Με ένα «βαρύ» αντάλλαγμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν δέχτηκε στη Μόσχα τον «αντάρτη» της ομάδας μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν που ήταν εξόριστος στη Λευκορωσία μετά την αποτυχημένη εξέγερση κατά του ρωσικού καθεστώτος.
Η γαλλική εφημερίδα Liberation, επικαλούμενη τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, αποκάλυψε ότι ο Ρώσος ηγέτης είχε μυστικές συνομιλίες στο Κρεμλίνο με τον Πριγκόζιν την 1η Ιουλίου στο Κρεμλίνο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν συνάντησε τον Πριγκόζιν στη Μόσχα και ότι στη συνάντηση, που διήρκησε τρεις ώρες, είχε προσκαλέσει 35 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων διοικητών μονάδων της Wagner.
Οι αποκαλύψεις για την συνάντηση Πούτιν – Πριγκόζιν έρχονται εν μέσω μιας ανατριχιαστικής θεωρίας ότι το «αφεντικό» της Wagner μπορεί να έχει την αποστολή να χρησιμοποιήσει τους μισθοφόρους του για να δολοφονήσει τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να «φέρει το κεφάλι του» στο Κρεμλίνο, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail. Το σχετικό δημοσίευμα επικαλέστηκε σχόλια του Ρώσου δημοσιογράφου, νομπελίστα Ντμίτρι Μουράτοφ.
Ο Πριγκόζιν μπορεί να επιδιώξει να πραγματοποιήσει «μια μεγάλη θηριωδία προς όφελος της Ρωσίας» για να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του καθεστώτος Πούτιν μετά την εξέγερσή του με στόχο την ανατροπή του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού και του αρχηγού του επιτελείου Άμυνας, Βαλέρι Γκερασίμοφ», τόνισε ο νομπελίστας Ντμίτρι Μουράτοφ.
«Πιστεύω ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν μπορεί να μην ζητήσει συγχώρεση από τον Πούτιν», είπε ο Ρώσος δημοσιογράφος Μουράτοφ, διευθυντής του ερευνητικού ειδησεογραφικού πρακτορείού «Novaya Gazeta», στην εκπομπή του YouTube, «Zhivoy Gvozd».
«Αλλά μπορεί να διαπράξει κάποια μεγάλη θηριωδία προς όφελος της Ρωσίας. Μπορεί να ενορχηστρώσει μια απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι και να φέρει το «κεφάλι» του Ουκρανού προέδρου στο Κρεμλίνο. Πρέπει να κάνει κάτι που θα αφαιρέσει τη γεύση που ο Πούτιν αποκάλεσε «πισώπλατη μαχαιριά κατά της Ρωσίας».
Η απροειδοποίητη συνάντηση Πούτιν – Πριγκόζιν πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου, μια εβδομάδα μετά την εξέγερση της ομάδας Wagner, σύμφωνα με το γαλλικό δημοσίευμα.
Ο στρατηγός Βίκτορ Ζολότοφ, επικεφαλής της ρωσικής εθνικής φρουράς, και ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών «SVR», συμμετείχαν στη μυστική συνεδρίαση του Κρεμλίνου με τον Πριγκόζιν, τον οποίο συνόδευαν ανώτεροι διοικητές της ομάδας Wagner, γράφει η Liberation. Μετά την συνάντηση των δύο ανδρών στο Κρεμλίνο – εάν ευσταθεί το δημοσίευμα της Liberation- ο Πριγκόζιν φέρεται να παραμένει στη Ρωσία.
Στον απόηχο της αποτυχημένης ανταρσίας της 24ης Ιουνίου, ο Ρώσος ηγέτης απέσυρε γρήγορα τις απειλές του να κατηγορήσει τον αρχηγό της «Wagner» για «προδοσία». Στις 6 Ιουλίου, ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι ο Πριγκόζιν επέστρεψε στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η προσφορά του στους μισθοφόρους της Wagner να «μετακομίσουν» στο Μινσκ ρξακολουθεί να ισχύει.
Ο αντάρτης της Wagner ξεκίνησε, όπως είπε για να δικαιολογήσει την εξέγερση, μια «πορεία για τη δικαιοσύνη» κατά των Ρώσων στρατιωτικών ηγετών στις 23 Ιουνίου. Οι μισθοφόροι του κατέλαβαν το Ροστόφ, στη νότια Ρωσία και πραγματοποίησαν πορεία 200 χιλιομέτρων προς τη Μόσχα, για να τερματίσουν απότομα την εξέγερση λιγότερο από 24 ώρες μετά την έναρξή της.
Ως αποτέλεσμα μιας «αδιευκρίνιστης» συμφωνίας που φέρεται να μεσολάβησε με τον Λουκασένκο, ο Πριγκόζιν και οι μισθοφόροι του είχαν τη δυνατότητα να φύγουν για τη Λευκορωσία για να αποφύγουν τις διώξεις. Στις 27 Ιουνίου, το φερέφωνο του Πούτιν- Λουκασένκο- δήλωσε ότι το «αφεντικό» των μισθοφόρων είχε φθάσει στη πατρίδα του, ενώ την ίδια ημέρα μια ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης ανέφερε ότι το αεροπλάνο που τον μετέφερε, «πέταξε» πίσω στη Ρωσία, χωρίς να είναι σαφές αν ο Πριγκόζιν επέβαινε σε αυτό.