Όλα έτοιμα για την επιστροφή – επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα! Πρώτη φορά εμφανίζεται τόσο ανοιχτός σε μορφή συνεργασίας με την Ελλάδα για τα, κλεμμένα από τον Έλγιν, ελληνικά Μάρμαρα ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νίκολας Κάλιναν.

Σε συνέντευξή του στους «Times» -αποκλειστικότητές τους στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και των «Sunday Times», διαβάζουμε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»-, μίλησε για «περισσότερο δημιουργική προσέγγιση στη διαχείριση των διεκδικήσεων», αναφέροντας ξεκάθαρα τη λέξη «δανεισμό». «Έτσι θα μοιραζόμαστε γνώση και ευκαιρίες αντί να συζητάμε για την κυριότητα», υπογράμμισε.
«Τα σχέδια αρχίζουν να λαμβάνουν μορφή. Θα θέλαμε μια καινοτόμο συνεργασία με την Ελλάδα, όπου εμείς θα δανείζουμε αντικείμενα και εκείνοι θα δανείζουν άλλα». Μιλάμε δηλαδή για ανταλλαγή -προφανώς- αρχαιοτήτων, όπως εξάλλου ήταν το κυρίαρχο εξαρχής σενάριο.
Το σημαντικό, όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά η «Απογευματινή» και σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της στις 25 Απριλίου με τίτλο «Απομένουν τα τυπικά για την επιστροφή των Γλυπτών», είναι ότι ο Κάλιναν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το καλοκαίρι του 2024, εμφανίζεται θετικός στον επ’ αόριστον δανεισμό των Γλυπτών. «Υπάρχουν μόλις 15 τέτοιες περιπτώσεις», σημείωσε, εστιάζοντας σε χαρακτηριστικά παραδείγματα: στο αίτημα της Αιθιοπίας για επαναπατρισμό της συλλογής Μακντάλα καθώς και στην εκστρατεία των ιθαγενών της Αυστραλίας για την επιστροφή της ασπίδας Gweagal. «Αλλά η πιο γνωστή, η πιο διάσημη περίπτωση», παραδέχθηκε, «είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα».
Όταν ρωτήθηκε αν προτίθεται να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Αθήνα, απάντησε: «Περισσότερο θα επρόκειτο για μια συνεργασία που θα μπορούσε να βασιστεί στην εμπιστοσύνη και να αποκτήσει βάθος. Είναι εμβληματικά αντικείμενα για το μουσείο (σ.σ. το Βρετανικό). Στην επιγραφή αναφέρουμε ότι αποτελούν αντικείμενο συζήτησης. Δεν το αποσιωπούμε, αλλά πρέπει να είμαστε ισορροπημένοι, όχι εμπρηστικοί».