Πακέτο μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας παρουσίασε η κυβέρνηση της Γαλλίας, θέτοντας σε κίνηση την τελευταία φάση της διαβούλευσης, που αναμένεται να δοκιμάσει το πολιτικό κεφάλαιο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Οι αλλαγές στον εργασιακό κώδικα, που αναμένεται να υιοθετηθούν οριστικά από το υπουργικό συμβούλιο στις 22 Σεπτεμβρίου, βρίσκονται στην «καρδιά» του σχεδίου του κ. Μακρόν για τόνωση της ελκυστικότητας της Γαλλίας για επίδοξους επενδυτές, αλλά και για μείωση της ανεργίας που επί χρόνια υπερβαίνει το 9%.
Οι 36 προτάσεις, μεταξύ άλλων, θέτουν όριο στα πρόστιμα που μπορούν να αποδοθούν υπέρ των εργαζόμενων εφόσον η απόλυσή τους κριθεί άδικη και αιφνιδιαστική, ενώ παράλληλα μεταφέρουν σημαντικό μέρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εταιρικό αντί για κλαδικό επίπεδο.
Με βάση τα νέα μέτρα, εργαζόμενοι με 30 έτη προϋπηρεσίας που απολύονται άδικα θα μπορούν να λάβουν ως μέγιστη επανόρθωση μισθούς 20 μηνών. Το πλαφόν πέφτει για μικρότερη παλαιότητα, ενώ εργαζόμενοι που δεν έχουν κλείσει δύο χρόνια σε έναν εργοδότη θα δικαιούνται μόλις έναν μισθό.
Επίσης, εφόσον οι προτάσεις υιοθετηθούν, τα δικαστήρια θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μονάχα την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης στη Γαλλία, κι όχι τυχόν κέρδη στο εξωτερικό, όταν αξιολογούν τις απολύσεις.
Στον αντίποδα, ως παραχώρηση στα ισχυρά συνδικάτα, η κυβέρνηση προτείνει την αύξηση της κανονικής αποζημίωσης σε περίπτωση νόμιμης απόλυσης κατά 25%.
Στο μέτωπο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τα προτεινόμενα μέτρα ωφελούν ιδιαίτερα τους μικρούς και μικρομεσαίους εργοδότες, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους, θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν απευθείας με το προσωπικό αποδοχές, συνθήκες εργασίας, και ωράριο, χωρίς να απαιτείται κλαδική συνδικαλιστική εκπροσώπηση ή έγκριση.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα μπορούν να διαπραγματευτούν με τα συνδικάτα συλλογικές συμβάσεις που θα είναι πιο στοχευμένα προσαρμοσμένες στις δικές τους ανάγκες, αντί να συμμορφώνονται οριζόντια με κλαδικούς κανόνες. Παρά ταύτα, σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων η επιρροή των συνδικάτων διατηρείται.
Παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ σημείωσε ότι αποσκοπούν στην ανάκτηση των «χαμένων ετών», δίνοντας έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Προσεκτική απάντηση από τα συνδικάτα
Η παρουσίαση των νέων μέτρων έγινε κατόπιν μακράς διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, κάτι που αντανακλάται στο γεγονός ότι μόνο ένα από τα τρία μεγάλα γαλλικά συνδικάτα, το CGT, κήρυξε 24ωρη απεργία.
«Όλοι οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν», δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής του CGT, επιβεβαιώνοντας ότι τα σχέδια για κινητοποιήσεις στις 12 Σεπτεμβρίου δεν έχουν αλλάξει.
Αντίθετα, τα συνδικάτα CFDT και FO διαμήνυσαν πως για την ώρα θα αποφύγουν την προτροπή σε κινητοποιήσεις, παρά το γεγονός ότι διαφωνούν με ορισμένα σημεία των προτάσεων.