Δείτε την Έκθεση Φαραντούρη «ΣΥΡΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ»
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα «Ψήφισμα για την ανάγκη προστασίας των θρησκευτικών κοινοτήτων στη Συρία μετά την τρομοκρατική επίθεση στον Ορθόδοξο Ι. Ναό Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό».
Το Ψήφισμα καταδικάζει την ισλαμιστική δράση, καταγράφει τη δυσμενή θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι χριστιανικές κοινότητες της Συρίας και ζητά άμεσα μέτρα προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας.
Νωρίτερα ο ευρωβουλευτής και εκ των συντακτών του Ψηφίσματος κ. Νικόλας Φαραντούρης, κατέθεσε στην Ολομέλεια αναλυτική Έκθεση με τίτλο «ΣΥΡΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» με αναλυτικά στοιχεία, φωτογραφίες και μαρτυρίες απ’ την επίσκεψή του στη Συρία τις ημέρες των μεγάλων σφαγών Αλαουιτών και Χριστιανών, 7-9 Μαρτίου 2025.
Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια απαρίθμησε όλες τις προειδοποιήσεις προς τα Ευρωπαϊκά Όργανα και την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Κάγια Κάλλας για την ισλαμιστική απειλή υπό το καθεστώς Τζολάνι και ζήτησε ως «όρο για την άρση των κυρώσεων την συμμετοχή των χριστιανικών κοινοτήτων στη μεταβατική κυβέρνηση και σαφές χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.
Δείτε το βίντεο:
Η πολύνεκρη βομβιστική επίθεση της 22 Ιουνίου στον ορθόδοξο Ι.Ναό Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό
Την Κυριακή 22 Ιουνίου, βομβιστής αυτοκτονίας, μέλος του Ισλαμικού Κράτους, πυροβόλησε και στη συνέχεια ανατινάχθηκε εντός του Ι. Ναού του Προφήτη Ηλία Δαμασκού κατά τη διάρκειά της κυριακάτικης λειτουργίας σκοτώνοντας πάνω από 25 ελληνορθοδόξους χριστιανούς.
Ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης είχε καταγγείλει ότι το μακελειό αποτελεί ακόμη ένα αιματηρό επεισόδιο βίας στις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε σχολεία, εκκλησίες, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους υπό την ανοχή ή την καθοδήγηση του νέου ισλαμιστικού καθεστώτος της Δαμασκού και είχε ζητήσει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Προειδοποίησα γι’ αυτά που συμβαίνουν και για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Τόσο κατά την επίσκεψή μου στη Δαμασκό 7-8 Μαρτίου που είδα με τα μάτια μου τις σφαγών χιλιάδων αλαουιτών και χριστιανών, όσο και όλο το επόμενο διάστημα», είχε δηλώσει ο Νικόλας Φαραντούρης ζητώντας από την Ύπατη Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
α) να μεταβεί εκτάκτως στη Δαμασκό αντιπροσωπεία Ευρωπαίων αξιωματούχων,
β) να αποσταλεί άμεσα στη Συρία κλιμάκιο επιθεωρητών προκειμένου να καταγραφούν οι επιθέσεις και φρικαλεότητες, και
γ) να επανεξεταστεί άμεσα το πλαίσιο συνεργασίας και άρσης κυρώσεων της ΕΕ προς τη Κυβέρνηση της Δαμασκού και να απαιτηθεί απ’ το καθεστώς Τζολάνι η διενέργεια εκλογών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Το ισλαμιστικό καθεστώς Τζολάνι
Την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, στα τέλη του 2024, διαδέχτηκε η άνοδος του Αλ Τζολάνι (Αλ Σάρα). Ο Αλ-Σάρα είναι πρώην μέλος της Αλ-Κάιντα και η οργάνωσή του (HTS) στελεχώνεται από τζιχαντιστές και φανατικούς ισλαμιστές, προερχόμενους από χώρες όπως η Τουρκία, το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν. Με την άνοδο του στην εξουσία ξεκίνησαν διώξεις και σφαγές κατά των Αλαουιτών και των Χριστιανών που βρίσκονται στη μεσογειακή ακτή, σε πόλεις όπως η Λαοδίκεια και η Ταρσός.
Ο Νικόλας Φαραντούρης υπέβαλε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 23 Ιανουαρίου, ζητώντας να δεσμευτεί η Δαμασκός απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την προστασία των εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων.
Στη συνέχεια, μετέβη στη Δαμασκό στις 8-9 Μαρτίου, τις ημέρες των σφαγών χιλιάδων αλαουιτών και χριστιανών, όπου συναντήθηκε με την ελληνική κοινότητα, τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι’, με εκπροσώπους κοινοτήτων, καθώς και με στελέχη της μεταβατικής Κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Συρία, κατέγραψε την έξαρση της βίας και εξτρεμισμού και επιθέσεων σε πόλεις και γειτονιές αλαουιτών και Χριστιανών υπό την καθοδήγηση ή την ανοχή του καθεστώτος Τζολάνι. Μετά την πτώση Άσαντ ΕΕ και ΗΠΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε άρση των κυρώσεων προς τη Δαμασκό, η οποία όμως τελεί υπό τον όρο σεβασμού των θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων της Συρίας.