Search
Close this search box.
Search

Εξελίξεις στο θέμα των υποκλοπών

Πριν 3 μήνες

Νέο υπόμνημα του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών, το οποίο αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.», υποχρεώνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να επαναφέρει άμεσα στις θέσεις τους «μη αρεστούς» υπαλλήλους της ΕΥΠ που είχαν στοχοποιηθεί και με Predator και δικαιώθηκαν με τελεσίδικη απόφαση.
Αρνείται επί έναν χρόνο να συμμορφωθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως προς τις μετατάξεις υπαλλήλων της ΕΥΠ τους οποίους εκδικητικά είχαν απομακρύνει από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το ειδικό ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως τουλάχιστον δύο εκ των συγκεκριμένων υπαλλήλων είχαν στοχοποιηθεί με Predator, σε μια υπόθεση που είχε αποκαλύψει πρώτη η «Εφ.Συν.» («Στο στόχαστρο οι μη αρεστοί», 6/9/2022).

Τα πρώην στελέχη της υπηρεσίας, με φωτογραφική τροπολογία του 2021, επί διοίκησης Παναγιώτη Κοντολέοντα, μετατάχθηκαν σε θέσεις-ψυγείο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δημιουργήθηκε μια νέα εικονική Διεύθυνση Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών, στην οποία μετακίνησαν τους υπαλλήλους.

Από εκεί τους μετέταξαν στην ΕΛ.ΑΣ., σε θέσεις πολιτικού προσωπικού, όπου οι περισσότεροι παραμένουν μέχρι σήμερα, ανενεργοί και χωρίς να αξιοποιούνται τα προσόντα τους, ενώ η υπηρεσία κυριολεκτικά έχει καταρρεύσει. Σαν να μην έφτανε αυτό, το κοινό κέντρο των παράνομων παρακολουθήσεων ΕΥΠ – Predator τους στοχοποίησε και επιχείρησε να τους παγιδεύσει με Predator. Τρία χρόνια μετά, συνεχίζεται η επαγγελματική, ψυχολογική και ηθική εξόντωσή τους.

Η τροπολογία
Οι 19 από αυτούς προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, με το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών να τους δικαιώνει τον Σεπτέμβριο του 2023, κρίνοντας αντισυνταγματική τη μετακίνησή τους. Στη δικαστική απόφαση-κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη (1824/2023) αναφέρεται επί λέξει ότι «ούτε από την αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νόμου ούτε από τις συζητήσεις κατά την ψήφιση του νόμου αυτού στη Βουλή προκύπτει η αναγκαιότητα επιλογής από τον νομοθέτη της ως άνω εξαιρετικής διαδικασίας».

Παρότι η απόφαση ήταν άμεσα εκτελεστή, οι μεταταχθέντες παρέμειναν εκτός της υπηρεσίας, με το Δημόσιο μάλιστα να ασκεί την τελευταία ημέρα της προθεσμίας (στα τέλη του 2023) έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης στο ΣτΕ, η οποία ωστόσο παραμένει τελεσίδικη καθώς το ΣτΕ δεν μπορεί να επιβάλει αναδρομική ισχύ. Η συζήτηση στο ΣτΕ εκκρεμεί.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση, ως όφειλε, αλλά έφερε νέα τροπολογία στο νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια τον Φεβρουάριο του 2024, προσπαθώντας να… ξεπεράσει τον σκόπελο. Την τροπολογία υπέγραψαν 6 υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Με αυτήν καταργήθηκε η Υποδιεύθυνση Διεύθυνσης Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΣΥΑΠ-Β) και οι 78 οργανικές θέσεις μεταφέρονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και κατανέμονται σε κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η κυβέρνηση πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο θα έκλεινε το θέμα, καθιστώντας «κενή περιεχομένου την απόφαση του διοικητικού πρωτοδικείου» («Kαθημερινή», «Δικαστική διαμάχη της ΕΥΠ με πρώην στελέχη της», 17/2/2024).

«Συμμορφωθείτε»
Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Σύμφωνα με νέο υπόμνημα συμμόρφωσης του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών προς το υπουργείο Προ.Πο., που αποκαλύπτουμε σήμερα και το οποίο υπογράφει ο πρόεδρος Δημήτρης Ράικος, το δικαστήριο απορρίπτει ξεκάθαρα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και υποχρεώνει εντός τριμήνου τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση και να επιστρέψουν οι μεταταχθέντες στην ΕΥΠ (όσοι έχουν προσφύγει).

Το δε σκεπτικό της απόφασης είναι καταπέλτης για τις μηχανορραφίες του συστήματος Μητσοτάκη και του κυκλώματος των υποκλοπών. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η ρύθμιση (της τροπολογίας του Φεβρουαρίου) «προδήλως δεν αποτελεί συμμόρφωση προς τα κριθέντα με την 1824/2023 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. […] όχι μόνο δεν αποτελεί ενέργεια προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης, αλλά με αυτήν επιχειρείται η αναδρομική θεραπεία της δικαστικώς διαγνωσθείσας αντίθεσης προς το Σύνταγμα των διατάξεων του άρθρου 74 του ν4873/2021, δυνάμει των οποίων εχώρησε η υποχρεωτική μετάταξη […]».

Με απλά λόγια, το δικαστήριο απορρίπτει ως αντισυνταγματικές και τις δύο τροπολογίες της κυβέρνησης και διατάσσει το υπουργείο να συμμορφωθεί εντός τριμήνου, από την έκδοση της απόφασης.

Περιττό να πούμε ότι το Δημόσιο έχει υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις δικαστικές αποφάσεις από το Σύνταγμα. Αν δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2024, το επόμενο βήμα θα είναι -μεταξύ άλλων- η επιβολή υψηλών διοικητικών προστίμων, που θα κληθούν να πληρώσουν εμμέσως οι φορολογούμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένες απόπειρες παρακολούθησης των δύο υπαλλήλων της EYΠ με Predator έλαβαν χώρα περίπου δύο μήνες μετά την απόπειρα κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Είχε προηγηθεί η μόλυνση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Τα παραπάνω μηνύματα στάλθηκαν σε μια περίοδο που οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι της ΕΥΠ είχαν ήδη στείλει εξώδικη διαμαρτυρία επωνύμως στον Κυριάκο Μητσοτάκη, διαμαρτυρόμενοι για το ότι είχαν μετακινηθεί σε νέες υποδιευθύνσεις, «θέσεις-ψυγεία», χωρίς αντικείμενο εργασίας και χωρίς να τους ενημερώνει κανείς για τίποτα. Την ίδια περίοδο είχαν απευθύνει αναφορές στον διοικητή ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, χωρίς να λάβουν καμία απάντηση.

 

πηγη

https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/446567_dikastiko-hastoyki-sto-systima-ton-ypoklopon

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.