Search
Close this search box.
Search

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκε ο Ιμπραήμ Ακίλ – Ισραήλ: Σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών στις 8 Οκτωβρίου

Πριν 3 μήνες

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κρίση στη Μέση Ανατολή μετά τη σφοδρή ανταλλαγή πυρών, ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, ενώ συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από την αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού, βρήκαν τον θάνατο 14 άνθρωποι και 66 τραυματίστηκαν.

Μεταξύ των νεκρών είναι ο επικεφαλής της επίλεκτης μονάδας Αλ-Ραντουάν, Ιμπραήμ Ακίλ αλλά και κορυφαία στελέχη της, γεγονός που επιβεβαίωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου και η Χεζμπολάχ. Επείγουσα διπλωματική λύση ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που το Ιράν απειλεί το Ισραήλ με συντριπτική απάντηση. «Ξεκάθαροι οι στόχοι μας, οι ενέργειές μας μιλούν από μόνες τους» δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Η επίθεση αποσκοπούσε στην προστασία των πολιτών του Ισραήλ», είπε σε σύντομη δήλωση στον Τύπο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν επιζητά περιφερειακή κλιμάκωση. Ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι τόνισε ότι ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ και η ανώτατη ηγεσία της επιχειρησιακής συστοιχίας της τρομοκρατικής ομάδας και της επίλεκτης δύναμης Radwan ήταν συγκεντρωμένοι υπόγεια όταν στοχοποιήθηκαν και σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

«Συγκεντρώθηκαν υπόγεια, κάτω από μια πολυκατοικία, στην καρδιά της Dahiyeh, ενώ χρησιμοποιούσαν πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα. Συναντήθηκαν για να συντονίσουν τρομοκρατικές δραστηριότητες εναντίον ισραηλινών πολιτών», αναφέρει ο Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου. «Ο Ακίλ και οι διοικητές της δύναμης Radwan που επιτεθήκαμε σχεδίαζαν να εισβάλουν στο βόρειο Ισραήλ, σε ένα πλάνο που αποκαλούσαν “Το σχέδιο για την κατάκτηση της Γαλιλαίας”».

Σε αυτή τη σχεδιαζόμενη εισβολή, λέει ο Χαγκάρι, «η Χεζμπολάχ σκόπευε να εισβάλει στο ισραηλινό έδαφος, να καταλάβει τις κοινότητες της Γαλιλαίας και να δολοφονήσει και να απαγάγει ισραηλινούς πολίτες – όπως έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου». Υποστήριξε δε ότι «οι διοικητές που εξουδετερώσαμε σήμερα» σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών στις 8 Οκτωβρίου και σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν περισσότερες τέτοιες επιθέσεις.

Το προφίλ του «παγκόσμιου τρομοκράτη»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η αεροπορική του επιδρομή την Παρασκευή σε μια γειτονιά της Βηρυτού σκότωσε τον Ιμπραήμ Ακίλ, έναν ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο της Χεζμπολάχ. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε κι η Χεζμπολάχ.

Ο Ακίλ, γνωστός και ως «παγκόσμιος τρομοκράτης» έχει υπηρετήσει στο ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Χεζμπολάχ, το Συμβούλιο Τζιχάντ, και έχει λάβει κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για συμμετοχή σε δύο τρομοκρατικές επιθέσεις το 1983 που σκότωσαν περισσότερους από 300 ανθρώπους στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό και στους στρατώνες του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

 

Πέρυσι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε επιβράβευση 7 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην ταυτοποίηση, τον εντοπισμό, τη σύλληψη ή την καταδίκη του και ενημέρωσε ότι ήταν υπεύθυνος για τη σύλληψη Αμερικανών και Γερμανών ομήρων στον Λίβανο τη δεκαετία του 1980.

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Η επίθεση έγινε λίγο αφότου η Χεζμπολάχ σφυροκόπησε το βόρειο Ισραήλ με 140 ρουκέτες, ως απάντηση στη μαζική βομβιστική επίθεση σε βοβμητές και γουόκι-τόκι που ανήκουν σε μέλη της Χεζμπολάχ. Η επίθεση της Παρασκευής έπληξε την απέραντη συνοικία Dahiya σε ώρας αιχμής, καθώς οι άνθρωποι έφευγαν από τη δουλειά και τα παιδιά πήγαιναν σπίτι από το σχολείο.

Τα τοπικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα που έδειχνε ένα πολυώροφο κτίριο πλήρως ισοπεδωμένο στην περιοχή Τζαμούς, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Βηρυτού όπου κυριαρχεί η Χεζμπολάχ. Οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν έτρεξαν στους δρόμους και χτένισαν τα ερείπια τουλάχιστον δύο πολυκατοικιών που κατέρρευσαν για να αναζητήσουν περισσότερους αγνοούμενους.

Η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε ρουκέτες σε πολλές ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων πολλών βάσεων αεράμυνας καθώς και σε έδρα ισραηλινής τεθωρακισμένης ταξιαρχίας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι 120 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σε περιοχές στα Υψίπεδα του Γκολάν, στο Σαφέντ και στην Άνω Γαλιλαία, μερικοί από τους οποίους αναχαιτίστηκαν. Τα συνεργεία της πυροσβεστικής εργάζονταν για να σβήσουν τις φλόγες που προκλήθηκαν από κομμάτια συντριμμιών που έπεσαν στο έδαφος σε πολλές περιοχές, δήλωσε ο στρατός. Ο στρατός δεν είπε εάν κάποιος πύραυλος είχε πλήξει στόχους ή προκάλεσε θύματα.

Άλλοι 20 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στις περιοχές Meron και Netua, και οι περισσότεροι έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές, δήλωσε ο στρατός, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Η Χεζμπολάχ είπε ότι οι πύραυλοι ήταν αντίποινα για τα ισραηλινά χτυπήματα σε χωριά και σπίτια στο νότιο Λίβανο, όχι για τις επιθέσεις των δύο τελευταίων ημερών με τους βομβητές.

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά από τις 8 Οκτωβρίου, μια μέρα μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, αλλά οι ρουκέτες της Παρασκευής ήταν βαρύτεροι από το κανονικό.

Ο Νασράλα υποσχέθηκε την Πέμπτη να συνεχίσει τα καθημερινά χτυπήματα στο Ισραήλ παρά τη θανατηφόρα δολιοφθορά αυτής της εβδομάδας στις συσκευές επικοινωνίας των μελών του, την οποία περιέγραψε ως «σοβαρό πλήγμα».

Ο ΟΗΕ, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος» για την κατάσταση στον Λίβανο μετά τα ισραηλινά πλήγματα στη χώρα αυτή, έκανε έκκληση για «αποκλιμάκωση» και «μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

ΣΑ ΟΗΕ: Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει βίαιες ενέργειες όπως οι εκρήξεις φαινομενικά αθώων συσκευών

Το διεθνές δίκαιο «απαγορεύει» τη χρήση «παγιδευμένων», φαινομενικά «αθώων» συσκευών, επέμεινε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ.

«Είναι έγκλημα πολέμου να διαπράττει κανείς βίαιες ενέργειες με στόχο να διασπείρει τον τρόμο μεταξύ των αμάχων», πρόσθεσε, μιλώντας στη συνεδρίαση που οργανώθηκε κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, με αφορμή την ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών και φορητών ασυρμάτων στον Λίβανο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 37 άνθρωποι και να τραυματιστούν 2.931.

Η επικεφαλής των πολιτικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι αν συνεχιστεί η βία μεταξύ του Ισραήλ, της παλαιστινιακής Χαμάς και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, τότε «διατρέχουμε τον κίνδυνο να δούμε μια ανάφλεξη που θα μπορούσε να επισκιάσει ακόμη και την καταστροφή και τα δεινά των οποίων γίναμε μάρτυρες μέχρι στιγμής».

Ο Τουρκ επισήμανε ότι «είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς, υπ’ αυτές τις συνθήκες, τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι σύμφωνες με τις βασικές αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και των μέτρων προφύλαξης κατά την επίθεση, όπως ορίζονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο Τουρκ ζήτησε να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για τις εκρήξεις των συσκευών επικοινωνίας στον Λίβανο και τόνισε ότι εκείνοι που διέταξαν και διέπραξαν τις επιθέσεις πρέπει να λογοδοτήσουν, σημειώνοντας ότι «ο πόλεμος έχει κανόνες».

«Το να στοχεύεις ταυτόχρονα χιλιάδες άτομα, είτε πρόκειται για αμάχους είτε για μέλη ενόπλων οργανώσεων, χωρίς να γνωρίζεις ποιος έχει στην κατοχή του τις εν λόγω συσκευές, το πού βρίσκονται τη στιγμή της επίθεσης, παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», υπογράμμισε.

«Οι επιθέσεις αυτές συνιστούν μια νέα εξέλιξη στον πόλεμο, όπου οι συσκευές επικοινωνίας μετατρέπονται σε όπλα (…) Αυτό δεν μπορεί να είναι η νέα κανονικότητα», επέμεινε.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.