Στη Γάζα οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται καθώς περισσότεροι από 11.500 είναι οι νεκροί κάτω των 18 ετών,όπως υπολογίζουν οι παλαιστινιακές αρχές, ενώ σύμφωνα με τη UNICEF 19.000 παιδιά έχουν μείνει ορφανά. Λύση στο αδιέξοδο αναζητούν όλες οι πλευρές με τη νέα ειρηνευτική πρόταση που συζητείται, να αποτελεί τη σημαντικότερη μετά την σύντομη κατάπαυση του Νοεμβρίου. Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χανίγια, μεταβαίνει μάλιστα στο Κάιρο, για να τη συζητήσει.
Η Χαμάς εξετάζει μία πρόταση συμφωνίας για εκεχειρία με το Ισραήλ στη Γάζα, η οποία συμπεριλαμβάνει τρεις φάσεις και προβλέπει μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας πολλών εβδομάδων, ανέφερε σήμερα (31/1) στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή στους κόλπους της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης.
Η Χαμάς είπε την Τρίτη πως εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας, την οποία κατέθεσαν μεσολαβητές κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης στο Παρίσι, έπειτα από μια πρώτη κατάπαυση του πυρός διάρκειας μίας εβδομάδας, στα τέλη Νοεμβρίου, κατά την οποία 105 όμηροι που κρατούνταν στη Γάζα απελευθερώθηκαν με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων που κρατούνταν στο Ισραήλ.
Η πρώτη φάση αυτής της πρότασης αναφέρει μια εκεχειρία διάρκειας έξι εβδομάδων, με δυνατότητα παράτασης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Ισραήλ θα πρέπει να αποφυλακίσει μεταξύ 200 και 300 Παλαιστίνιους κρατουμένους που δεν κρατούνται υπό ένα καθεστώς υψηλής ασφαλείας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35-40 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, είπε μία πηγή στους κόλπους της Χαμάς, που πρόσκειται στους Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές.
Μονάχα «οι γυναίκες, τα παιδιά και οι άνδρες ασθενείς άνω των 60 ετών» που κρατούνται στη Γάζα θα μπορέσουν να απελευθερωθούν, επισήμανε αυτή η πηγή στο AFP υπό καθεστώς ανωνυμίας. Μεταξύ 200 έως 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσαν επίσης να εισέρχονται κάθε ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας.
«Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις με αντικείμενο την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων και την επιστροφή εκτοπισμένων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», διευκρίνισε αυτή η πηγή.
Η Χαμάς ζητάει μια πλήρη κατάπαυση του πυρός ως προϋπόθεση για όποια συμφωνία, ιδίως σχετικά με την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε χθες ότι το Ισραήλ δεν θα αποφυλακίσει «χιλιάδες Παλαιστίνιους τρομοκράτες» ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Εάν η αρχική κατάπαυση του πυρός τηρηθεί, ένα δεύτερο βήμα προβλέπει την απελευθέρωση «εφέδρων στρατιωτών» που κρατούνται στη Γάζα ως αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση ενός αριθμού, που δεν έχει καθοριστεί, Παλαιστινίων κρατουμένων.
Οι μη έφεδροι στρατιώτες θα μπορούσαν επίσης να απελευθερωθούν, σύμφωνα με αυτήν την πηγή, επίσης με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων.
Η τελευταία φάση αφορά την ανταλλαγή των σορών ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί και μια συμφωνία που σχετίζεται με τον έλεγχο των σημείων συνοριακών ελέγχων της Γάζας και την ανοικοδόμηση των παλαιστινιακών εδαφών.
Ο πληθυσμός της Γάζας «λιμοκτονεί»
Συνεχόμενα πυρά σκόρπησαν τον τρόμο μέσα σε αποθήκη στο νοσοκομείο αλ Αμάλ της Χαν Γιουνις όπου έχουν βρει καταφύγιο τραυματίες και άστεγοι. Ο ισραηλινός στρατός διαψεύδει ότι επιτέθηκε στο συγκρότημα, αλλά οι επιχειρήσεις του συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε κάθε γωνιά της πόλης. Χιλιάδες εκτοπισμένοι από το βορρά που μένουν στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, ζουν υπό καθεστώς διαρκούς φόβου.
Ανάμεσα σε συντρίμμια, μέσα σε διαλυμένα κτίρια ζουν και όσοι έχουν ξεμείνει στο βορρά της Γάζας. Αντιμέτωποι με την εξαθλίωση, το κρύο και τη βροχή. Το μόνο διαθέσιμο φαγητό είναι το ψωμί που ψήνουν σε αυτοσχέδιους φούρνους.
Ο πληθυσμός της Γάζας «λιμοκτονεί», κατήγγειλε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΟΥ, την ώρα που σημαντικές δωρήτριες χώρες ανακοίνωσαν την αναστολή της βοήθειάς τους προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa).
«Είναι ένας πληθυσμός που πεθαίνει από πείνα. Είναι ένας πληθυσμός που ωθείται στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος διαχείρισης επειγουσών υγειονομικών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικλ Ράιαν, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υφίστανται μαζική καταστροφή… Εάν ρωτάτε εάν η καταστροφή μπορεί να επιδεινωθεί, ναι, απολύτως», πρόσθεσε
Ανησυχία για αντίποινα των ΗΠΑ
Κι ενώ το μέτωπο της Γάζας παραμένει ανοιχτό, η ανησυχία στρέφεται τώρα στην απάντηση που θα δώσει η Ουάσιγκτον μετά την επίθεση στην Ιορδανία. Η φιλοιρανική οργάνωση Καταίμπ Χεζμπολάχ του Ιράκ που θεωρείται η κύρια υπεύθυνη ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους για να μην δημιουργεί προβλήματα στο Ιράκ.
Ωστόσο, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αποφασίσει ποια θα είναι η αμερικανική απάντηση.
Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν απάντησε ότι δεν επιθυμούν αλλά και ότι δε φοβούνται τον πόλεμο με την Αμερική και δε θα αφήσουν καμία απειλή αναπάντητη.