Έχει γίνει ένα θαύμα με αυτό το μουσείο. Έχει διπλασιαστεί. Είμαστε στα 21.000 τμ και θα δείτε σε αυτά όλη την ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής», είπε η κ. Αγαθονίκου.
«Εγώ ξενάγησα το Ρώσο πρωθυπουργό εχτές, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική τέχνη. Ξεναγήθηκε στη μόνιμη έκθεση της πινακοθήκης. Στάθηκε στον Καποδίστρια, ήθελε να τον ξαναδεί, και στην ανατίναξη της ναυαρχίδας.
Ο Πρίγκιπας Κάρολος και τι έψαχνε
Ο πρίγκιπας Κάρολος ενδιαφέρθηκε για τον λόρδο Βύρωνα, για το έργο με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Έψαχνε τον πρόγονό του πρίγκιπα Νικόλαο που είναι ζωγράφος και έχει κάποια έργα στην πινακοθήκη. Έχει περίπου 20 έργα στην πινακοθήκη αλλά δεν είναι στη μόνιμη έκθεση», ανέφερε η ίδια σχετικά με τη χθεσινή επίσκεψη.
Ποιος ήταν ο Πρίγκιπας Νικόλαος της Ελλάδας
Ο Πρίγκιπας Νικόλαος της Ελλάδας (22 Ιανουαρίου 1872 – 8 Φεβρουαρίου 1938) από τον Οίκο της Ελλάδας ήταν το τέταρτο παιδί και ο τρίτος γιος του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ τη Ελλάδας και της Βασίλισσας Όλγας της Ελλάδας. Ήταν γνωστός ως “Ο Έλληνας Νίκι” ανάμεσα στην οικογένεια του, σε διάκριση με τον εξάδελφό του Νικόλαο Β΄ αυτοκράτορα της Ρωσίας.
Ο Πρίγκιπας Νικόλαος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου το 1872. Τον διέκρινε η πνευματική καλλιέργεια. Φοίτησε στην Σχολή Ευελπίδων και έγκαιρα, το 1913, επέδειξε το διπλωματικό του ταλέντο. Υπήρξε φίλος των δυνάμεων της Αντάντ. Ο Πρίγκιπας Νικόλαος υπήρξε επίσης ζωγράφος -υπέγραφε ως “Νικολά Λεπρένς (Nicolas Leprince)”– και θεατρικός συγγραφέας.
Ο πατέρας του κληροδότησε σε αυτόν το Βασιλικό Θέατρο. Εκείνος όμως, μετά την Παλινόρθωση της Μοναρχίας το 1935, αποποιήθηκε την κληρονομιά υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Ήταν φίλος του Γεωργίου Σημίτη και βάφτισε το γιο του, Κώστα Σημίτη.
Είχε πάθος με την αντισφαίριση και ήταν μέλος του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών. Αναφέρεται ότι ήταν κακός παίκτης και ο τύπος της εποχής τον σατίριζε γι’ αυτό.
Νυμφεύτηκε τη Μεγάλη Δούκισσα Ελένη Βλαδιμήροβνα της Ρωσίας (1882-1957), κόρη του Βλαδίμηρου Αλεξάνδροβιτς μεγάλου δούκα της Ρωσίας, αδελφού του Αλέξανδρου Γ΄ Αυτοκράτορα της Ρωσίας. Ο γάμος έγινε στις 29 Αυγούστου 1902 και απέκτησαν τρεις κόρες:
- την Όλγα 1903-1997, πριγκίπισσα της Ελλάδας. Παντρεύτηκε τον Παύλο των Καραγεώργεβιτς πρίγκιπα και αντιβασιλιά της Γιουγκοσλαβίας. Απέκτησαν:
-
- Αλέξανδρος 1924-2016 πρίγκιπας της Γιουγκοσλαβίας.
- Νικόλαο 1928-1954 πρίγκιπας της Γιουγκοσλαβίας.
- Ελισάβετ γενν. 1936, πριγκίπισσα της Γιουγκοσλαβίας. Κόρη της είναι η βρετανή ηθοποιός Κάθριν Όξενμπεργκ (γενν. 1961), γνωστή από το ρόλο της Αμάντα Κάρριγκτον στη γνωστή τηλεοπτική σειρά «Δυναστεία». Η Κάθριν Όξενμπεργκ είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Κάσπερ Βαν Ντίεν (γεν. 1968).
- Ελισάβετ 1904-1955, πριγκίπισσα της Ελλάδας. Παντρεύτηκε τον Κάρολο Θεόδωρο, κόμη του Τέρινγκ-Γιέττενμπαχ και απέκτησε:
-
- Χανς Βέιτ γενν. 1935, κόμης του Τέρινγκ-Γιέττενμπαχ.
- Ελένη γενν. 1937. Παντρεύτηκε τον Φερδινάνδο των Αψβούργων-Λωρραίνης αρχιδούκα της Αυστρίας (γιο του Μαξιμιλιανού-Ευγένιου αρχιδούκα της Αυστρίας).
- Μαρίνα 1906-1968, πριγκίπισσα της Ελλάδας. Παντρεύτηκε τον Γεώργιο των Ουίνδσορ δούκα του Κεντ (γιο του Γεωργίου Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλίου) και απέκτησαν:
-
- Εδουάρδος γενν. 1935, δούκας του Κεντ.
- Αλεξάνδρα γενν. 1936, πριγκίπισσα του Κεντ. Παντρεύτηκε τον σερ Άγκνους Όγκιλβυ.
- Μιχαήλ του Κεντ γενν. 1942, πρίγκιπας του Κεντ.
Απεβίωσε στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου 1938, περίπου ένα μήνα μετά τους γάμους του τότε Διαδόχου Παύλου και ετάφη στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι.