Δεν «πέρασε» από τη Διάσκεψη των Προέδρων η εκλογή του Δημήτρη Σωτηρόπουλου στη θέση του επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη.
Με 15 ψήφους υπέρ, 7 «παρών» και 7 κατά η Διάσκεψη των προέδρων απέρριψε την πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την τοποθέτηση του Δημήτρη Σωτηρόπουλου στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Ειδικότερα, υπέρ ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, “παρών” δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Σπαρτιάτες ενώ οι υπόλοιποι 7 (Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, Νίκη, Ελληνική Λύση, Χουρδάκης) καταψήφισαν.
Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως η θητεία του συνηγόρου έχει λήξει εδώ και 2,5 χρόνια και πως δεν μπορούσε να δώσει άλλη αναβολή.
Μάλιστα σημείωσε πως η αλλαγή σκυτάλης στην Αρχή δεν σχετίζεται με το ναυάγιο της Πύλου, καθώς όπως είπε είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες αντικατάστασης της αρχής, δυο μήνες πριν την τραγωδία.
«Η κυβέρνηση εδώ και δυόμισι χρόνια, κωλυσιεργεί στο θέμα της αντικατάστασης του συνηγόρου του πολίτη, οδηγώντας σε παράταση τη θητεία του κ. Ποττάκη. Το ΠΑΣΟΚ συνεπές στη στήριξη και την υπεράσπιση των ανεξάρτητων αρχών, ζήτησε να κληθεί σε ακρόαση ο κ. Ποττάκης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να μας ενημερώσει για τις εκκρεμότητες της Αρχής και ειδικότερα για σημαντικές υποθέσεις που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, όπως το ναυάγιο της Πύλου» ανέφεραν χαρακτηριστικά πήγες του ΠΑΣΟΚ, με την Θεοδώρα Τζάκρη να καταγγέλλει εκβιαστική κίνηση της κυβέρνησης. «Ανεξάρτητα από το πρόσωπο του κ. Σωτηρόπουλου, εμείς ψηφίσαμε ΠΑΡΩΝ κυρίως για επιλογή μεθόδευσης συγκεκριμένης επιλογής», υπογράμμισε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παύλος Μαρινάκης:«Ανεύθυνη αντιπολίτευση»
«Η σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή ήταν ένα ακόμα επεισόδιο στο συνεχιζόμενο έργο με τίτλο ‘Ανεύθυνη και επιζήμια αντιπολίτευση’, που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών εδώ και χρόνια και απ’ ό,τι φαίνεται θα έχει και συνέχεια».
Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης το «όχι» της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να τοποθετήσει τον Δημήτρη Σωτηρόπουλο στη θέση του νέου συνηγόρου του πολίτη.
Ολόκληρη η δήλωση Μαρινάκη
«Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας πρότεινε για νέο Συνήγορο του Πολίτη τον κ. Δημήτρη Σωτηρόπουλο, διακεκριμένο ακαδημαϊκό, καθηγητή πολιτικής επιστήμης του ΕΚΠΑ και συνεργάτη του Ειδικού Παρατηρητηρίου του LSE. Ο κ. Σωτηρόπουλος σε καμία περίπτωση δεν προέρχεται από το χώρο της κεντροδεξιάς και αποτελεί ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και αποδεδειγμένης επιστημονικής επάρκειας.
Δυστυχώς, η πρόταση του Προέδρου τη Βουλής δεν έγινε αποδεκτή, γιατί δεν επετεύχθη η απαιτούμενη εκ του νόμου αυξημένη πλειοψηφία των 3/5. Η πρόταση για τον κ. Σωτηρόπουλο έλαβε 15 από τις 29 ψήφους, δηλαδή μόνο τις ψήφους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ακολούθησαν κοινή στάση, ψηφίζοντας «παρών» και στην πραγματικότητα ευθύνονται για τη μη εκλογή νέου Συνηγόρου του Πολίτη και μάλιστα περισσότερο από 2 χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του προηγούμενου» αναφέρει αρχικά.
Έκδηλος εκνευρισμός
«Το πιο εξοργιστικό ήταν η δικαιολογία την οποία προφασίστηκαν για αυτή τους την κοινή στάση. Προφασίστηκαν ότι δήθεν η εκλογή του Δημήτρη Σωτηροπούλου θα διακινδύνευε τις έρευνες του Συνηγόρου του Πολίτη για το ναυάγιο της Πύλου» λέει στη συνέχεια.
«Πέραν του γεγονότος ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι η εκλογή νέου ΣτΠ θα έθετε με οποιονδήποτε τρόπο σε αμφισβήτηση ή σε κίνδυνο τις έρευνες αυτές και προσπερνώντας ότι οι δικαιολογίες αυτές είναι ευθέως προσβλητικές για τον προτεινόμενο Συνήγορο του Πολίτη, είναι κρίσιμο να επισημανθεί ότι ο κ. Τασούλας είχε μιλήσει για πρώτη φορά για την ανάγκη εκλογής νέου Συνηγόρου του Πολίτη, λόγω λήξης θητείας του προηγούμενου, πριν την ανακοίνωση για την έναρξη ερευνών για το ναυάγιο της Πύλου η οποία έγινε στις 9.11.2023.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται για τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αναμενόμενη. Αντιθέτως, η στάση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα ακόμα δείγμα ότι η υποτιθέμενη αλλαγή στάσης και νοοτροπίας του κ. Ανδρουλάκη μετά την επανεκλογή του θα παραμείνει μία ανεκπλήρωτη υπόσχεση και η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται με μία αντιπολίτευση του ‘όχι σε όλα’» καταλήγει.