-->
24.09.2023

Φινλανδία – Σουηδία σε άσκηση του ΝΑΤΟ – Διαμορφώνεται κλίμα Ψυχρού Πολέμου

Το ψυχροπολεμικό κλίμα να εδραιώνεται και την ένταση μεταξύ Δύσης – Μόσχας να κλιμακώνεται διαρκώς, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι συνεχιζόμενες απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ καθώς και οι προσπάθειες επίδειξης ισχύος γίνονται η αφορμή για να την ενίσχυση της ενότητας της Βορειατλαντικής Συμμαχίας και της στενότερης συνεργασίας της με Φινλανδία και Σουηδία, στο δρόμο προς την ένταξη τους.

Ελσίνκι και Στοκχόλμη έλαβαν μέρος στην μεγάλης κλίμακας άσκηση Baltops 22, που ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 12, με την βρετανική Daily Mail να τιτλοφορεί δημοσίευμα της: «Έτοιμοι για τον επόμενο Ψυχρό Πόλεμο: Σουηδικά και φινλανδικά στρατεύματα ακολουθούν τους Αμερικανούς στρατιώτες στην τεράστια άσκηση του ΝΑΤΟ μετά τις απειλές του Πούτιν προς τις σκανδιναβικές χώρες ενώ συγκρίνει τον εαυτό του με τον Πέτρο τον Μεγάλο».

Σε αυτήν συμμετείχαν 7.000 μέλη των στρατιωτικών δυνάμεων και 45 πλοία από 16 χώρες, με τη συμμετοχή Σουηδίας και Φινλανδίας. Παράλληλα, συμμετείχαν Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία και Τουρκία.

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πούτιν «ο Πέτρος ο Μεγάλος διεξήγαγε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο επί 21 χρόνια. Ήταν σε πόλεμο με τη Σουηδία, πήρε κάτι από αυτούς». Ένας παραλληλισμός τον οποίο επέλεξε να κάνει ο ρώσος πρόεδρος στην επέτειο των 350 ετών από τη γέννηση του Πέτρου του Μεγάλου και ερμηνεύτηκε ως κίνηση απειλής. Σε μία περίοδο μάλιστα που Φινλανδία και Σουηδία στη σκιά του ρωσικού αναθεωρητισμού έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο in ο πρεσβευτής της Φινλανδίας, Γιάρι Γκούσταφσον αναφερόμενος στο εν λόγω αίτημα του Ελσίνικι ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει ριζικά το περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη και στη Φινλανδία.Διαβάστε επίσης