Η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της Ε.Ε. για τις φυσικές καταστροφές «και όχι μόνο», δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.
Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, με ποιο τρόπο και πόσο σύντομα θα μπορούσε να λάβει μορφή η βοήθεια της Ε.Ε. στην Ελλάδα, ενόψει της αυριανής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Π. Τζεντιλόνι απάντησε ότι υπάρχει το έκτακτο ταμείο της Ε.Ε. για υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης).
Οπως εξήγησε, τα κράτη-μέλη που επλήγησαν από φυσική καταστροφή, εντός τριών μηνών καλούνται να αναφέρουν το ύψος της εκτιμώμενης οικονομικής ζημιάς. «Είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να στηρίξει μέσω αυτού του έκτακτου ταμείου υποστήριξης, αλλά όχι μόνο μέσω αυτού, τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κρίση», είπε ο επίτροπος Οικονομίας. Οπως σημείωσε, η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτό το καλοκαίρι φωτιές και πλημμύρες – «φαινόμενα τα οποία δυστυχώς μαρτυρούν την ακραία κλιματική κρίση που αντιμετωπίζουμε».
Σχετικά με το πόσο σύντομα θα φτάσει η χρηματοοικονομική βοήθεια της Ε.Ε., ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, αλλά το επόμενο έτος η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.
«Θετικά νέα» η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα
Παράλληλα, ο κ. Τζεντιλόνι χαρακτήρισε ως «θετικά νέα» την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.
«Το γεγονός ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα σε αυτόν τον πρώτο οίκο αξιολόγησης είναι καλά νέα, βεβαίως για την Ε.Ε. την ευρωζώνη και ειδικά για την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Πάολο Τζεντιλόνι, προσθέτοντας ότι «αυτά τα θετικά νέα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά επίσης, καθώς τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν αριθμό φυσικών καταστροφών και το γεγονός από μακροοικονομική και οικονομική άποψη να υπάρχει αυτή η πρόοδος είναι πολύ καλό για τη χώρα».
Υπενθυμίζεται ότι ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS έδωσε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεο της χώρας στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές, από τη βαθμίδα BB με σταθερές προοπτικές.