Search
Close this search box.
Search

Forbes: Έλληνες κάτω από 30 ετών στη λίστα με τους πιο επιτυχημένους στον κόσμο

Πριν 10 μήνες

Με την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα σε άνοδο και  την σημαντική μείωση της χρηματοδότησης των Venture Capitals, οι νέοι επιχειρηματίες στην Ασία-Ειρηνικό αντιμετώπισαν μια νέα σειρά προκλήσεων το προηγούμενο έτος.

Παρόλα αυτά το τρέχον περιβάλλον δεν έχει σκοτώσει την καινοτομία. Κρίνοντας από τη φετινή ομάδα των τιμώμενων από την Ασία του Forbes, η δημιουργικότητα έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα σε ένα δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Με ένα σύνολο 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδότηση VC που συγκεντρώθηκαν από τους φετινούς νικητές (σε σύγκριση με 3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι), οι αποτιμήσεις τους μπορεί να μην είναι τόσο υψηλές, αλλά ο αντίκτυπός τους είναι, όπως αναφέρει το Forbes.

Η λίστα περιλαμβάνει 10 κατηγορίες, σε καθεμία από τις οποίες υπάρχουν 30 νικητές.

Οι κατηγορίες

1.Ψυχαγωγία και αθλητισμός

2.Χρηματοδ’οτηση και επιχειρηματικά κεφάλαια

3.Eταιρική Τεχνολογία

4.Mίντια και Μάρκετινγκ

5. Bιομηχανία, μεταποίηση και Ενέργεια

6.Κοινωνικός αντίκτυπος

7.Kαταναλωτική Τεχνολογία

8.Τέχνες

9.Λιανικό και ηλεκτρονικό εμπόριο

10.Υγεία και Επιστήμες

Πηγή: Forbes

Η Ελληνίδα της λίστας

Στην κατηγορία της εταιρικής τεχνολογίας συναντάμε και μια Ελληνίδα. Η Angelina Terlaki, εργάζεται μαζί με τον Calvin Sun και τον καθηγητή Wen Yonggang (και οι δύο άνω των 30 ετών) στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η startup με έδρα τη Σιγκαπούρη δημιουργεί ψηφιακά αντίγραφα εγκαταστάσεων υποδομής, συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων, κέντρων δεδομένων και δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνέχεια αναλύει το εικονικό μοντέλο και προτείνει βελτιστοποιήσεις που θα βοηθήσουν στην επίτευξη μιας πιο πράσινης λειτουργίας. Η Red Dot Analytics έχει συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο δολάρια σε αρχική χρηματοδότηση από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της ADB Ventures.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Μέσα σε ένα παγκόσμιο πανζουρλισμό για το ChatGPT, επιχειρηματίες από όλη την Ασία έχουν κάνει μεγάλα βήματα μόνοι τους όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Τη χρησιμοποιούν για να μεταμορφώσουν τομείς, όπως η μεταποίηση, η γεωργία και το μάρκετινγκ.

Ο Ιάπωνας Kyosuke Shibata ίδρυσε τη Rutilea για να διευκολύνει τον έλεγχο της ποιότητας κατασκευής χρησιμοποιώντας συστήματα AI για την ανάλυση εικόνων των προϊόντων. Η διαισθητική διεπαφή μεταφοράς και απόθεσης χωρίς κώδικα μπορεί να μειώσει τον χρόνο εγκατάστασης πάνω από 95% σε σύγκριση με το συμβατικό λογισμικό, όπως ισχυρίζεται.

Στη Σιγκαπούρη, η startup των Joshua Wong και Low Lin Hui, Hypotenuse AI, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τις εταιρείες να δημιουργήσουν υλικό μάρκετινγκ, όπως ιστολόγια . Σύμφωνα με την εταιρεία, το ρομπότ της HypoChat λαμβάνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο από το διαδίκτυο και μπορεί επίσης να ελέγξει τα γεγονότα για να διασφαλίσει την ακρίβεια.

Πηγή: Forbes

Για να βοηθήσουν τις εταιρείες να επικοινωνούν καλύτερα με τους πελάτες σε κανάλια όπως το WhatsApp, το Facebook και το Instagram, οι Ινδοί Aniket Bajpai και Nikhil Gupta ίδρυσαν τον πάροχο υπηρεσιών chatbot LimeChat το 2020, ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη συνομιλίας για την εργασία.

Στην Κίνα, το DeepLang AI του Qi Fanchao χρησιμοποιεί γενετική τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη προϊόντων τύπου ChatGPT. Οι προσανατολισμένες στον καταναλωτή υπηρεσίες WantWords και WantQuotes της startup παράγουν κείμενο που βασίζεται σε προτάσεις μετά την εισαγωγή λέξεων-κλειδιών.

Καλλιτέχνες, αθλητές και επιστήμονες

Εκτός από ιδρυτές startup, η λίστα περιλαμβάνει επίσης καλλιτέχνες, αθλητές και επιστήμονες των οποίων τα ταλέντα αναγνωρίζονται τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Η Ayesha Mubarak Ali από το Πακιστάν συνδυάζει παραδοσιακές μεθόδους και ψηφιακή τεχνολογία για να εξερευνήσει θέματα, όπως η φωτορύπανση, οι διαστημικές εφαρμογές και το μέλλον της ανθρωπότητας. Πρόκειται για την πρώτη Πακιστανή που συνεργάστηκε με επιστήμονες της NASA.

Μια νεαρή, η 12χρονη Νεοζηλανδή ηθοποιός Amie Donald συγκλόνισε το κοινό με την τρομακτική αλλά συναρπαστική ερμηνεία μιας δαιμονικής κούκλας ρομπότ στην ταινία M3GAN.

Στον στίβο, οι ρίψεις στον ακοντισμό, του Ινδού Neeraj Chopra έχουν κερδίσει πολλά μετάλλια, με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, όπου έγινε ο πρώτος Ινδός που κέρδισε χρυσό στον στίβο.

Επιπλέον, ο MC Cheung Tin-fu από το Χονγκ Κονγκ έχει προσελκύσει 6,2 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram. Ενώ η K-pop εξακολουθεί να βασιλεύει όσον αφορά τη πιο δημοφιλή μουσική στην Ασία, το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ του είχε τις περισσότερες πωλήσεις στο Χονγκ Κονγκ την εβδομάδα της κυκλοφορίας του τον Ιανουάριο.

Είκοσι χώρες  εκπροσωπούνται στη φετινή λίστα 30 Under 30 της Ασίας. Η Ινδία κατέλαβε την πρώτη θέση με 75 συμμετοχές, ακολουθούμενη από την Κίνα (34), την Ιαπωνία (33), τη Σιγκαπούρη (30) και τη Νότια Κορέα (28).

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.