-->
20.04.2021

Η Αυστραλή δημοσιογράφος Τσενγκ Λέι συνελήφθη στην Κίνα- Κατηγορείται για κατασκοπεία

Η δημοσιογράφος κρατούταν για μήνες προτού κατηγορηθεί και συλληφθεί επίσημα για διαρροή κρατικών μυστικών της Κίνας στην Αυστραλία.

Πριν την κράτησή της, η Τσενγκ Λέι εργαζόταν ως δημοσιογράφος για λογαριασμό του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού της Αυστραλίας, CGTN.

Η Τσενγκ βρισκόταν υπό περιορισμό από τον Αύγουστο, ενώ οι επίσημες κατηγορίες της απαγγέλθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή.

Μετά την ανεπίσημη σύλληψή της στο Πεκίνο το καλοκαίρι, οι δύο τελευταίοι Αυστραλοί ανταποκριτές που βρίσκονταν στη χώρα επέστρεψαν στην πατρίδα τους, καθώς οι διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών θεωρούνταν – και παραμένουν- ούτως ή άλλως τεταμένες.

Επιπλέον, η περίπτωση της Τσενγκ δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, αλλά έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά διώξεων που ασκείται κατά δημοσιογράφων από την κυβέρνηση της Κίνας.

Ο ρεπόρτερ του ABC, Μπιλ Μπερτλς, ο οποίος επίσης εργαζόταν στην Κίνα, αποχώρησε από τη χώρα αφού, λίγο μετά την σύλληψη της Τσενγκ, η κινεζική αστυνομία εμφανίστηκε στο κατώφλι του ζητώντας του πληροφορίες για την δημοσιογράφο και για ποικίλα άλλα ζητήματα.

Τον Δεκέμβριο, επίσης, συνελήφθη στην Κίνα ο Κινέζος υπήκοος και δημοσιογράφος του πρακτορείου Bloomberg, Χέιζ Φαν, κατηγορούμενος ότι συνιστά απειλή για την δημόσια ασφάλεια.

Ένας ακόμη Αυστραλός πολίτης, γεννημένος στην Κίνα, ο συγγραφέας Γιανγκ Χενγκτζούν, τελεί υπό κράτηση τα δύο τελευταία χρόνια, κατηγορούμενος επίσης για κατασκοπεία.

Όσον αφορά την Τσενγκ, η κυβέρνηση της Αυστραλίας εργάζεται για την απελευθέρωσή της, αμφισβητώντας την διαβεβαίωση της Κίνας για τήρηση των πρωτοκόλλων όσον αφορά την σύλληψή της.

Στην Τσενγκ επιτρέπεται η επαφή με Αυστραλούς αντιπροσώπους μια φορά τον μήνα, οι οποίοι αναφέρουν πως υποβάλλεται σε εξοντωτικές ανακρίσεις και η υγεία της έχει περιέλθει σε κακή κατάσταση.

Η θέση της Κίνας, όπως εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης, Γουάνγκ Γουενμπίν, είναι πως «Η Αυστραλία δεν θα έπρεπε να παρέμβει στο χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης από την Κίνα».

ΠΗΓΗ: BBC
Διαβάστε επίσης