Search
Close this search box.
Search

«Φωτιά» οι τιμές σε αυγά, φέτα, λαχανικά και λάδι – Με περικοπές οι αγορές για τους καταναλωτές

Πριν 1 έτος
Olive-Oil ελαιόλαδο λάδι

Ακρίβεια: Οι τιμές στα ράφια διαρκώς ανεβαίνουν και βασικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, η φέτα και οι ντομάτες έχουν μετατραπεί σε είδη πολυτελείας

Απόγνωση. Ίσως ούτε η λέξη αυτή δεν είναι ικανή να περιγράψει τα όσα βιώνουν οι καταναλωτές σε κάθε τους επίσκεψη στα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές, καθώς οι τιμές των προϊόντων έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

Τελευταίο «τσουχτερό» παράδειγμα τα γαλακτοκομικά προϊόντα η τιμή των οποίων μέσα σε έναν μήνα αυξήθηκε κατά 2% ενώ, η τιμή της φέτας μέσα σε έναν χρόνο έχει διπλασιασθεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA.






Από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο, κατεγράφη αύξηση ύψους 2% στην τιμή του νωπού γάλακτος και 11,9% στο κόστος των γαλακτοκομικών προϊόντων μέσα σε έναν χρόνο. Σήμερα, η τιμή του γιαουρτιού ανέρχεται περίπου στα 3,13 ευρώ – 6,73 ευρώ το κιλό και του βουτύρου στα 12,45 ευρώ – 17,47 ευρώ.

Ενδεικτικό είναι πως πλέον το κιλό της φέτας κοστίζει από 13,03 ευρώ – 16,45 ευρώ, η γραβιέρα από 14,25 ευρώ – 25,02 ευρώ και το κασέρι από 18,24 ευρώ – 27,06 ευρώ.

(Παν)ακριβό μου ελαιόλαδο…

Φυσικά το ελαιόλαδο δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα με τα προϊόντα που έχουν ξεφύγει για τα καλά από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η έλλειψη που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά έχει φέρει κύμα ανατιμήσεων, σε ένα από τα βασικότερα αγαθά του ελληνικού τραπεζιού.

Συγκεκριμένα, τιμή για το «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» πέρσι κόστιζε 5,55 ευρώ μέχρι 8,50 ευρώ το λίτρο, ενώ αυτές τις μέρες η τιμή του έχει σκαρφαλώσει από τα 9,50 ευρώ μέχρι τα 18,80 ευρώ το λίτρο.

Η δικαιολογία των παραγωγών για τις ανατιμήσεις είναι πως η παραγωγή είναι μειωμένη, όμως το παράδοξο είναι πως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της νέας εσοδείας!

Από την πλευρά τους οι καταναλωτές επινοούν διάφορους τρόπους για να μην αφαιρέσουν από την διατροφή τους το ελαιόλαδο, όπως είναι ένας ειδικός ψεκαστήρας που μειώνει την κατανάλωσή του. Με αυτό το τέχνασμα, χρησιμοποιούν την ελάχιστη κατανάλωση του λαδιού στο φαγητό τους.

Από την άλλη, όσοι δεν καταφέρνουν να το προμηθευτούν καταφεύγουν σε άλλες λύσεις, όπως την αγορά του σπορέλαιου ή του ηλιέλαιου.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.