-->
27.07.2021

Γιαμαρέλλου: Μέχρι να αποκτήσουμε ανοσία αγέλης, δεν μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα

Για τη χρήση της μάσκας και το πότε θα μπορέσουν οι πολίτες να απαλλαγούν από αυτή μίλησε η καθηγήτρια παθολογίας – λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η κ. Γιαμαρέλλου ανέφερε το εξής: «Σημαντικό θέμα η μάσκα. Μέχρι να αποκτήσουμε ανοσία αγέλης, δηλαδή 80% με 85% εμβολιασμένων, δεν μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα».

«Κυκλοφορούν μεταλλάξεις και δεν είμαστε σίγουροι ότι το εμβόλιό μας μας προστατεύει. Ο εμβολιασμένος προστατεύεται. Όμως μπορεί να γίνει φορέας και να μεταδώσει τον ιό σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι» σημείωσε, εκτιμώντας ότι αν προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός μέχρι το τέλους του καλοκαιριού θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

«Θέμα κοινωνικής ευθύνης ο εμβολιασμός, όχι ατομικής»
Και χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι θα κάνουν στην Κάλυμνο, η οποία βρίσκεται σε ολικό lockdown, το εμβόλιο τη Johnson & Johnson «μα δεν σημαίνει ότι από την επόμενη μέρα είμαστε προστατευμένοι, δεν φοράμε μάσκες και δεν τηρούμε τα μέτρα».

Επιπλέον, έκανε έκκληση να εμβολιαστούν όσοι υγειονομικοί δεν το έχουν κάνει ακόμα. «Πλέον είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης, όχι ατομικής», σχολίασε.

Ερωτηθείσα για την 44χρονη από τη Θεσσαλονίκη που έχασε τη ζωή τις λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca, έκανε λόγο ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεται νεκροτομή. Θα δούμε τι υποκείμενο μπορεί να είχε αυτό το κορίτσι και τι έφταιξε. Μπορεί να είχε κάτι αλλά να μην το ήξερε γιατί είναι νέο παιδί».

Ποια είναι η πιθανότητα θρόμβωσης μετά από εμβόλιο;
Πάντως, η καθηγήτρια, περιέγραψε, αριθμητικά την πιθανότητα θρόμβωσης μετά από εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού αλλά και άλλων περιπτώσεων.

«Όλοι, φοβούνται το σύνδρομο με τις θρομβώσεις, το οποίο είναι σπάνιο. Στο ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους, οι τέσσερις παθαίνουν θρομβώσεις. Τα κορίτσια που παίρνουν αντισυλληπτικά, στο ένα εκατομμύριο οι 1000 παθαίνουν θρομβώσεις. Οι καπνιστές, οι 1300 στο εκατομμύριο. Οι 170.000 στο εκατομμύριο που κόλλησαν κορωνοϊό παθαίνουν θρομβώσεις», επεσήμανε.Διαβάστε επίσης