Μεγάλη άνοδο σήμερα στα κρούσματα, η οποία δείχνει ότι θα ξεπεράσει τα 2.000, δείχνουν οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις.
Την ίδια ώρα, σε οριακό σημείο βρίσκεται το σύστημα Υγείας, με τα νοσοκομεία να πιέζονται ασφυκτικά, τις κλίνες ΜΕΘ να λιγοστεύουν επικίνδυνα και την κυβέρνηση να εξετάζει νέα μέτρα.
Αφόρητη η πίεση στις ΜΕΘ – Πάνω από το 90% των κλινών κατειλημμένο
Μια από τις χειρότερες νύχτες από την αρχή της πανδημίας αντιμετώπισαν τα νοσοκομεία της Αττικής χθες.
Οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 έφτασαν τις 170, ενώ περισσότερες από τις μισές 26 νέες διασωληνώσεις έγιναν στην πρωτεύουσα.
Την ίδια ώρα, πάνω από 1.400 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, με την πληρότητα στις ΜΕΘ Covid να ξεπερνά και πάλι το 90%.
Το Σωτηρία εξακολουθεί να έχει πληρότητα 100%.
Εκτιμήσεις για πάνω από 2.000 κρούσματα σήμερα
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, μεγάλος, πολύ πάνω από δύο χιλιάδες διαγνώσεις, αναμένεται να είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί σήμερα από τον ΕΟΔΥ, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Την ίδια ώρα, προβληματίζουν πολύ οι μεταλλάξεις και ιδίως η νοτιοαφρικανική.
Καμπανάκι χτύπησε στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που συνεδριάζει αύριο το πρωί για να αξιολογήσει τη μέχρι τώρα επιδημιολογική εικόνα, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε όλη τη χώρα.
Νέα μέτρα
Με δεδομένο πως το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί σε πολλές περιφέρειες, ενώ ο αριθμός των διαγνώσεων και των διασωληνωμένων ασθενών δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, εξετάζονται τα εξής:
- Να μπουν και άλλες περιοχές σε σκληρό lockdown, χωρίς να αποκλείεται αυτό να ισχύσει για όλη τη χώρα, μέχρι και τις 15 Μαρτίου, ως ύστατο μέτρο για τον περιορισμό της διασποράς
- Από τις 16 Μαρτίου, εφόσον η εικόνα είναι καλύτερη, να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο με τις λεγόμενες “έξυπνες λύσεις”, τις οποίες ήδη επεξεργάζεται η ομάδα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Αυτές είναι:
- Κόφτης στα sms για αγορές (λιανεμπόριο) και
- Μετακίνηση για αγορές εντός δήμου
Σύσκεψη παραγματοποιείται στο ΕΚΑΒ, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, για να μπουν οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ που ανακοινώνει αύριο το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Συνεδριάζουν την Τετάρτη οι λοιμωξιολόγοι – Σύσκεψη στο Μαξίμου
Η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Στη διάρκεια της σύσκεψης:
-Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού
-Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση
-Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Αύριο το πρωί, θα συγκληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα.
Το plan B για τα νοσοκομεία: 300 κρεβάτια δίνει ο ιδιωτικός τομέας
Το lockdown στην Αττική αναμένεται να παραταθεί μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα. Ο ιδιωτικός τομέας έχει, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, θέσει στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας 110 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για non covid περιστατικά.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις κλινικαρχών με το υπουργείο Υγείας για την παραχώρηση και 300 απλών κλινών, επίσης για τη νοσηλεία non covid περιστατικών.
Οι επαφές, όπως λέει το ρεπορτάζ, είναι συνεχείς τα τελευταία εικοσιτετράωρα, την ώρα που τα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς του λεκανοπεδίου- Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Αττικόν- έχουν χτυπήσει “κόκκινο” και μπροστά στην έκρηξη των εισαγωγών (152 μόνο στην Αττική στις 28/2).
Στόχος, να μετατραπούν όσο γίνεται περισσότερες κλίνες σε κρεβάτια covid και να ενισχυθούν οι αντοχές των νοσοκομείων, τη στιγμή που το επόμενο δεκαήμερο σύμφωνα με τους ειδικούς τα μαθηματικά μοντέλα της πανδημίας δείχνουν άνοδο και των διασωληνώσεων και των νέων θανάτων.
Μονάδες ΜΕΘ έχουν διαθέσει όλοι οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι, όπως το Υγεία, το Μητέρα, το Metropolitan, ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών, το Ιασώ. Από το τελευταίο δε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, γιατροί παθολόγοι συνδράμουν στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ, το οποίο εξετάζεται να μετατραπεί αποκλειστικά σε non covid νοσοκομείο, ώστε να αδειάσουν κλίνες στο ΕΣΥ για την νοσηλεία περιστατικών covid.
Σύμφωνα εξάλλου με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο για την μετατροπή κλινών, την ώρα που στην Αττική οι κλίνες ΜΕΘ covid είναι 340 και καθημερινά αυξάνονται.
Ανεβάζουν την πίεση οι διασωληνωμένοι
Την ίδια ώρα επιβεβαιώνονται οι αρνητικές προβλέψεις για ανησυχητική άνοδο στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών. Σύμφωνα με την καταγραφή του ΕΟΔΥ, χθες οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 406, με μέση ηλικία τα 68 έτη.
Μια αύξηση που και τις επόμενες ημέρες θεωρείται πως θα διατηρηθεί, ανεβάζοντας την πίεση στο ΕΣΥ. Κατά την ΠΟΕΔΗΝ, χθες υπήρχαν μόνο 12 κενές κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής.
Η αποκλιμάκωση των νοσοκομείων, όπως λένε οι προβλέψεις, θα είναι αργή και δύσκολη. Εφόσον τα κρούσματα αρχίσουν να μειώνονται από την επόμενη εβδομάδα, υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια αποσυμφόρησης των νοσοκομείων προς τα τέλη του μήνα.