Search
Close this search box.
Search

Γιατί ο Μπάιντεν επιτρέπει τώρα στην Ουκρανία τη χρήση ισχυρών πυραύλων

Πριν 1 μήνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξουσιοδότησε την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει ισχυρά αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς γνωστούς ως Army Tactical Missile Systems ή ATACMS στο εσωτερικό της Ρωσίας, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν γνώση της απόφασης, την ώρα που βορειοκορεατικά στρατεύματα αναπτύσσονται για να ενισχύσουν την προσπάθεια της Μόσχας.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις πρώτες της επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας μέσα τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν οι πηγές, χωρίς να αποκαλύψουν λεπτομέρειες λόγω επιχειρησιακών ανησυχιών για την ασφάλεια. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που η Μόσχα έχει αναπτύξει σχεδόν 50.000 στρατιώτες στο Κουρσκ, τη νότια ρωσική περιοχή όπου το Κίεβο εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική αντεπίθεσή του το καλοκαίρι, για να προετοιμαστεί για την ανάκτηση εδαφών. Τα όπλα προορίζονται να χρησιμοποιηθούν κυρίως στο Κουρσκ προς το παρόν, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Με την τεράστια συσσώρευση στρατευμάτων εκεί, η Ρωσία προσπαθεί να βγάλει το Κουρσκ από το τραπέζι ως πιθανό διαπραγματευτικό χαρτί για τους Ουκρανούς σε τυχόν μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες, κάτι που οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν. Η ιδέα είναι να βοηθηθεί η Ουκρανία να κρατήσει το Κουρσκ όσο το δυνατόν περισσότερο, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες, περί τους 12.000, έχουν αναπτυχθεί στο Κουρσκ στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης, προκαλώντας την ανησυχία του Μπάιντεν και των συμβούλων του ότι η είσοδός τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη νέα φάση στον πόλεμο.

Ουκρανός διοικητής δήλωσε νωρίτερα στο CNN ότι τα βορειοκορεατικά στρατεύματα αποτελούν “σημαντικό πόρο” για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, καθώς ακόμη και αυτά που αναπτύσσονται αμυντικά θα απελευθέρωναν ρωσικά στρατεύματα για επιχειρήσεις επίθεσης αλλού και τελικά θα χρησιμοποιούνταν σε άμεσες μάχες.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το Κρεμλίνο, αλλά ορισμένοι Ρώσοι ανώτεροι βουλευτές δήλωσαν ότι η χαλάρωση των ορίων για τη χρήση από την Ουκρανία των αμερικανικών όπλων αποτελεί σημαντική κλιμάκωση.

Η Ρωσία εξαπέλυσε από την πλευρά της μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, η οποία περιγράφεται από αξιωματούχους ως η μεγαλύτερη των τελευταίων μηνών, στοχεύοντας ενεργειακές υποδομές και σκοτώνοντας αμάχους. Η επίθεση έγινε καθώς μεγαλώνουν οι φόβοι για τις προθέσεις της Μόσχας να καταστρέψει την ικανότητα παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας πριν από τον χειμώνα.

Διαβάστε επίσης Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για χρήση ATACMS από το Κίεβο στη Ρωσία – Θα αλλάξει η πορεία του πολέμου;

Η απόφαση να επιτραπεί η χρήση ATACMS, στο εσωτερικό της Ρωσίας ήταν υπό εξέταση εδώ και μήνες. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονταν διχασμένοι. Ορισμένοι ανησυχούσαν για την κλιμάκωση του πολέμου, ενώ άλλοι για τα μειούμενα αποθέματα των όπλων. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να παράσχουν ATACMS στην Ουκρανία τα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου, εν μέρει και λόγω ανησυχιών για την ετοιμότητα, καθώς οι ισχυροί πύραυλοι απαιτούν χρόνο και πολύπλοκα εξαρτήματα για να παραχθούν. Αλλά ο Μπάιντεν ενέκρινε μυστικά τη μεταφορά των πυραύλων ATACMS τον Φεβρουάριο για χρήση εντός του ουκρανικού εδάφους και οι ΗΠΑ παρέδωσαν τους πυραύλους τον Απρίλιο.

Το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι: «Οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντομίρ Ζελένσκι πίεζε την Ουάσινγκτον να επιτρέψει τη χρήση των όπλων και στο εσωτερικό της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι χρειαζόταν τη δυνατότητα αυτή για να αποκτήσει δυναμική στην πολεμική του προσπάθεια. Όταν ο Μπάιντεν και ο Ζελένσκι συναντήθηκαν τελευταία φορά στον Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο, ο Ουκρανός ηγέτης ήρθε με έναν λεπτομερή κατάλογο στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας που ήθελε να πλήξει με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με πηγές που γνώριζαν τη συνάντηση. Ο κατάλογος αποτελούσε βασικό μέρος του “σχεδίου νίκης” του Ζελένσκι.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος σχεδόν επί τρία χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου απαγόρευε στους Ουκρανούς να αναπτύξουν τα πυραυλικά συστήματα για βαθιά πλήγματα στη Ρωσία, πλέον δεν απέρριπτε εντελώς το αίτημα, είπαν οι πηγές. Αλλά ήταν τελικά μη δεσμευτικός και οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να συζητούν το θέμα. Ο Ζελένσκι απάντησε στην είδηση την Κυριακή, λέγοντας στο Telegram: “Σήμερα, υπάρχει πολλή συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ότι λαμβάνουμε άδεια για αντίστοιχες ενέργειες. Τα χτυπήματα δεν γίνονται με λόγια. Τέτοια πράγματα δεν χρειάζονται ανακοινώσεις. Οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους“, δήλωσε.

Πούτιν: Κοινή θεωρούμε την όποια επίθεση, που υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τον Σεπτέμβριο τη Δύση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν δεχόταν πλήγματα με συμβατικούς πυραύλους και ότι η Μόσχα θα θεωρούσε οποιαδήποτε επίθεση υποστηριζόμενη από μια πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση. Η δήλωση ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου στις διαβουλεύσεις που διεξάγονταν εκείνη την περίοδο στις ΗΠΑ και τη Βρετανία σχετικά με το αν θα έπρεπε να δοθεί στην Ουκρανία η άδεια να εκτοξεύσει συμβατικούς δυτικούς πυραύλους στη Ρωσία.

Επί μήνες, Αμερικανοί αξιωματούχοι παρείχαν μια σειρά λόγων για τους οποίους η αλλαγή της πολιτικής δεν θα έκανε ουσιαστική διαφορά. Ο κυριότερος από αυτούς ήταν η περιορισμένη προμήθεια ATACMS που είχε λάβει το Κίεβο από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ένα πεπερασμένο απόθεμα που δεν μπορούσε να αναπληρωθεί γρήγορα λόγω του μεγάλου χρόνου παραγωγής των προηγμένων πυραύλων. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν επίσης ότι η Ουκρανία έχει τη δική της αναπτυσσόμενη βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών που είναι σε θέση να κατασκευάσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης μονής κατεύθυνσης με μεγαλύτερη εμβέλεια από τα ATACMS.

Η εμβέλεια περίπου 306 χλμ των αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει ουσιαστική ζημιά σε έναν από τους σημαντικότερους στόχους: τα ρωσικά αεροσκάφη που εκτοξεύουν ισχυρές βόμβες μεγάλου βεληνεκούς που έχουν καταστρέψει ουκρανικούς στόχους. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι το 90% αυτών των αεροσκαφών ήταν εκτός εμβέλειας των ATACMS, καθώς η Ρωσία απομάκρυνε βασικούς στόχους πιο μακριά από τη γραμμή του μετώπου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε αποκρούσει τα αιτήματα της Ουκρανίας να αλλάξει τη θέση της, αλλά όπως τόσες άλλες φαινομενικά άκαμπτες πολιτικές που καθιερώθηκαν κατά τη διάρκεια του σχεδόν τριετους πολέμου – συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Patriot, των αρμάτων μάχης Abrams και των μαχητικών αεροσκαφών F-16 – ο Λευκός Οίκος τελικά υποχώρησε.

Είναι ασαφές αν η κυβέρνηση θα παράσχει περισσότερα ATACMS στην Ουκρανία με τα 7.1 δισ. δολάρια που απομένει στην Προεδρική Αρχή Απομάκρυνσης, η οποία επιτρέπει στο στρατό να αντλεί αποθέματα απευθείας από τα αμερικανικά αποθέματα για να τα στείλει στο Κίεβο, ή αν η πολιτική θα εφαρμοστεί μόνο στους σχετικά λίγους πυραύλους που διαθέτει ακόμη η Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εργάζονται προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα έχει ό,τι χρειάζεται μέχρι το τέλος του 2025, ως έναν τρόπο για να “θωρακίσουν” την αμερικανική βοήθεια. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας δεν θα είχε ξεκινήσει αν ήταν ο ίδιος «στο τιμόνι».

Ο Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πόλεμος “θα τελειώσει γρηγορότερα με την πολιτική αυτής της ομάδας που θα ηγηθεί τώρα του Λευκού Οίκου“, αναφερόμενος στην επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Ο Τραμπ έχει πει ότι θα μπορούσε να διευθετήσει τον πόλεμο σε μία ημέρα, χωρίς να πει πώς θα το έκανε αυτό. Εκπρόσωπος του Τραμπ για τη μετάβαση αρνήθηκε την Κυριακή να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα που έφεραν τον Μπάιντεν να έχει δώσει το πράσινο φως στην Ουκρανία. “Όπως έχει πει ο πρόεδρος Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία, είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να φέρει και τις δύο πλευρές κοντά προκειμένου να διαπραγματευτούν την ειρήνη και να εργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου και τον τερματισμό των δολοφονιών“, δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ.

Ο Τσανγκ δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το αν ο Τραμπ ή οι επερχόμενοι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας του είχαν λάβει εκ των προτέρων προειδοποίηση από την κυβέρνηση Μπάιντεν για μια απόφαση που θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ουκρανός διοικητής δήλωσε νωρίτερα στο CNN ότι τα βορειοκορεατικά στρατεύματα αποτελούν “σημαντικό πόρο” για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, καθώς ακόμη και αυτά που αναπτύσσονται αμυντικά θα απελευθέρωναν ρωσικά στρατεύματα για επιχειρήσεις επίθεσης αλλού και τελικά θα χρησιμοποιούνταν σε άμεσες μάχες.

Δημοφιλη

More ...War Room

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.