Search
Close this search box.
Search

Φάρμακα: Ποια σκευάσματα παραμένουν δυσεύρετα

Πριν 1 έτος

Βελτιωμένη φαίνεται η εικόνα σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις κρίσιμων φαρμάκων. Οι παράγοντες της αλυσίδας φαρμάκου βλέπουν ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, η ελληνική αγορά δεν παρουσιάζει σοβαρές… αρρυθμίες. Η επίπτωση των εποχικών ιώσεων, βέβαια, είναι σε χαμηλό επίπεδο, γεγονός που μπορεί να αποδίδεται στον καλό καιρό. Ο ακόμη μεγαλύτερος έλεγχος των ελλείψεων επιδιώκεται με την πλατφόρμα καταγραφής που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας.

Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια χθεσινής Συνέντευξης Τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, εξακολουθούν να είναι δυσεύρετα τα αντιβιοτικά, τη στιγμή που και τα φάρμακα για αναπνευστικά νοσήματα δε βρίσκονται στις επιθυμητές ποσότητες. Ελλείψεις παρουσιάζονται, επίσης, στα κολλύρια. Σε ό,τι αφορά στα αντιβηχικά, μια κατηγορία σκευασμάτων ιδιαίτερη δημοφιλή, η κατάσταση είναι εμφανώς καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Βαλτά.

«Από τον Αύγουστο του 2023 έχουμε ξεκινήσει ιχνηλάτηση φαρμάκων που είναι σε έλλειψη», σημείωσε εξηγώντας ότι ανά 10-15 ημέρες οι φαρμακοποιοί παραγγέλνουν στοχευμένα ίδιες κατηγορίες σκευασμάτων με σκοπό να… σφυγμομετρήσουν τη διαθεσιμότητά τους. «Παρατηρούμε ότι υπάρχουν τα σκευάσματα. Θα ζητήσω πέντε, αλλά θα πάρω τρία. Είναι ένα βήμα. Σταδιακά αυξάνονται αυτά που ζητάμε σε ό,τι ζητάμε», σημείωσε. Ο ίδιος, εκπροσωπώντας τους φαρμακοποιούς, αποδίδει την εξομάλυνση στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών.

Πρόκειται για μια άποψη που βρίσκει αντίθετους τους ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών. Από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι οι ελλείψεις αυτή τη στιγμή καταγράφονται σε σκευάσματα που έχουν είτε πρόβλημα παραγωγής είτε πρόβλημα στις δραστικές ουσίες, που παράγονται μόνο σε Κίνα και Ινδία. Τις αποσυνδέουν, δε, από τις παράλληλες εξαγωγές. Επίσης, κατά τους φαρμακαποθηκάριους, αρκετά από τα σκευάσματα τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς σχεδόν μόνιμης απαγόρευσης εξαγωγών, «όχι απλώς είναι σε επάρκεια αλλά υπερπλεονάζουν στα ράφια των φαρμακαποθηκών με κίνδυνο λήξης και καταστροφής τους», όπως λένε.

Η πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας

Ακριβή εικόνα των ελλείψεων, καταγραφή, έλεγχο και πρόβλεψη για προβλήματα στην τροφοδοσία των φαρμακείων τον προσεχή χειμώνα αναμένεται να δώσει η νέα πλατφόρμα που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Στην πλατφόρμα έχουν πρόσβαση το Υπουργείο Υγείας, η ΗΔΙΚΑ, ο ΕΟΦ, οι φαρμακαποθήκες, οι φαρμακευτικές εταιρείες, ο ΕΟΠΥΥ, το ΙΦΕΤ και τα συστήματα των νοσοκομείων. Όπως ανέφεραν χθες οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, προς το τέλος αυτού του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική της εφαρμογή – τώρα είναι στο στάδιο που γίνονται τεστ – και η πλήρης λειτουργία της θα «τρέξει» αρχές του νέου έτους. Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα προς το παρόν αφορά στους εμπλεκόμενους με το φάρμακο φορείς και σε δεύτερο στάδιο θα δημιουργηθεί app για τους πολίτες.

Σκοπός της πλατφόρμας είναι η σύγκριση δύο παραμέτρων. Η μία είναι η παραγωγή ή εισαγωγή στη χώρα φαρμάκων και η δεύτερη η κατανάλωση. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη στην αρχή λίγα στοιχεία θα μπορεί να καταγραφεί και γίνει αντιληπτή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η… διαδρομή ενός σκευάσματος. Τι ποσότητες δόθηκαν στις φαρμακαποθήκες; Πήγαν στα ιδιωτικά φαρμακεία και πώς τα προμηθεύτηκαν οι πολίτες;

Με αυτό το σκεπτικό επιλέχθηκε ο πιλότος της εφαρμογής να ξεκινήσει με κατηγορίες φαρμάκων που είναι «αιχμής». Τέτοια είναι τα αντιβιοτικά, τα αντιφυματικά, τα αντιπηκτικά, τα αντικαρκινικά, καθώς και σκευάσματα για τον θυρεοειδή.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.