Έχουν περάσει μέρες πολλές από τότε που τα ελληνικά υποβρύχια είχαν γίνει “στενός κορσές” στα τουρκικά πλοία που συνόδευαν το “Ορούτς Ρεις” στις προκλητικές βόλτες του στα ελληνικά νερά, το Καστελόριζο, τη Ρόδο και την Ανατολική Μεσόγειο και οι Τούρκοι ακόμη ψάχνουν να καταλάβουν πως δεν μπορούσαν να τα εντοπίσουν.
Και είναι αλήθεια ότι τα υποβρύχια 214 του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως το “Παπανικολής”, το “Πιπίνος” (φωτογραφία), “Ωκεανός” κλπ, πέρναγαν κάτω από τη μύτη των τούρκων οι οποίο είχαν σκυλιάσει να βρουν τρόπο να τα εντοπίσουν.
Όλοι θυμόμαστε τα πρωτοσέλιδα για τα “υποβρύχια που γέρνουν” στο παρελθόν, αλλά τώρα όλοι μας είμαστε υπερήφανοι που η Ελλάδα διαθέτη αυτήν την υπεροχή έναντι της Τουρκίας, αφού τα 4 από τα 11 τύπου 214 διαθέτουν τεχνολογία Στελθ που τα κάνουν αόρατα από τα σόναρ του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ήδη στον τουρκικό Τύπο υπάρχουν αναλύσεις για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό με τα υποβρύχια κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».
Μάλιστα σημειώνεται ότι τα συστήματα εντοπισμού της υποβρύχιας ελληνικής απειλής, τα sonar των τουρκικών φρεγατών δηλαδή, χρίζουν αντικατάστασης με άλλα τα οποία έχουν αυξημένες δυνατότητες σε εντοπισμό χαμηλών συχνοτήτων.
Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, στη θάλασσα του Αιγαίου και της Μεσογείου, θα χαθεί αφού οι Τούρκοι πιέζουν να τους παραδοθούν από την Μέρκελ τα έξι τύπου 214 που έχουν παραγγείλει.
Η απόκτηση από την Τουρκία των 6 υποβρυχίων τύπου 214 είναι βέβαιο ότι διαταράσσει το ισοζύγιο δυνάμεων στο Αιγαίο αλλά και τη Μεσόγειο, κάτι που προφανώς την Γερμανία- που κατά τ’ άλλα θέλει ηρεμία στην περιοχή- δεν την απασχολεί.
Όπως γράφει και το Politico ορισμένοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η ΕΕ προσπάθησε να επιτύχει μια ισορροπία με την Άγκυρα – μέλος του ΝΑΤΟ και βασικό σύμμαχο στο μεταναστευτικό – χρησιμοποιώντας «καρότο και μαστίγιο».
Και αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα πως, στο τελικό κείμενο δεν περιέχεται αναφορά στο ελληνικό αίτημα για εμπάργκο όπλων από τους Ευρωπαίους προς την Τουρκία ενώ στην πραγματικότητας δεν υπάρχει άμεση απόφαση για επιβολή περισσότερων κυρώσεων.