-->
04.03.2024

Φωτογραφίες – ντοκουμέντο: Απόπειρες εμπρησμού στην περιοχή Αυλώνας! – Δεκάδες αναπτήρες, αυτοσχέδια σπρέι – φλογοβόλα, βαμβάκι, σπινθηριστής και κιάλια

Δείτε τις φωνογραφίες- ντοκουμέντο από τις απόπειρες εμπρησμού στην περιοχή της Αυλώνας, στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Φωτιά στον Αυλώνα: Βαμβάκι, σπινθηριστή και κιάλια είχε πάνω του προσαχθής για εμπρησμό

Τι είπε ο Βασίλης Κικίλιας
«Αλιτήριοι εμπρηστές» βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές» δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, στέλνοντας το μήνυμα πως «δεν θα γλιτώσετε, θα σας βρούμε».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός τόνισε ότι στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή του Αυλώνα, από τις 8 το πρωί έγιναν 9 απόπειρες εμπρησμού και συγκεκριμένα:

8:13 περιοχή Αυλώνας, πρώτη προσπάθεια.

8:57: περιοχή Σικάμηνο/ Αυλώνα τρεις προσπάθειες

9:47: περιοχή Σικάμηνο/Αυλώνα άλλες τρεις προσπάθειες

10:51: Βόρεια της Αυλώνας, μια προσπάθεια.

12:02: Βόρεια της Αυλώνας, στους πρόποδες της Πάρνηθας, μια προσπάθεια εμπρησμού η οποία πήρε διαστάσεις.

«Αυτό που συμβαίνει είναι όχι απλά ανεπίτρεπτο, αλλά αισχρό και εγκληματικό», σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι αναγνωρίστηκε ασημί αγροτικό ημιφορτηγό που πιθανόν εμπλέκεται στα περιστατικά ενώ γίνονται προσαγωγές υπόπτων.

«Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, κυρίως η Ελληνική Αστυνομία και πάντως η ΕΥΠ θα κάνουν τα πάντα για να συλλάβουν τους εμπρηστές» είπε ο κ. Κικίλιας και κατέληξε: «εγκληματείτε ενάντια στη χώρα, δεν θα γλιτώσετε, θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη».

Δύο αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν αυτήν την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Φυλή. Το ένα πύρινο μέτωπο βρίσκεται ανατολικά της Μονής Κλειστών προς το ρέμα Γκούρα και το άλλο δυτικά της Μονής. Οι ισχυρές δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθεια για τον περιορισμό της. Παράλληλα, διάσπαρτα είναι τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα ενώ εγείρουν προβληματισμούς οι διαδοχικές πυρκαγιές στον Αυλώνα. Εννέα εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν μέσα σε λιγότερο από τέσσερις ώρες, οι οποίες ευτυχώς τέθηκαν υπό έλεγχο, όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Η πυρκαγιά στην νότια πλευρά της Πάρνηθας παρουσίαζε βελτιωμένη εικόνα, όταν ξέσπασαν διαδοχικές εστίες από τον Αυλώνα μέχρι την περιοχή Συκάμινο που είναι στην βόρεια πλευρά του βουνού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής, το μπαράζ των εμπρησμών ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το πρωί. Οι τρεις εστίες φωτιάς ξέσπασαν στον Αυλώνα στις 10, 11 και 12 το πρωί της Πέμπτης (24/8) στις περιοχές Συκάμινο, Ασπρόχωμα και Άγιος Γεώργιος.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε τέσσερις προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι δύο έγιναν νωρίτερα στον Αυλώνα και στη συνέχεια σημειώθηκαν άλλες δύο στο Μενίδι, όπου αυτή τη στιγμή είναι βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στο μέτωπο της Αγίας Παρασκευής.

Η φωτιά στον Αυλώνα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο λίγα λεπτά πριν τις 17.00 το απόγευμα της Πέμπτης.

 

Τι βρέθηκε στην κατοχή των προσαχθέντων

Στον Άγιο Γεώργιο στον Αυλώνα, επάνω στον ένα προσαχθέντα βρέθηκαν, βαμβάκι, σπινθηριστής, κιάλια και φαίνεται να παρατηρούσε την περιοχή.

Στο Μενίδι, οι αρχές συνέλαβαν 2 άτομα και βρέθηκαν στην κατοχή τους αναπτήρες αλλά και ένα μπιτονάκι με εύφλεκτη ύλη.

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως υπάρχει καταγγελία για συγκεκριμένο όχημα, ο οδηγός του οποίου εθεάθη από κατοίκους να βάζει φωτιά.Διαβάστε επίσης