Search
Close this search box.
Search

Γιατροί έκαναν επέμβαση στο σπασμένο πόδι ενός ρινόκερου και το έφτιαξαν

Πριν 3 ημέρες
ρινόκερο

Ένας θηλυκός ρινόκερος ηλικίας 2 ετών, γνωστός για τον «ατίθασο» χαρακτήρα του, μόλις υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην ωλένη του, σε μια παγκοσμίως πρώτη επέμβαση.

Χρησιμοποιώντας ως πρότυπο τις γνώσεις των χειρουργών ιπποειδών για παρόμοιες επεμβάσεις που έχουν γίνει σε άλογα, η ομάδα των εξειδικευμένων κτηνιάτρων θεράπευσε με επιτυχία το πόδι του ρινόκερου και μάλιστα την έβαλε να σηκωθεί και να κυκλοφορήσει φορώντας γύψο.

Η Αμάρα είναι ένας νότιος λευκός ρινόκερος -το πιο κοινό είδος στην Αφρική- που γεννήθηκε στο πάρκο σαφάρι Knowsley κοντά στο Prescot, στη βορειοδυτική Αγγλία. Γνωστή για την αγάπη της για τα άγρια παιχνίδια, η Αμάρα άρχισε να κουτσαίνει και οι κτηνίατροι προβληματίστηκαν για το τι να κάνουν.

«Νωρίτερα φέτος, η Αμάρα άρχισε να κουτσαίνει στο δεξί μπροστινό της πόδι», ανέφερε το Knowsley Safari Park σε ανακοίνωσή του στο ABC News. «Η ομάδα του Knowsley Safari έφερε ειδικούς χειρουργούς ιπποειδών από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ για να βοηθήσουν στη διάγνωση, όπου οι ακτινογραφίες επιβεβαίωσαν ένα κάταγμα της ωλένης».

«Υπό αναισθησία στο κλουβί της Αμάρα, η μεγάλη ομάδα πραγματοποίησε μια μακρά επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της ακριβής χειρουργικής επέμβασης με τον τρόπο «κλειδαρότρυπα» στον καρπό της Αμάρα, σε μια διαδικασία που διήρκεσε πέντε ώρες».

Η ωλένη είναι το μεσαίο οστό που στον άνθρωπο συνδέει τον αγκώνα με τον καρπό στην πλευρά της παλάμης του χεριού. Παρόμοια με τους ανθρώπους, στους ρινόκερους το ωλένιο οστό βρίσκεται στο κάτω τμήμα των μπροστινών ποδιών.

Το πάρκο σαφάρι λέει ότι δεν βρέθηκε καμία τεκμηρίωση ή απόδειξη μιας τέτοιας διαδικασίας κατά την προετοιμασία της επέμβασης. Ο ρινόκερος ανήκει στην ίδια τάξη με τα άλογα -Περισσοδάκτυλα- ή αλλιώς μονόποδα οπληφόρα, και έτσι οι χειρουργοί ιπποειδών οδήγησαν τη διαδικασία με βάση τις ίδιες χειρουργικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στα άλογα.

«Δεν ήμασταν σίγουροι αν ο γύψος θα ήταν αρκετά ισχυρός και πώς η Αμάρα θα αντιμετώπιζε έναν τέτοιο περιορισμό στο άκρο της», δήλωσε στο ABC News ο δρ Ντέιβιντ Στακ, ανώτερος λέκτορας Χειρουργικής Ιπποειδών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. «Ελπίζαμε ότι θα το αποδεχόταν και ότι θα μπορούσε να κινηθεί, να κατέβει και, το σημαντικότερο, να ξανασηκωθεί, αλλά αυτό ήταν αχαρτογράφητα νερά”.

Ο ζωολογικός κήπος δήλωσε στο ABC ότι η Αμάρα είναι μέχρι στιγμής καλά. Το χέρι της στηρίχθηκε σε έναν πλήρη γύψο και διατηρείται στον περίβολό της για να ελαχιστοποιηθεί η μετακίνηση.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.