Την θέσπιση ενός Συμφώνου για τις Θάλασσες και τους Ωκεανούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξε ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης μιλώντας σήμερα Τετάρτη 2 Απριλίου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Απευθυνόμενος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον παριστάμενο Επίτροπο από την Κύπρο Κώστα Καδή, τον οποίον καλωσόρισε, ζήτησε «η Μεσόγειος να αποτελέσει προτεραιότητα για την Ένωση» αφού όπως είπε είναι «η πιο κρίσιμη θαλάσσια περιοχή σε θέματα βιοποικιλότητας, ανθεκτικότητας, προστασίας οικοσυστημάτων, ασφάλειας της ναυσιπλοΐας αλλά και απειλών τρίτων χωρών (όπως η Τουρκία) έναντι Κρατών Μελών της ΕΕ (όπως η Ελλάδα και η Κύπρος)»
.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ν. Φαραντούρης, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας & Άμυνας του Ευρωκοινοβουλίου, επανέλαβε την πρότασή η Ευρωπαϊκή Ένωση να χτίσει πάνω στο Χάρτη της Σεβίλλης για την ΑΟΖ των Κρατών Μελών, μια στρατηγική συνεργασίας, προστασίας και αλληλεγγύης με υποχρεωτικότητα και δεσμευτικότητα για όλους».
Σημειώνεται ότι ο κ. Φαραντούρης είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στην Κομισιόν για την προστασία των θαλασσίων πάρκων από απειλές τρίτων χωρών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντά ότι τα «Κράτη Μέλη υποχρεούνται να ολοκληρώσουν τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό τους ακόμη κι αν υπάρχουν απειλές τρίτων χωρών» και ότι η επιτροπή προτίθεται να στηρίξει τα Κράτη Μέλη στην άσκηση αυτού του δικαιώματος αλλά και υποχρέωσής τους. Σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε πρόσφατα απ’ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν είχε προχωρήσει στην χωροθέτηση των θαλασσίων πάρκων της όπως είχε υποχρέωση ήδη απ’ το 2021.
@nfarantouris Ζητώ προστασία θαλασσών και ΑΟΖ βάσει του Χάρτη της Σεβίλλης ➡️ Καλωσόρισα σήμερα στην Ολομέλεια του ΕυρωΚοινοβουλίου τον Επίτροπο Κ. Καδή και @cοstaskadis και ζήτησα ένα δεσμευτικό, υποχρεωτικό και εφαρμόσιμο Σύμφωνο για τις Θάλασσες και τους Ωκεανούς της ΕΕ. ➡️ Τόνισα ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη Μεσόγειο ως την πιο κρίσιμη θαλάσσια περιοχή σε θέματα βιοποικιλότητας, ανθεκτικότητας, προστασίας οικοσυστημάτων, ασφάλειας της ναυσιπλοϊας, ενέργειας αλλά και απειλών τρίτων χωρών (όπως η Τουρκία) έναντι Κρατών Μελών της ΕΕ (όπως η Ελλάδα και η Κύπρος). ➡️ Επανέλαβα την πρότασή μου η ΕΕ να χτίσει πάνω στο Χάρτη της Σεβίλλης για την ΑΟΖ των Κρατών Μελών μια στρατηγική συνεργασίας, προστασίας και αλληλεγγύης με υποχρεοτικότητα και δεσμευτικότητα για όλους.