-->
09.12.2023

Η Ουκρανία φτιάχνει σχολικές τάξεις σε σταθμούς του μετρό στο Χάρκοβο – ΒΙΝΤΕΟ

Αναγκασμένη να προστατεύσει τους μαθητές από την απειλή των υπερηχητικών ρωσικών πυραύλων μικρής εμβέλειας, η πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας κατασκεύασε δεκάδες σχολικές τάξεις σε σταθμούς του υπόγειου σιδηροδρόμου ώστε να μπορούν κάποιοι μαθητές να επιστρέψουν στην δια ζώσης διδασκαλία.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, είχε πληθυσμό που ξεπερνούσε το 1,4 εκατομμύριο πριν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Τμήματα της πόλης απέχουν λιγότερο από 32 χιλιόμετρα από το ρωσικό σύνορο.

Τα βόρεια προάστιά της έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από τον πόλεμο.

Τα σχολεία στο Χάρκοβο υποχρεώθηκαν να μεταβούν σε τηλεκπαίδευση στην διάρκεια του πολέμου καθώς κάποιοι ρωσικοί πύραυλοι μπορούν να πλήξουν την πόλη μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό – χρόνος που δεν είναι αρκετός για να μεταφερθούν οι μαθητές στα καταφύγια.

Χθες Τρίτη ο δήμαρχος της πόλης Ιχορ Τερέχοφ δήλωσε ότι 60 σχολικές τάξεις έχουν δημιουργηθεί στους σταθμούς του μετρό στο Χάρκοβο ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο δημιουργώντας χώρο για δια ζώσης διδασκαλία για περισσότερα από 1.000 παιδιά.

«Τα παιδιά θα μπορούν να κοινωνικοποιηθούν το ένα με το άλλο, να βρουν μια κοινή γλώσσα, να επικοινωνήσουν. Το στηρίζω απολύτως», λέει η Ιρίνα Λομπόντα, η μητέρα ενός μαθητή έξω από έναν σταθμό του μετρό στο κέντρο της πόλης όπου έχουν κατασκευαστεί σχολικές τάξεις.Διαβάστε επίσης