Search
Close this search box.
Search

Ευλογιά των πιθήκων: Οι ειδικοί παραμένουν καθησυχαστικοί – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Πριν 2 έτη

Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές της χώρας, μετά την ανίχνευση δεύτερου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας. Όπως έχει γίνει γνωστό, το δεύτερο κρούσμα αφορά 47χρονο άνδρα που είχε ταξιδέψει στην Ισπανία.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός, εφεξής η ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Σημερα 11/06 πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων και ήταν θετικός.

Πρόκειται για το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στη χώρα μας και αφορά σε ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία. Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση. Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση. Εφεξής η ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη»

Ειδικοί: Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας

Πάντως, παρά την εύλογη εγρήγορση, οι ειδικοί συστήνουν ψυχραιμία και εκτιμούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί η έξαρση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων σε επιδημία, πόσο μάλλον πανδημία. Ξεκάθαρος ήταν σχετικά με αυτό το σενάριο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Κυριακής. Ωστόσο, ο κ. Εξαδάκτυλος επέστησε την προσοχή των πολιτών στον κορονοϊό, τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι η πανδημία βρίσκεται σε φάση ύφεσης, θα πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα προστασίας. Μάλιστα, ο κ. Εξαδάκτυλος έδωσε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, που αντιμετωπίζει νέα έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού.

Από τη μεριά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στο MEGA και ξεκαθάρισε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας. «Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, είναι δεδομένο αυτό. Φαίνεται ότι είναι μια νόσος που αυτή τη φορά ξέφυγε λίγο από τη συνήθη μετάδοσή της. Δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα, η νόσος δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, είναι εύκολο σχετικά να περιοριστεί. Επίσης, δεν έχει ασυμπτωματική μετάδοση. Τα συμπτώματα κάνουν να εμφανιστούν 1-2 εβδομάδες, ενώ είναι εύκολο σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα να εντοπίσουμε τις επαφές τους», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος, καθησυχάζοντας αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων.

Και ο ίδιος, πάντως, θεωρεί πως το σημαντικότερο ζήτημα σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία παραμένει η πανδημία του κορονοϊού. Ο κ. Βασιλακόπουλος είπε μάλιστα, πως κάποιες κατηγορίες ανθρώπων θα πρέπει να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου. «Αυτοί που πρέπει να κάνουν σίγουρα 4η δόση, είναι αυτοί που έχουν ανοσοκαταστολές, ή αυτοί που είναι πάνω από 60. Ο εμβολιασμός με 4η δόση έχει βαλτώσει στη χώρα μας ακόμα και για αυτές τις ηλικίες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να περιμένουν το νέο εμβόλιο από το φθινόπωρο, γιατί συνεχίζουμε να έχουμε 4-4,5 χιλιάδες κρούσματα τη μέρα. Είμαστε σε φάση ύφεσης, η ύφεση φαίνεται να έχει κάνει ένα πλατό πλέον, έχουμε λίγο λιγότερο από 100 εισαγωγές τη μέρα στα νοσοκομεία, ενώ έχουν ουσιαστικά αρθεί όλα τα περιοριστικά μέτρα. Άρα οι μεγάλοι σε ηλικία πρέπει να προστατευθούν με την 4η δόση», είπε.

Τόνισε, επίσης, πως το φθινώπορο θα υπάρχει πλέον επικαιροποιημένο εμβόλιο για το γενικό πληθυσμό που θα «χτυπάει» τις μεταλλάξεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή, ιδίως την Όμικρον. «Για τον υπόλοιπο πληθυσμό θα υπάρξει σίγουρα από το Σεπτέμβρη – Οκτώβρη νέο εμβόλιο που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του και τις μεταλλάξεις που έχουν επικρατήσει, θα είναι επικαιροποιημένο», ξεκαθάρισε.

«Πλέον η επιστημονική κοινότητα έχει και άλλα όπλα στα χέρια της, όπως ένα πολύ καλό αντιιικό σκεύασμα. Είναι ένα χάπι που το παίρνεις μόλις νοσήσεις για να αποφύγεις το νοσοκομείο. Υπάρχει και ένας συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων, που θα κρατάει έξι μήνες. Υπάρχουν όπλα δε θα ξαναγίνει ο κορωνοϊός αυτό που ήταν για την κοινωνία», είπε κλείνοντας ο κ. Βασιλακόπουλος.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.