-->
24.04.2024

Eξέταση με σάλιο οδηγεί σε αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Στους 600.000 υπολογίζονται οι Έλληνες οι οποίοι αντιμετωπίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, με αρκετές χιλιάδες εξ αυτών να υποφέρουν από τις σημαντικές επιπτώσεις της νόσου. Η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στα χέρια της ιατρικής κοινότητας, όμως τα φάρμακα που χορηγούνται δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά για κάθε ασθενή.

Πρόσφατα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, εντάχθηκε στον κατάλογο των γονιδιακών εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, μία ακόμη εξέταση με σάλιο, η οποία μπορεί να δώσει στον θεράποντα ιατρό την γνώση σε γονιδιακό επίπεδο που απαιτείται, ώστε να επιλέξει για τον κάθε ασθενή με κατάθλιψη την πιο κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Η φαρμακογενετική εξέταση iDNA PGx CNS, προϊόν έρευνας και ανάπτυξης ελλήνων επιστημόνων, αναλύει την αλληλεπίδραση των γονιδίων του κάθε ασθενή με τα 30 κυριότερα φάρμακα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια  του ειδικού γιατρού στο έργο του ειδικά για την αντιμετώπιση της Ανθεκτικής Κατάθλιψης.

Σημειώνεται ότι η εξέταση iDNA PGx CNS χρησιμοποιείται ήδη ευρέως από την ιατρική κοινότητα και περισσότεροι από 3.000 ασθενείς έχουν ήδη επωφεληθεί στην αντιμετώπιση της πάθησης τους. Με την έγκριση της συνταγογράφησης, η iDNA PGx CNS αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά  στη εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας των ψυχικών ασθενειών και να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ιδιαίτερα των ασθενών με ανθεκτική κατάθλιψη. Δεν πρέπει να παραληφθεί επίσης το ενδεχόμενο των αυτοκτονιών λόγω σοβαρής κατάθλιψης. Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 638 λιγότεροι θάνατοι από αυτοκτονία ασθενών στην πενταετία λόγω εύρεσης αποτελεσματικής θεραπείας με την χρήση της φαρμακογενετικής αυτής εξέτασης.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία υπέγραψαν λίγο την ολοκλήρωση της θητείας του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, εγκρίθηκε «η συνταγογράφηση του in vitro διαγνωστικού προϊόντος φαρμακογενετικής iDNA PGx CNS για τις περιπτώσεις πολύ ανθεκτικής κατάθλιψης αποκλειστικά από ψυχιάτρους, εφάπαξ και αυστηρά ύστερα από μη ανταπόκριση σε τουλάχιστον 2 αντικαταθλιπτικές θεραπείες, στην προτεινόμενη τιμή των 90 ευρώ. Η αποζημίωση του παραπάνω κρίνεται από τον ΕΟΠΥΥ».

Όπως συμπεραίνεται από τα παραπάνω η αποζημίωση της εξέτασης θα γίνεται κατόπιν αιτήματος του θεράποντος ιατρού προς τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μην επιβαρυνθεί με το κόστος των 90 ευρώ ο ασθενής.

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι στο πλαίσιο του 31ου Πανελλήνιου Συνέδριου Ψυχιατρικής, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία (ΕΨΕ) στη Ρόδο 25-28/05/2023, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έως το 2030, τα προβλήματα ψυχικής υγείας (ιδιαίτερα η κατάθλιψη) θα είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως. Σήμερα, 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από κατάθλιψη ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάσχουν περισσότεροι από 600.000 συμπολίτες μας.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, το 1/3 των ασθενών δεν ανταποκρίνεται στην αρχική θεραπεία, συχνά παρουσιάζουν παρενέργειες με αποτέλεσμα διαδοχικές δοκιμές φαρμακευτικών αγωγών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα γονίδια του κάθε ανθρώπου μεταβολίζουν διαφορετικά το κάθε φάρμακο.

Σήμερα, λοιπόν, με μια απλή φαρμακογενετική εξέταση μπορεί να επιτευχθεί γρηγορότερη ύφεση των συμπτωμάτων και μείωση των παρενεργειών της θεραπείας και αυτό ακριβώς είναι που αυξάνει τη συμμόρφωση στη  προτεινόμενη θεραπεία και την αποτελεσματικότητα σε σχέση με την ύφεση της συμπτωματολογίας. Ειδικότερα για τους ασθενείς που παρουσιάζουν κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία, η ανάγκη για γενετικά καθοδηγούμενη φαρμακευτική επιλογή είναι κεφαλαιώδους σημασίας με θετικές επιπτώσεις στην εξέλιξη της υγείας του ίδιου του ασθενή, του περιβάλλοντός του αλλά και του Συστήματος Υγείας.Διαβάστε επίσης