Η εκλογή του διαδόχου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και η επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση θα είναι τα βασικά θέματα συζήτησης στο σημερινό Eurogroup.
Το Eurogroup θα συνεδριάσει υπό δύο συνθέσεις: Αρχικά θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση των υπουργών της ευρωζώνης, η οποία θα αρχίσει στις 13:00 (ώρα Βρυξελλών) και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν στις 18:00 οι υπουργοί των 27 κρατών – μελών της ΕΕ για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο.
Βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία του οργάνου, είναι πορτογάλος σοσιαλιστής Μάριο Σεντένο, ο φιλελεύθερος Πιέρ Γκραμένια από το Λουξεμβούργο, ο σλοβάκος σοσιαλιστής Πέτερ Κάζιμιρ και η λετονή πράσινη Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα μέλος του κόμματος των Πρασίνων.
Χαιρετίζει το SLA ο Ντάισελμπλουμ
Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στην τελευταία συνεδρίαση ως προέδρος του Eurogroup, o Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «εξαιρετική» την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας. Όπως τόνισε, είναι πολύ χαρούμενος για το SLA με την Ελλάδα το οποίο ήρθε «εγκαίρως», σχολιάζοντας ότι ήταν «εξαιρετικό».
Σήμερα, όπως πρόσθεσε, θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα. Η συμβουλή του για τον επόμενο πρόεδρο είναι να «κρατήσει το Eurogroup ενωμένο», όπως δήλωσε, καθώς και ότι αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι της θητείας του.
«Υπάρχει σαφής βούληση να προχωρήσει αυτή η αξιολόγηση ομαλά και αποτελεσματικά και να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή να έχουμε συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα, όπως είχαμε πει»,υπογράμμισε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας πως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση «σκοπεύει να εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις το συντομότερο δυνατό».
Κατά τον Μοσκοβισί, η τεχνική συμφωνία είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα και πολύ καλά νέα εν όψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος σε λιγότερο από εννέα μήνες, αλλά και των κρίσιμων συζητήσεων για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά και την ελάφρυνση του χρέους, που «πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές του καλοκαιριού».