Search
Close this search box.
Search

Ο Φρανσουά Μπαϊρού νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας – Ποιος είναι ο 73χρονος κεντρώος πολιτικός

Πριν 2 ημέρες

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem), Φρανσουά Μπαϊρού, που έγινε δεκτός το πρωί της Παρασκευής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαδέχεται τον Μισέλ Μπαρνιέ στο πρωθυπουργικό μέγαρο (Matignon) της Γαλλίας, όπου έχει ήδη στρωθεί το κόκκινο χαλί και έχουν τοποθετηθεί τα μικρόφωνα για την υποδοχή από τον απερχόμενο, του νέου πρωθυπουργού.

Αυτός είναι ο εκλεκτός για τέταρτος αρχηγός κυβέρνησης από την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, τον Απρίλιο του 2022, όπως μετέδωσε πριν λίγο η Le Monde, επικαλούμενη ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού έχει «αναλάβει τον σχηματισμό κυβέρνησης», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, που θα αντικαταστήσει εκείνη του Μισέλ Μπαρνιέ, η οποία καταψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, μεσούσης της πολιτικής κρίσης εξαιτίας του αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Ποιος είναι ο Φρανσουά Μπαϊρού

Γεννήθηκε στις 25 Μαΐου του 1951 στο Μπορντέρ των Ατλαντικών Πυρηναίων της Γαλλίας.

Είναι αναπληρωτής καθηγητής κλασικών σπουδών και σύμβουλος πολιτικών προσώπων από το 1979. Διετέλεσε βουλευτής από το 1986 έως το 2012 και ευρωβουλευτής από το 1999 έως το 2002, ενώ είναι δήμαρχος της Πω από το 2014.

Από το 1993 έως το 1997, επί τριών δεξιών κυβερνήσεων διετέλεσε υπουργός Παιδείας. Παράλληλα, ήταν πρόεδρος διαφόρων κεντρώων κομμάτων: του Κέντρου Κοινωνικών Δημοκρατών (CDS) από το 1994 έως το 1995 και της Δημοκρατικής Δύναμης (FD) από το 1995 έως το 1998, της Ενωσης για τη Γαλλική Δημοκρατία (UDF) από το 1998 έως το 2007 και του Δημοκρατικού Κινήματος (Mouvement démocrate) από το 2007 έως σήμερα.

Εχει θέσει υποψηφιότητα σε τρεις προεδρικές εκλογές. Υποψήφιος του UDF, ήρθε τέταρτος στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2002, με ποσοστό 6,8% των ψήφων. Το 2007 θεωρήθηκε ότι ήταν σε θέση να προκριθεί στον δεύτερο γύρο, αλλά ήρθε τρίτος με 18,6% των ψήφων. Στη συνέχεια, ίδρυσε το MoDem, το οποίο αγκυροβόλησε στο κέντρο, ενώ το UDF κατατάσσεται παραδοσιακά στην κεντροδεξιά. Στις προεδρικές εκλογές του 2012 έλαβε ποσοστό 9,1% των ψήφων, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση.

Αφού εγκατέλειψε τις προεδρικές εκλογές του 2017, υποστήριξε τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στη συνέχεια τον διόρισε υπουργό Επικρατείας και υπουργό Δικαιοσύνης και θεωρείται στενός σύμμαχός του.

Οι συναντήσεις Μακρόν με τους πολιτικούς αρχηγούς

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μακρόν, στη συνάντηση την Τρίτη που είχε με ηγέτες πολιτικών κομμάτων –εξαιρουμένου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και της ακροαριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας–, είχε αναφέρει ότι ελπίζει να διορίσει νέο πρωθυπουργό εντός των επόμενων 48 ωρών.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε στους συμμετέχοντες ότι δεν θέλει να αναγκαστεί να ζητήσει τη στήριξη των “ακραίων” πολιτικών κομμάτων και ιδίως του Εθνικού Συναγερμού.

Η ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος χαιρέτισε τις “ενδιαφέρουσες αλλά ατελέσφορες” συνομιλίες. Οι Σοσιαλιστές μπορεί να αναδειχθούν σε καθοριστικό παράγοντα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά την παραίτηση του Μισέλ Μπαρνιέ, την περασμένη εβδομάδα, η οποία πυροδότησε τη δεύτερη μείζονα πολιτική κρίση στη Γαλλία μέσα σε διάστημα έξι μηνών.

“Ήταν μια ενδιαφέρουσα αλλά ατελέσφορη συνάντηση. Η μπάλα είναι στην πλευρά του προέδρου”, είπε ο Σοσιαλιστής ηγέτης Ολιβιέ Φορ στους δημοσιογράφους, κατά την αναχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο. “Διεκδικούμε, πολύ λογικά, (…) έναν πρωθυπουργό της αριστεράς” που θα είναι “ανοιχτός σε συμβιβασμούς”, επέμεινε ο Φορ. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), η συμμαχία της αριστεράς, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού.

Οι Σοσιαλιστές, οι Οικολόγοι και οι Κομμουνιστές προσκλήθηκαν στη συνάντηση, όχι όμως και η Ανυπότακτη Γαλλία, ο σύμμαχός τους στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, κάτι που προκάλεσε εντάσεις μεταξύ των εταίρων. “Η πολιτική της άδειας καρέκλας είναι μια μορφή αποδυνάμωσης της αριστεράς”, είπε ο Φορ, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να βρει μια “λύση” για την έξοδο από την κρίση.

Η ηγέτιδα των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ δεν φάνηκε να εντυπωσιάζεται από τις προτάσεις του Μακρόν, σχολιάζοντας ότι εμφανίστηκε αδιάλλακτος. Δεν έκανε “κανένα συμβιβασμό, καμία υποχώρηση”, τόνισε, σημειώνοντας ότι “δεν τίθεται θέμα” συμμετοχής των Πρασίνων σε μια κυβέρνηση με τους Ρεπουμπλικάνους.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο Λοράν Βοκιέ, ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς όσον αφορά μια συνεργασία μεταξύ της κεντροδεξιάς και της αριστεράς. “Στο τέλος της συνάντησης όλοι συμμεριζόμαστε την ίδια πεποίθηση, ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητικό συμβόλαιο με ανθρώπους με τους οποίους δε συμμεριζόμαστε τις ίδιες αξίες”, είπε στους δημοσιογράφους.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.