Search
Close this search box.
Search

Η πρόταση Μητσοτάκη για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης στο τραπέζι της Συνόδου των 27 στις Βρυξέλλες

Πριν 4 μήνες

Έκδοση ευρωομολόγου για την ευρωπαϊκή αμυντική θωράκιση πρότεινε ο πρωθυπουργός στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη στήριξη της Ουκρανίας. Τόσο η συγκεκριμένη πρόταση, όσο και η εισήγηση να αγοραστούν όπλα για το Κίεβο με τα παγωμένα κεφάλαια της Ρωσίας παρέμειναν σε εκκρεμότητα. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας σε μια επίδειξη κυνισμού δήλωσε πως οι Γάλλοι στρατιώτες που θα πάνε στην Ουκρανία θα σταλούν πίσω, μέσα σε σημαιοστολισμένα φέρετρα.

O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στείλουν περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στη χώρα του και να αξιοποιήσουν τα δισεκατομμύρια ευρώ από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Στο μήνυμα του, που μεταδόθηκε μέσω βιντεοκλήσης, προς τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από τους συμμάχους του να παράσχουν περισσότερα βλήματα πυροβολικού για τα στρατεύματα του.

Υπό τη σκιά της νέας πυραυλικής επίθεσης στο Κίεβο οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν τρόπους στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας αλλά και θωράκισης των δικών τους χωρών έναντι της ρωσικής απειλής. «Αυτό που επείγει είναι η ανάγκη να στηρίξουμε τους Ουκρανούς. Το ζήτημα δεν είναι να πάμε να πεθάνουμε για το Ντονμπάς. Το ζήτημα είναι να στηρίξουμε τους Ουκρανούς να μη σκοτώνονται εκείνοι στο Ντομπάς ή να μη σκοτώνονται στο Κίεβο που πλήττεται από βομβαρδισμούς» τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η πρόταση της Κομισιόν για αγορά όπλων για την Ουκρανία με αξιοποίηση των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια υποστηρίζεται από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο και η Γερμανία. Η Κομισιόν υπολογίζει τα χρήματα αυτά σε 2,5 με 3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

«Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι να δώσουμε μια σαφή κατεύθυνση (για την αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων), για παράδειγμα την υποστήριξη για την αγορά πυρομαχικών. Είμαι πεπεισμένος ότι θα στείλουμε από εδώ ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Πούτιν» υπογράμμισε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Παρά την ευρεία υποστήριξη, η πρόταση προσκρούει στις επιφυλάξεις στρατιωτικά ουδέτερων χωρών όπως η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Μάλτα και στην πάγια αντίθεση του Ούγγρου Βίκτορ Όρμπαν που διατηρεί δεσμούς με τη Μόσχα.

Στο μείζον ζήτημα της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας, Γαλλία και Ελλάδα τάσσονται υπέρ της εσθονικής πρότασης για έκδοση ευρωομολόγων για κοινές αμυντικές δαπάνες. Η Ευρώπη θα πρέπει να κατοχυρώσει στην πράξη την στρατηγική της αυτονομία, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.

«Η Ελλάδα είναι ήδη μια χώρα που εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες[…] Η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό την ανάγκη της Ευρώπης να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όμως και εδώ υπάρχουν διαφωνίες από τις χώρες που υιοθετούν παραδοσιακά μια πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Την ίδια ώρα η Ρωσία εκτοξεύει νέες απειλές εναντίον της Γαλλίας με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου Μακρόν για ενδεχόμενη μελλοντική αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία.

«Θέλω να πω ευθέως, ότι η ιδέα να στείλουν Γάλλους στρατιώτες στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε φέρετρα στο Ορλί σκεπασμένα με τη γαλλική σημαία» είπε ο αντιπρόεδρος της Δούμας, Πιοτρ Τολστόι.

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και ο πόλεμος στη Γάζα με συμμετοχή στις διαβουλεύσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη εκεχειρίας.

«Όταν ζούμε σε ένα χαοτικό κόσμο, είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τις αρχές. Και οι θεμελιώδεις αρχές είναι σαφείς. Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, Διεθνές Δίκαιο, εδαφική ακεραιότητα των χωρών, Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο[…]Πρέπει να τηρούμε τις θεμελιώδεις αρχές. Και στην Ουκρανία και στη Γάζα. Χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά» τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν τέλος και το ζήτημα της διεύρυνσης με την έμφαση στο χρόνο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βοσνίας.

Πρόταση Μητσοτάκη στη Σύνοδο: «Έκδοση ευρωομολόγου για αμυντική θωράκιση» – Διχασμένη η ΕΕ σε Βορρά και Νότο

Πρόταση για έκδοση ευρωμολόγου αποκλειστικά για την αμυντική θωράκιση της Ε.Ε. έκανε ο πρωθυπουργός – μια καινοτόμα ιδέα – η οποία φαίνεται ότι διχάζει μεταξύ Βορρά και Νότου. Eλλάδα, Γαλλία, Ιταλία συμφωνούν, ενώ διαφωνούν Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία.

Ζητούμενο πώς θα κατοχυρώσει την στρατηγική της αυτονομία η Ευρώπη. Απαιτούνται πράξεις λέει η Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήνει αιχμές τονίζοντας ότι η χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ελληνική θέση για την Ουκρανία – Ανάρτηση Μητσοτάκη για την τηλεφωνική επικοινωνία με Ζελένσκι

Για την Ουκρανία σταθερή είναι η θέση της χώρας μας για συνέχιση της στήριξης, ενώ ο πρωθυπουργός είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ζελένσκι

«Μίλησα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τις σημερινές συζητήσεις στο ΕυρωπαΪκό Συμβούλιο για την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Η επίσκεψή μου στην Οδησσό μου κατέδειξε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας. Χαίρομαι που βλέπω την Ουκρανία να σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την ένταξή της στην ΕΕ» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Ζελένσκι έγραψε μεταξύ άλλων σε δικιά του ανάρτηση ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό για την εφαρμογή συμφωνιών που έγιναν στην Οδησσό, αλλά και την αμυντική συνεργασία ενώ κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι δεν υπεγράφη καμια συμφωνία στην Οδησσό αλλά ότι η ομάδα των G7 τον περασμένο Ιούλιο υιοθέτησε κοινή δήλωση υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου στην οποία έχουν προσχωρήσει αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ. Η κοινή δήλωση αφορά την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, την οικονομία, την ενέργεια, την ανθρωπιστική βοήθεια. Συζητήσεις ωστόσο που ξεκαθαρίζουν από την πλευρά της κυβέρνησης ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της πολύπλευρης στήριξης της Ουκρανίας και της ενταξιακής της πορείας.

Για την Τουρκία η Γερμανία επέμεινε να μπουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις στα συμπεράσματα, ενώ Ελλάδα και Κύπρος συμφώνησαν υπό προϋποθέσεις και με αναφορά στο Κυπριακό. Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι θετικός αρκεί στα συμπεράσματα να αποτυπώνεται το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Για το κομμάτι το αγροτικό αυτό που επισήμανε ο πρωθυπουργός είναι ότι η πράσινη μετάβαση δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση με βίαιο τρόπο, αλλά πρέπει να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προκειμένου να μην πλήττονται περισσότερο τα εισοδήματα των αγροτών.

Τι λέει προσχέδιο συμπερασμάτων για Ουκρανία και Γάζα

Ξεκινά το δείπνο των ηγετών όπου θα συζητήσουν το ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Είχε προηγηθεί συζήτηση για την Ουκρανία και όπως είπε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ο στόχος είναι να δοθούν πυρομαχικά στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και είναι κάτι στο οποίο εστίασε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ το επείγον της κατάστασης τόνισε και Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η διαφοροποίηση σε σχέση με το προσχέδιο των συμπερασμάτων και με την ομιλία του κ. Ζελένσκι έχει να κάνει με τη διεύρυνση. Ο Bολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι θα περιμένει τις εξελίξεις σε σχέση με το διαπραγματευτικό πλαίσιο αναφορικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις ευρωεκλογές. Οι Βάλτες μέχρι τώρα και ειδικά οι Λιθουανοί αυτό που ζητούσαν είναι να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα και να υπάρχει αναφορά στα συμπεράσματα για τον Ιούνιο, οπότε αυτό θα οδηγούσε αμέσως – αμέσως σε μία εμπλοκή, ανέφερε η Ειρήνη Ζαρκαδούλα και πρόσθεσε ότι αν δεν γινόταν το χατίρι τους είχαν πει ότι θα μπλόκαραν τα συμπεράσματα που έχουν σχέση με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βοσνία.

Πάντα με βάση το προσχέδιο των συμπερασμάτων έχει προστεθεί μία πρόταση για τη Μέση Ανατολή. Γίνεται αναφορά στην εκεχειρία, δηλαδή να υπάρξει μία διαρκής παύση, η οποία θα οδηγήσει σε βιώσιμη εκεχειρία και την απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς όρους. Είναι μία πρόταση αυτή (η απελευθέρωση δηλαδή των ομήρων) την οποία είχε ζητήσει η Γερμανία.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν υιοθετηθεί συμπεράσματα για κανένα θέμα.

Σύμφωνα με το καινούργιο προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει στα χέρια της η δημοσιογράφος σε σχέση με το κομμάτι της Μέσης Ανατολής υπάρχει μία προσθήκη. Συγκεκριμένα στη φράση «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί σε μία άμεση ανθρωπιστική παύση, η οποία θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη εκεχειρία» προστέθηκαν τα εξής «με την χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των ομήρων και την πρόβλεψη για ανθρωπιστική βοήθεια» Αυτή την προσθήκη την είχε ζητήσει η Γερμανία γιατί υπήρχε η διαφωνία από διάφορα κράτη μέλη που εξέφραζαν επιφυλάξεις και σκεπτικισμό σε σχέση με τη λέξη εκεχειρία.

Σύνοδος με… πολεμική ατζέντα – Στο επίκεντρο Ουκρανία και Γάζα

Στη Σύνοδο αυτή η Ευρώπη καλείται να βάλει την οικονομία της σε ρυθμό πολέμου, γιατί υστερεί έναντι της Ρωσίας, η οποία το έχει κάνει εδώ και ένα χρόνο, ενώ έχει κλείσει και τις αμυντικές συμφωνίες της με Ιράν και Βόρεια Κορέα για να αυξήσει τον εξοπλισμό της. Σήμερα λοιπόν στις Βρυξέλλες δεν διαφωνούν για το αν πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν ή όχι το Κίεβο. Αλλά κάνουν με προφανή καθυστέρηση μία συζήτηση για το πού θα βρουν τα χρήματα για την αμυντική θωράκιση του Κιέβου και των ευρωπαϊκών κρατών.

Στο τραπέζι έβαλαν δύο ιδέες:

  • να αξιοποιηθούν τα ρωσικά κεφάλαια που έχουν παγώσει στο πλαισιο των δυτικών κυρώσεων
  • να εκδοθεί ευρωομόλογο για κοινές αμυντικές δαπάνες, κάτι που στηρίζουν Εσθονία, Γαλλία, Πολωνία και Ελλάδα, αλλά δεν θέλουν οι Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία που ανήκουν στο αποκαλούμενο μπλοκ των φειδωλών

Για να ξεπεραστούν λοιπόν οι διαφορές μπήκε στο τραπέζι μία συμβιβαστική πρόταση να επεκτείνει τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού αμυντικού τομέα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στην ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά πόσο ρόλο παίζει το ενδεχόμενο εκλογής Τραμπ στη συνειδήτοποίηση των Ευρωπαίων για ανάγκη κοινής άμυνας η δημοσιογράφος Άννα Παπασωτηρίου απάντησε «νομίζω ότι καταλυτικός ήταν ο ρόλος της ρωσικής απειλής και το πώς διαμορφώθηκε το σκηνικό στο μέτωπο του πολέμου. Έγειρε η πλάστιγγα υπέρ της σε αυτό το έτος τώρα που ξεκινάμε, το τρίτο έτος του πολέμου. Το δεύτερο είναι αυτό το ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρεσαι και έχουμε πει κατ’ επανάληψη από τον αέρα της ΕΡΤ ότι η Ευρώπη ανησυχεί ότι μπορεί να μείνει μόνη της σε αυτό τον πόλεμο, με φόντο μετά τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται εκλογές και για το Κογκρέσο, οπότε είτε βγει ο Τραμπ είτε όχι, θα παίξουν ρόλο και οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο Κογκρέσο για το τι θα γίνει. Άρα όλο αυτό το σκηνικό έχει φέρει δυναμικά στο προσκήνιο την ιδέα να αποκτήσει η Ευρώπη αυτή τη στρατηγική αμυντική βιομηχανία της, να μπορεί να στέκεται στα πόδια της μόνη της για να εξασφαλίσει την ασφάλειά της».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.