Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες για το Κυπριακό, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της εισβολής του Αττίλα-, υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τη συνέχιση στήριξης στην Ουκρανία, την κοινή άμυνα και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.
Με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη ολοκληρώθηκε το 4ημερο ταξίδι του στις ΗΠΑ με τους δύο άνδρες να συζητούν για το Κυπριακό και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει την εκτίμηση του για τις προσπάθειες που κάνει τόσο ο Γκουτέρες, όσο και η προσωική απεσταλμένη του για την επανεκκίνηση των συνομιλιών. “Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη εδώ και 50 χρόνια και αυτή είναι μια κατάσταση μη αποδεκτή” επισήμανε, καλώντας τον γγ. του ΟΗΕ να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στο επίκεντρο βρέθηκε και η ανάληψη από την Ελλάδα θέσης μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας (2025-26) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει για τις ελληνικές προτεραιότητες και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι γέφυρα ανάμεσα στον Νότο και το Βορρά, την Δύση και την Ανατολή, καθώς είναι κράτος- μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, και συνομιλεί ταυτόχρονα με χώρες του Παγκόσμιου Νότου.
Μετά από την πενθήμερη άδεια που έλαβε ο Φρέντης Μπελερης από τη διεύθυνση των αλβανικών φυλακών για να μεταβεί στο Στρασβούργο για να ορκιστεί ευρωβουλευτής, να αναλάβει καθήκοντα και να συμμετάσχει στις ψηφοφορίες ανάδειξης προέδρων του ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν, μετά και από πιέσεις της Αθήνας στην κυβέρνηση Ράμα, κυβερνητική πηγή σχολίαζε: «Έγινε το αυτονότητο, το οποίο δεν συμβαίνει πάντα. Τώρα έχουν προκηρυχθεί νέες εκλογές στη Χειμάρρα και θέλουμε να είναι ελεύθερες και δίκαιες».
Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN
Στα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τη συνέχιση στήριξης στην Ουκρανία, την κοινή άμυνα και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN.
Τη θέση ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στις ΗΠΑ για την άμυνα, αλλά πρέπει να δαπανά περισσότερα για να προωθήσει τη στρατηγική αυτονομία της διατύπωσε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του, επαναλαμβάνοντας εκ νέου, τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αντι-αεροπορικής ασπίδας.
«Πιστεύω ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για αναγκαίες δαπάνες. Πρέπει βεβαίως να επισημάνω, Julia, ότι αυτές οι δαπάνες καλύπτονται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς μας. Σε κάποιο χρονικό σημείο, όμως, θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε στην Ευρώπη έναν ευρωπαϊκό αμυντικό μηχανισμό που θα συμπληρώνει την οικονομική μας δύναμη με περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το πως είδε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μετά και τα συνεχή γλωσσικά ολισθήματά του στην σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον για το θέμα αυτό, αλλά δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση, για προφανείς λόγους. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν παρών σε όλες τις συναντήσεις στο ΝΑΤΟ, ήταν πάντα εκεί. Μίλησε με ευφράδεια για σημαντικά θέματα. Οι αμερικανικές εκλογές, εναπόκειται στους πολίτες των ΗΠΑ να αποφασίσουν» δήλωσε σχετικά.
Αναφορικά με την άνοδο εθνικιστικών κομμάτων όπως συνέβη στη Γαλλία και τη δυσκολία που μπορεί αυτό να φέρνει στη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τα κεντρώα κόμματα έχουν μια πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Έχω την τιμή να ηγούμαι μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης που κυβερνά και από το πολιτικό κέντρο. Και έχουμε πολλές άλλες κυβερνήσεις παρόμοιου είδους στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι οι φόβοι σχετικά την άνοδο της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν σε κάποιο βαθμό υπερβολικοί (…)τα παράπονα που εκφράζουν οι πολίτες μας ψηφίζοντας αυτά τα κόμματα είναι πραγματικά. Τους προβληματίζουν πολύ θέματα όπως το κόστος ζωής, η μετανάστευση. Αλλά οι απαντήσεις που προσφέρουν αυτά τα λαϊκιστικά κόμματα είναι πολύ απλοϊκές και συνήθως ανέφικτες. Εναπόκειται σε εμάς, στα παραδοσιακά κόμματα, να προσφέρουμε αξιόπιστες απαντήσεις και πραγματικές πολιτικές λύσεις σε πραγματικά παράπονα» σημείωσε.
Σχετικά με τους πρωτοσέλιδους τίτλους σε ξένα μέσα για την καθιέρωση «εξαήμερης εργασίας» στη χώρα μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μύθο ξεκαθαρίζοντας ότι στην Ελλάδα η εργασία είναι πενθήμερη και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
«Η Ελλάδα έχει εβδομάδα πενθήμερης εργασίας και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αντιμετωπίζουμε την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων ως κάτι εξαιρετικά σοβαρό. Γι’ αυτό και έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα για εργοδότες που παραβιάζουν τη νομοθεσία στις προσλήψεις τους, επιβάλλουμε πολύ βαριά πρόστιμα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοί μας είναι απόλυτα προστατευμένοι. Έχουμε, πιστεύω, μία από τις πιο εξελιγμένες και σύγχρονες νομοθεσίες προστασίας των εργαζόμενων στην Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Για τον τουρισμό και το κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα και το περιβάλλον μπορούν να «σηκώσουν» το βάρος τους ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, κάνοντας λόγο για χρονιά – ρεκορ για τον τουρισμό.