Το πρώτο εμβόλιο που δεν έχει καταφέρει, μέχρι τώρα, να περάσει τις δοκιμές αποτελεσματικότητας προστασίας από τον κορωνοϊό είναι γεγονός. Όπως έγινε γνωστό σήμερα το εμβόλιο της γερμανικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας CureVac, έχει μόλις 47% προστασίας έναντι του ιού, όταν το όριο από τον ΠΟΥ έχει οριστεί πάνω από 50% και έτσι δεν μπορεί να βγει στην αγορά.
Όπως είχε ανακοινωθεί περί τα μέσα Μαΐου, το εμβόλιο της εταιρείας κατά της Covid-19 είχε περάσει επιτυχώς την πρώτη ανάλυση της τελικής δοκιμής του από ανεξάρτητους ειδικούς, για την ασφάλεια των εμβολιασθέντων, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε να παράσχει αρκετή προστασία, όπως τα υπόλοιπα εμβόλια που φτάνουν το 94% και πλέον.
Η εταιρεία δήλωσε ότι «οι δοκιμές θα συνεχιστούν, προκειμένου να εντοπιστεί το πρόβλημα.
Όμως παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς η γερμανική εταιρεία, που εδρεύει στο Τίμπινγκεν, θα θεωρήσει ότι το εμβόλιό της θα προσφέρει επαρκή προστασία. Πιθανώς αυτό να συμβεί μετά το καλοκαίρι ή και αργότερα.
Το εμβόλιο δύο δόσεων με την ονομασία CVnCoV, το οποίο είναι επίσης τεχνολογίας mRNA, είναι φθηνότερο σε σχέση με τα εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna και γι’ αυτό ήταν πιο προσιτό για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Ερευνητές του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου είχαν εκτιμήσει ότι η παραγωγή οκτώ δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων mRNA θα κοστίσει περίπου 22,8 δισεκατομμύρια δολάρια στις Pfizer/ΒιοΝΤech, 9,4 δισ. δολ. στη Moderna και μόνο 4,4 δισ. δολ. στην CureVac.
Το CureVac μπορούσε να έχει και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα άλλα αμερικανικά mRNA εμβόλια, καθώς θα μπορούσε να διατηρηθεί σε απλό ψυγείο (και όχι σε βαθιά κατάψυξη όπως τα άλλα) για τουλάχιστον τρεις μήνες, καθώς επίσης να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου επί 24 ώρες πριν τη χρήση του.
Η CureVac ξεκίνησε την ανάπτυξη του εμβολίου τον Ιανουάριο πέρυσι, την αρχική δοκιμή του τον Ιούνιο και την «τυφλή» τελική δοκιμή του (φάσης 2b/3) το Δεκέμβριο 2020 σε περίπου 40.000 εθελοντές σε δέκα χώρες της Ευρώπης (25%) και Νότιας Αμερικής (75%). Τελικά δεν τα κατάφερε…