Σοβαρός είναι ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων των πληγέντων από τη φωτιά περιοχών που επιστρέφουν στα σπίτια τους, σύμφωνα με τον καθηγητή Χημείας και Τοξικολογίας Κωνστανίνο Σφλώμο.
Μετά από κάθε πυρκαγιά προκύπτει ρύπανση η οποία έχει φυσική, χημική αλλά και ψυχοσωματική διάσταση
Μιλώντας στη ΕΡΤ, ο Κωνσταντίνος Σφλώμος αναφέρθηκε αρχικά στη φυσική ρύπανση, δηλαδή αυτή που προκαλείται από τον καπνό και τα μικροσωματίδια που έχουν διαχυθεί στην ατμόσφαιρα.
Χημική ρύπανση
Οι ουσίες αυτές έχουν καθίσει, όπως είπε, «στις γειτονικές περιοχές, όπως καλλιέργειες, δέντρα, φυτά, ακόμα και σπίτια. Η χημική ρύπανση προέρχεται από τα υλικά που κάηκαν, όπως τα πλαστικά και τα οικοδομικά υλικά, τα οποία τώρα έχουν κατακαθίσει στο έδαφος και κυκλοφορούν στον αέρα».
Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές
«Αυτά τα σωματίδια είναι τόσο μικρά, που μπαίνουν βαθιά στους πνεύμονες, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να προκαλέσουν πολλά δεινά στην υγεία, από καρκίνο μέχρι αναπνευστικά προβλήματα», σύμφωνα με τον καθηγητή Χημείας και Τοξικολογίας.
Άλλο, εξίσου σημαντικό πρόβλημα που δημιουργείται για τους πληγέντες, είναι η ψυχοσωματική επιβάρυνση, που προκύπτει από την οπτική επαφή με τις καμένες εκτάσεις και την αντιμετώπιση του στρες από τις πυρκαγιές.
«Η ψυχοσωματική ρύπανση είναι εξίσου σημαντική. Όταν βλέπεις τα πάντα γύρω σου μαύρα και έχεις βιώσει τρομερό στρες, η καταπόνηση του ψυχικού κόσμου είναι αναπόφευκτη», εξήγησε.
Συστάσεις για ειδικές μάσκες
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Σφλώμο, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές. Πρότεινε τη χρήση ειδικών μασκών για την προστασία από τα μικροσωματίδια και τις διοξίνες, καθώς και τη συστηματική απομάκρυνση και απόρριψη των προϊόντων και υλικών που έχουν επιμολυνθεί από τις πυρκαγιές.
Τόνισε ακόμα ότι όπως οι πυροσβέστες φορούν ειδικές μάσκες, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι κάτοικοι για να προστατευτούν από τις επικίνδυνες ουσίες.