Έλληνες φοροελεγκτές πραγματοποίησαν «επιδρομή» στο σπίτι πρώην στελέχους της UBS, στο πλαίσιο μιας ολοένα και πιο ευρείας έρευνας πάνω σε πιθανή φοροδιαφυγή, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Όπως αναφέρουν οι FT, η «επιδρομή» έλαβε χώρα στις 4 Ιουλίου στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνη στην Αθήνα, στην πιο πρόσφατη απόπειρα παραβίασης του «πέπλου μυστικότητας» των ελβετικών τραπεζών. Κατασχέθηκαν υπολογιστές, έγγραφα και δίσκοι, σύμφωνα με άτομα που είχαν γνώση επί του θέματος.
Ο κ. Σκλαβούνης ήταν επικεφαλής investment banking στην Ελλάδα, μέχρι τον διορισμό του ως επικεφαλής του ΤΧΣ το 2013. Παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2015. Δεν έχει προβεί σε σχόλια, ενώ δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Η έρευνα των ελληνικών αρχών βασίζεται σε πληροφορίες από το παρακλάδι της UBS στη Γενεύη, οι οποίες περιλαμβάνονταν σε ένα CD που αγόρασαν οι γερμανικές αρχές το 2012 και μοιράστηκαν με τις ελληνικές αρχές. Υπό εξέταση, σύμφωνα με τους FT, είναι γενικότερα ο ρόλος του UBS και των τραπεζιτών της, ενώ ελπίζεται πως θα αποκτηθεί περαιτέρω πρόσβαση σε πληροφορίες για λογαριασμούς από τα γραφεία της UBS στη Ζυρίχη και το Λουγκάνο, καθώς και από τις επιχειρήσεις της σε Λουξεμβούργο και Σιγκαπούρη.
Όπως υποστήριξε η UBS, «δεν έχουν έρθει μαζί μας σε επαφή οι ελληνικές αρχές σχετικά με φερόμενη έρευνα πάνω στη UBS».
Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως η UBS έχει περάσει την τελευταία δεκαετία προσπαθώντας να διαχειριστεί τις επιπτώσεις από υποθέσεις φοροδιαφυγής στις οποίες εμπλεκόταν. Τον Ιούλιο του 2008, η αμερικανική Γερουσία δημοσίευσε μια αναφορά η οποία αποκάλυπτε για πρώτη φορά πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούνταν από τις ελβετικές τράπεζες για την απόκρυψη χρημάτων. Πολλές από αυτές τις πληροφορίες προήλθαν από τον Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ, πρώην τραπεζίτη της UBS. To 2009 η UBS έκλεισε συμφωνία με Αμερικανούς εισαγγελείς στο πλαίσιο της οποίας πλήρωσε πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων.
Ο Μπίρκενφελντ έκανε 2,5 χρόνια σε αμερικανική φυλακή, ωστόσο λίγο μετά την απελευθέρωσή του το 2012 έλαβε 104 εκατ. δολάρια, στη μεγαλύτερη πληρωμή που έχει γίνει ποτέ στις ΗΠΑ σε «πηγή» για τέτοια υπόθεση.
Ο ίδιος έχει αποσαφηνίσει ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει και άλλες κυβερνήσεις που υποψιάζονται δραστηριότητα της UBS η οποία μπορεί να οδήγησε σε φοροδιαφυγή. Η ελληνική κυβέρνηση τον πλησίασε και τον προηγούμενο μήνα υπέγραψε αυτό που ο ίδιος λέει ότι ήταν μια «εκτενή» ένορκη βεβαίωση στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.
Ο Μπίρκενφελντ είπε στους Financial Times πως είχε περιγράψει στη δήλωσή του πώς οι τραπεζίτες της UBS λειτουργούσαν έτσι ώστε να ενθαρρύνονται πελάτες σε χώρες σαν την Ελλάδα να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες «οικονομικής μυστικότητας» της τράπεζας, που περιελάμβαναν στήσιμο εταιρειών- βιτρίνων, ειδικών λογαριασμών και trusts.
«Όλοι ήξεραν πως αν παρέπεμπες πελάτες στην Ελβετία, δεν πήγαιναν εκεί για να αγοράσουν σοκολάτες. Η Ελλάδα έχει τα χάλια της από οικονομικής πλευράς. Γιατί; Επειδή όλα τα λεφτά τους είναι στη Γενεύη και τη Ζυρίχη».
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει, αυτό το έτος, εντείνει τις προσπάθειες στο «κυνήγι» πλούσιων Ελλήνων, φερόμενων φοροφυγάδων, που έχουν τα χρήματά τους στην Ελβετία, εν μέρει για την αύξηση των εσόδων, αλλά και για τη βελτίωση του «αριστερού προφίλ» της κυβέρνησης, εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία οι Έλληνες πλήττονται από νέες περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων.
Το υπουργείο Οικονομικών στήνει ένα νομοσχέδιο για «εθελούσιες αποκαλύψεις» που θα επέτρεπαν σε Έλληνες με λογαριασμούς στο εξωτερικό να δηλώσουν αφορολόγητα περιουσιακά στοιχεία και να πληρώσουν ένα πρόστιμο για να αποφύγουν τη δίωξη για φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα» χρημάτων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.