-->
13.06.2024

Πυρετώδεις προετοιμασίες: Σε αυτή την αίθουσα που θα γίνει η στέψη του βασιλιά Καρόλου

Θέλετε να δείτε πού θα στεφθεί βασιλιάς ο Κάρολος; Να περπατήσετε στην ίδια εκείνη αίθουσα, που μέχρι πρότινος απαγορευόταν για τους επισκέπτες; Μπορείτε να το κάνετε, αλλά χωρίς παπούτσια!

Οι επισκέπτες του Αβαείου του Γουέστμινστερ θα επιτρέπεται να σταθούν -χωρίς υποδήματα – φορώντας κάλτσες για πρώτη φορά στο σημείο ακριβώς όπου θα στεφθεί βασιλιάς ο Κάρολος Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μόνο με κάλτσες οι ξεναγήσεις στην αίθουσα που θα στεφθεί βασιλιάς ο Κάρολος

Ειδικές ξεναγήσεις «μόνο με κάλτσες» για τον εορτασμό της στέψης της 6ης Μαΐου θα περιλαμβάνουν πρόσβαση στο μωσαϊκό Cosmati, έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της μεσαιωνικής τέχνης της Βρετανίας, ο οποίος συνήθως είναι αποκλεισμένος για το κοινό.

Το περίτεχνο μωσαϊκό

Το περίτεχνο μωσαϊκό δάπεδο του 13ου αιώνα – στην καρδιά της αίθουσας με τον θρόνο της στέψης – στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, είναι το σημείο στο οποίο έχουν ορκιστεί να υπηρετούν το στέμμα όλοι οι Βρετανοί βασιλείς και βασίλισσες εδώ και πάνω από 700 χρόνια με εξαίρεση τους Εδουάρδο Ε΄ και Η.

 


Ήταν καλυμμένο με χαλί σε αρκετές τελετές στέψης, μεταξύ άλλων της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 1953 και του Γεωργίου ΣΤ’ το 1937, αλλά για τον βασιλιά Κάρολο Γ’, θα παραμείνει ακάλυπτο, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Πλούσιο σε συμβολισμούς, λέγεται ότι απεικονίζει το σύμπαν, με μια στρόγγυλη σφαίρα στο κέντρο του, και μάλιστα προμηνύει το τέλος του κόσμου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Independent.

Οι επισκέπτες σε μικρές ομάδες των 10 ατόμων θα καλούνται να βγάλουν τα παπούτσια τους και να περπατήσουν με κάλτσες, ώστε να προστατευθεί το μωσαϊκό που είναι κατασκευασμένο από γεωμετρικές πλάκες από μάρμαρο, πέτρα, γυαλί και μέταλλο.

Οι επισκέψεις με ξεναγό θα ξεκινήσουν στις 15 Μαΐου, μια εβδομάδα μετά τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’.Διαβάστε επίσης