Search
Close this search box.
Search

Φορολογικές δηλώσεις: Από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου η υποβολή – Ποιοι δικαιούνται έκπτωση έως 4%

Πριν 2 εβδομάδες

Οι συνεπείς φορολογούμενοι, όσοι δηλαδή σπεύδουν να υποβάλλουν εγκαίρως τη δήλωσή τους στην ΑΑΔΕ αναμένεται να έχουν την ανάλογη επιβράβευση από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Από τη νέα χρονιά μπαίνει τέλος στις παρατάσεις για τη υποβολή φορολογικών δηλώσεων και οι ημερομηνίες θα είναι πολύ συγκεκριμένες.

Το νομοσχέδιο έρχεται να αλλάξει αυτά τα οποία γνωρίζαμε επί δεκαετίες και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο πιο φιλικό και για την αγορά και για τα φυσικά πρόσωπα και για τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς. Στο εξής πλέον δεν θα είμαστε κάθε χρόνο στο περίπου σχετικά με το πότε θα ανοίξουν οι δηλώσεις καθώς θα ανοίγουν κάθε χρόνο 15 Μαρτίου και κάθε χρόνο θα κλείνουν 15 Ιουλίου.

Ένα τετράμηνο το οποίο θα είναι το ίδιο κάθε χρόνο και είναι ένας χρόνος που θεωρούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι είναι αρκετός για να υποβληθούν όλες οι φορολογικές δηλώσεις και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται καν να φτάσουμε στην τελευταία ημέρα. Πρώτον γιατί δεν θα δοθεί παράταση και δεύτερον γιατί όσοι το αφήνουν για τελευταία μέρα μπορεί να χάσουν μια πολύ σημαντική έκπτωση. Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα που δίνει προς αυτή την κατεύθυνση το οικονομικό επιτελείο ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Άκης Αθανασόπουλος, ανέφερε ότι το αρμόδιο υπουργείο λέει ότι όποιος πάει 15 Μαρτίου -με το που ανοίγει η πλατφόρμα- και μέχρι 30 Απριλίου, μέσα δηλαδή στον πρώτο 1.5 μήνα και υποβάλει τη δήλωσή του, έχει 4% έκπτωση φόρου. Όποιος το κάνει από 1η Μαΐου μέχρι 15 Ιουνίου έχει 3% έκπτωση. Και από 16 Ιουνίου μέχρι 15 Ιουλίου έχει 2% έκπτωση. Οι εκπτώσεις αυτές ισχύουν μόνο για όσους πληρώσουν μέχρι 31 Ιουλίου εφάπαξ στο φόρο.

Σημειώνεται ότι για να τρέξει όλο αυτό το σχέδιο στο 100% πρέπει να δημιουργηθεί πρώτα ένα ηλεκτρονικό μητρώο στο οποίο θα εγγραφούν όλοι οι φορείς του Δημοσίου οι οποίοι είναι υπόχρεοι να στέλνουν κάθε χρόνο στην ΑΑΔΕ στοιχεία για μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές αμοιβές, παρακρατηθέντες φόρους, όλα αυτά τα στοιχεία που υπάρχουν στη δήλωσή μας.

Η εγγραφή πρέπει να γίνει αρχές Ιανουαρίου ώστε να έχουν μπροστά τους ένα 1.5 μήνα αυτοί οι φορείς ενώ έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου μπορούν να στείλουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Μόνο έτσι μπορεί 15 Μαρτίου να ανοίξει η πλατφόρμα ενώ προβλέπονται κυρώσεις για τους υπεύθυνους των φορέων που δεν στέλνουν εγκαίρως τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα για τους φορείς του Δημοσίου προβλέπεται 2.500 ευρώ ( + 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης) πρόστιμο στο φυσικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για τη μη αποστολή των στοιχείων. Για τους φορείς του ιδιωτικού τομέα, που και αυτοί μπορεί να καθυστερήσουν και να μην στείλουν έγκαιρα τα στοιχεία το πρόστιμο είναι από 20.000 μέχρι 50.000 ευρώ. Για παράδειγμα, μια τράπεζα αν δεν στείλει τους τόκους ή τα μερίσματα για έναν φορολογούμενο, αν κάποιο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο δεν στείλει στοιχεία για τις πληρωμές και ούτω καθεξής. Αν λοιπόν κάποιοι από αυτούς τους ιδιωτικούς φορείς δεν το πράξουν εγκαίρως, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει και τις 50.000 ευρώ.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.