-->
13.06.2024

Η Λιζ Τρας διάδοχος του Τζόνσον:  Από αουτσάιντερ , Είναι πλέον αδιαφιλονίκητο φαβορί

Η 47χρονη υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Λιζ Τρας μπήκε στην κούρσα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον ως αουτσάιντερ αλλά πλέον είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Δεν ήταν πολλά τα μέλη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου που υποστήριξαν την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας όταν ξεκίνησε η διαδικασία για την ανάδειξη του διαδόχου του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις και στην πρωθυπουργία.

Ωστόσο, πλέον, μόλις λίγες εβδομάδες μετά, η επικρατούσα εκτίμηση είναι πως η Λιζ Τρας θα γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, ο βασικός λόγος για την επικράτηση της Τρας σε αυτήν τη «μονομαχία» έχει να κάνει λιγότερο με την ίδια και περισσότερο με τον 42χρονο αντίπαλό της, τον ινδικής καταγωγής πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έχει στιγματιστεί επειδή «άδειασε» τον Μπόρις Τζόνσον οδηγώντας ουσιαστικά στην παραίτησή του.

Με τη χώρα να αντιμετωπίζει πια το ενδεχόμενο ύφεσης, τον πληθωρισμό στα ύψη και ένα καλοκαίρι απεργιακών κινητοποιήσεων σε εξέλιξη, η πλειονότητα των μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος των Τόρις θέλει ο επόμενος ηγέτης να φέρει σταθερότητα. Η Τρας από την πλευρά της, αντιμετωπίζεται ως μια συνέχεια μεν του Μπόρις Τζόνσον αλλά χωρίς τις εκκεντρικότητες και τα σκάνδαλα.

Το όνομα του νέου ηγέτη πρόκειται να γίνει γνωστό στις 5 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η 47χρονη Τρας έχει καθαρό προβάδισμα 24 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του 42χρονου Σούνακ.

Τρας και Σούνακ έχουν ανταλλάξει «καρφιά» ιδιαίτερα ως προς τα διαφορετικά χρονοδιαγράμματα που παρουσιάζουν περί φοροελαφρύνσεων. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε χαρακτηρίσει «παρήγορα παραμύθια» τα σχέδια της Λιζ Τρας για άμεσες φοροελαφρύνσεις, ενώ η υπουργός Εξωτερικών είχε αποκαλέσει τον Ρίσι Σούνακ «σοσιαλιστή» του οποίου τα σχέδια θα οδηγήσουν τη Βρετανία σε ύφεση.

Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, η Λιζ Τρας θα γίνει η τρίτη πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά από τις Μάργκαρετ Θάτσερ και Τερέζα Μέι.Διαβάστε επίσης