-->
16.10.2021

Η «Φιλομένα» σαρώνει με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες την Ισπανία

Η καταιγίδα «Φιλομένα» αποδεικνύεται εφιάλτης για τους Ισπανούς και ίσως να έφερε μαζί της και τον «χιονιά του αιώνα» όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι μετεωρολόγοι καθώς η τελευταία φορά που χιόνισε στην Μαδρίτη ήταν μόλις το 1971. Αν και όλα δείχνουν ότι η σημερινή κακοκαιρία ξεπερνά αυτήν του 1971, αφού επηρεάζει 45 επαρχίες της χώρας με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που έφθασαν μέχρι τους μείον 35 βαθμούς Κελσίου.

Αποκλεισμένη από το χιόνι είναι η πρωτεύουσα, με περισσότερες από 300 οδικές αρτηρίες κλειστές και ατέλειωτες ουρές αυτοκινήτων. Το αεροδρόμιο της Μαδρίτης έκλεισε χθες βράδυ λόγω της χιονόπτωσης αλλά και της περιορισμένης ορατότητας και πάνω από 50 πτήσεις ακυρώθηκαν. Τα δρομολόγια τρένων επίσης ακυρώθηκαν χθες βράδυ όπως και τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων και ο προαστιακός. Θερμοκρασίες κάτω του μηδενός στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι μεγαλύτερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 40 ή 50 ετών προσέφεραν σουρεαλιστικές εικόνες, όπως ένα άτομο σε έλκηθρο που τραβούσαν σκύλοι που οδηγούσαν στο δρόμο, σκιέρ στην Πουέρτα ντελ Σολ και την Γκραν Βία ή χιονοπόλεμο στο Callao, αλλά και ανησυχητικές εικόνες, με χιλιάδες ανθρώπους κλειδωμένους στα αυτοκίνητά τους, οι οποίοι διασώθηκαν από τον στρατό. Σήμερα το πρωί, απομένουν ακόμη εκατοντάδες αποκλεισμένη στα αυτοκίνητά τους.

Είναι η πρώτη φορά που η Μετεωρολογική υπηρεσία κηρύσσει την Αυτονομία της Μαδρίτης σε κόκκινο συναγερμό. Κάτι αντίστοιχο είχε να συμβεί εδώ και 50 χρόνια. Η κακοκαιρία πλήττει κυρίως τα κεντρικά της χώρας αν και οι χιονοπτώσεις παρατηρούνται στο σύνολο της χώρας. Ακόμα και στα Κανάρια Νησιά με το τροπικό κλίμα έπεσε χιόνι. Ο δήμαρχος της Μαδρίτης ζήτησε από τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και ενημέρωσε ότι έχουν κλείσει όλα τα τούνελ της πόλης.

Τουλάχιστον 400 οδικές αρτηρίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση, ή έχουν κλείσει εντελώς και 1.300 φορτηγά αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στην επαρχία της Γουαδαλαχάρα λόγω του ύψους του χιονιού. Εκατόν πενήντα φορτηγά βρίσκονται επίσης αποκλεισμένα κοντά στην πόλη Άβιλα. Οι αλυσίδες είναι υποχρεωτικές στο σύνολο της χώρας.

Προβλήματα επίσης παρατηρούνται στην ηλεκτροδότηση αρκετών περιοχών από κολώνες του ηλεκτρικού ρεύματος που έπεσαν από το χιόνι. Η ειδική υπηρεσία του Στρατού βοηθά στον απεγκλωβισμό 400 οδηγών που αποκλείστηκαν από το χιόνι με τα αυτοκίνητα τους στην Αυτονομία της Μαδρίτης.

Τέλος στην Μαδρίτη κλείνουν για το Σαββατοκύριακο όλα τα μουσεία, πάρκα, βιβλιοθήκες πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα λόγω της κακοκαιρίας. Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου επίσης σε έκτακτη σύσκεψη αποφάσισε την ακύρωση των ποδοσφαιρικών αγώνων του Σαββατοκύριακου.

Διαβάστε επίσης