“Οι εκλογές στη Ρωσία βασίστηκαν στην καταπίεση και τον εκφοβισμό”. Η δήλωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ για το σοβιετικού τύπου εκλογικό αποτέλεσμα που άγγιξε το 87% με το οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεκδικεί την επανεκλογή του για πέμπτη θητεία στον ρωσικό προεδρικό θώκο, συνοψίζει τη στάση της ΕΕ.
Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών δεν θα αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των “παράνομων” εκλογών στα ουκρανικά εδάφη που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε επίσης ότι οι εκλογές διεξήχθησαν “σε ένα περιοριστικό πλαίσιο, που επιτείνεται από τον παράνομο επιθετικό πόλεμο τη Ρωσίας στην Ουκρανία”.
“Οι ρωσικές αρχές συνέχισαν να αυξάνουν τη συστηματική καταστολή” στη Ρωσία, στρεφόμενες εναντίον της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών, των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης αλλά και εναντίον άλλων επικριτικών φωνών ενώ “κατέφυγαν σε μια καταπιεστική νομοθεσία και σε ποινές φυλάκισης για πολιτικούς λόγους”, τονίζεται σε αυτήν την ανακοίνωση της ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες ανέφεραν επίσης ότι δεν θα αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των “παράνομων” εκλογών στα ουκρανικά εδάφη που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο. “Είναι άκυρες και μη γενόμενες και δεν παράγουν κανένα νόμιμο αποτέλεσμα”, θεωρούν οι “27”.
Συγχαρητήρια από τον Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ωστόσο συνεχάρη τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την επανεκλογή του και πρόσφερε και πάλι την μεσολάβησή του με την Ουκρανία, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
Κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, “ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η θετική εξέλιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία θα συνεχισθεί και την ετοιμότητα της Τουρκίας να διαδραματίσει έναν ρόλο μεσολαβητή για να την φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Δεν ήταν ελεύθερες εκλογές
Την απουσία “ελεύθερων και δίκαιων εκλογών” στην Ρωσία κατήγγειλε μέσω του Χ (πρώην Twitter), ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε “την παράνομη οργάνωση εκλογών στο ουκρανικό έδαφος, την απουσία επιλογής για τους ψηφοφόρους και την απουσία ανεξάρτητου ελέγχου (της εκλογικής διαδικασίας) από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη”.
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεν σκοπεύει να συγχαρεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την επανεκλογή του, έκανε γνωστό η εκπρόσωπός του, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρεται σε “ψευδοεκλογές”, το αποτέλεσμα των οποίων δεν εκπλήσσει κανέναν.
“Σήμερα σκέφτομαι τους ανθρώπους στην Ρωσία που αγωνίζονται για την ελευθερία και την δημοκρατία και ζουν σε συνεχή κίνδυνο υπό το καθεστώς του Πούτιν. Δεν ξεχνάμε αυτούς τους γενναίους ανθρώπους“, ανέφερε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ μέσω Χ, ενώ η εκπρόσωπός του, Κέρστιν Γκάμελιν, δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι “δεν θα υπάρξει επιστολή (σ.σ. συγχαρητηρίων) προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν και έκανε λόγο για “λεγόμενες προεδρικές εκλογές” στην Ρωσία.
Από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επισημάνθηκε μέσω X ότι “οι ψευδοεκλογές στην Ρωσία δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, το αποτέλεσμα δεν εκπλήσσει κανέναν. Ο Πούτιν κυβερνά αυταρχικά, βασίζεται στην λογοκρισία, την καταστολή και τη βία. Οι “εκλογές” στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας είναι άκυρες και μια ακόμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΕ
Στη δήλωση του΄Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, εξ ονόματος του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με τις ρωσικές προεδρικές εκλογές που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα επισημαίνονται ότι οι εκλογές αυτές “διεξήχθησαν σε ένα εξαιρετικά καταπιεστικό περιβάλλον που επιδεινώθηκε από τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας”.
Επισημαίνεται ότι οι ρωσικές αρχές συνέχισαν να αυξάνουν τη συστηματική εσωτερική καταστολή καταπολεμώντας πολιτικούς της αντιπολίτευσης, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και άλλες επικριτικές φωνές με τη χρήση κατασταλτικής νομοθεσίας και ποινές φυλάκισης με πολιτικά κίνητρα. “Ο σοκαριστικός θάνατος του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι προεκλογικά είναι ακόμη ένα σημάδι της επιταχυνόμενης και συστηματικής καταστολής.”, τονίζει η δήλωση της ΕΕ.
“Οι εκλογές διεξήχθησαν σε έναν διαρκώς συρρικνούμενο πολιτικό χώρο, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα μια ανησυχητική αύξηση των παραβιάσεων των πολιτικών και πολιτικών δικαιωμάτων και απέτρεψε πολλούς υποψηφίους να συμμετάσχουν, συμπεριλαμβανομένων όλων εκείνων που αντιτάχθηκαν στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, στέρησε από τους Ρώσους ψηφοφόρους πραγματική επιλογή και περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την πρόσβασή τους σε ακριβείς πληροφορίες”, επισημαίνεται στη συνέχεια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση των ρωσικών αρχών να μην καλέσουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ/ODIHR στις εκλογές της. “Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ και έχει στερήσει από τους ψηφοφόρους και τους θεσμούς της Ρωσίας μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη αξιολόγηση αυτών των εκλογών”, αναφέρεται συγκεκριμένα.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει σθεναρά την παράνομη διεξαγωγή των λεγόμενων “εκλογών” στα εδάφη της Ουκρανίας που έχει προσωρινά καταλάβει η Ρωσία: την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και την πόλη της Σεβαστούπολης, καθώς και σε τμήματα του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και τις περιοχές της Χερσώνας. Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται ότι “οι λεγόμενες “εκλογές” σε αυτά τα εδάφη αντιπροσωπεύουν μια ακόμη έκδηλη παραβίαση από τη Ρωσία του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Αναφερόμενοι στα δύο ψηφίσματα της UNGA της 12ης Οκτωβρίου 2022 και της 27ης Μαρτίου 2014, προτρέπουμε τη Ρωσία να σεβαστεί τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και την κυριαρχία της Ουκρανίας”.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει ούτε τη διεξαγωγή αυτών των λεγόμενων “εκλογών” στα εδάφη της Ουκρανίας ούτε τα αποτελέσματά τους. Συγκεκριμένα ξεκαθαρίζεται ότι οι εκλογές εκεί “είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας και όσοι εμπλέκονται στην οργάνωσή τους θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτών των παράνομων ενεργειών”.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. “Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τον παράνομο επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων τις στρατιωτικές δυνάμεις και τον εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο πρώτος που συνεχάρη τον Πούτιν ήταν ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν. Συγχαρητήρια έστειλαν και οι ηγέτες του Ιράν, της Βολιβίας, της Κούβας και της Βενεζουέλας.
Οι δικτάτορες που σπεύδουν να τον συγχαρούν
Ο πρώτος που συνεχάρη τον Πούτιν ήταν ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ και ο Ινδός πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι έστειλε “θερμά συγχαρητήρια”.
Συγχαρητήρια έστειλαν και οι ηγέτες του Ιράν, της Βολιβίας, της Κούβας και της Βενεζουέλας.
Η Ρωσία δεν θα αφεθεί “να εκφοβισθεί” ούτε “να συντριβεί”, επιμένει ο Πούτιν
Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που είχε απέναντί του τρεις πολύ αδύναμους και αμελητέας δυνατότητας να αντιπαρατεθούν υποψηφίους, χαρακτήρισε τα πρώτα αποτελέσματα ένδειξη “εμπιστοσύνης” και “ελπίδας” προς το πρόσωπό του.
Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας, ο Πούτιν έλαβε περίπου το 87% των ψήφων με καταμετρημένο περίπου το 90% των εκλογικών τμημάτων.
Η Ρωσία δεν θα αφεθεί “να εκφοβισθεί” ούτε “να συντριβεί”. Αυτό δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του μπροστά στην ομάδα της εκλογικής του εκστρατείας.
“Μικρή σημασία έχει ποιός θέλει να μας εκφοβίσει ή σε ποιο σημείο, μικρή σημασία έχει ποιος θέλει να μας συντρίψει ή σε ποιο σημείο, την θέληση και την συνείδησή μας. Κανείς ποτέ δεν πέτυχε να κάνει κάτι παρόμοιο στην ιστορία. Αυτό δεν λειτούργησε σήμερα και δεν θα λειτουργήσει στο μέλλον”.
“Εχουμε πολλούς συγκεκριμένους και σημαντικούς στόχους να φέρουμε εις πέρας. Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών της χώρας και την ελπίδα τους ότι θα κάνουμε όλα όσα προβλέπονται”, είπε.
Προτεραιότητα της Ρωσίας θα πρέπει να είναι να εκπληρώσει τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” στην Ουκρανία και να ενισχύσει τον στρατό, είπε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να φέρει εις πέρας αυτήν την αποστολή και αυτούς τους στόχους που ο ίδιος και η κυβέρνησή του θεωρούν ότι αποτελούν προτεραιότητα.
Οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στην Ουκρανία κάθε μέρα και έχουν των πρωτοβουλία στο μέτωπο, είπε.
Η Ρωσία θα πρέπει να σκεφθεί με ποιον θα μπορούσε να συνομιλήσει για την πιθανότητα ειρήνης στην Ουκρανία, είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν αποτελεί επιλογή.
Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες σχετικά με την γαλλική πρόταση για εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα συμφέροντα της Ρωσίας στο μέτωπο, δήλωσε.